BCE a redus joi facilitatea de depozit la -0.1 %, obligand bancile comerciale sa plateasca pentru a-si tine banii la banca centrala. BCE este prima din "Big Four"-ul bancilor centrale care face acest lucru
Banca Centrala Europeana ( BCE) a redus joi rata dobanzii de referinta la 0,15 % de la 0,25 %, intr-un efort de a stimula cresterea economica, dar si pentru evitarea deflatiei in zona euro. De asemenea, BCE a redus facilitatea de depozit la -0.1 %, ceea ce inseamna ca bancile comerciale vor trebui sa plateasca pentru a-si tine banii la banca centrala. Ideea BCE este de a stimula bancile sa acorde imprumuturi intreprinderilor si sa contribuie astfel la cresterea economica. BCE este prima din „Big Four”-ul bancilor centrale (BCE ,Rezerva Federala a SUA, Banca Japoniei si Banca Angliei ) care face acest lucru.
Banca va clarifica pe parcursul zilei de joi modul in care va fi implementata rata negativa la facilitatea de depozit.
Dobanda de politica monetara se afla la 0,25% de la inceputul lunii noiembrie. Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine o conferinta de presa dupa anuntarea deciziei bancii.
Analistii anticipau ca BCE ar putea folosi mai multe instrumente de politica monetara pentru a sprijini economia zonei euro.
Printre acestea se aflau reducerea dobanzii cheie si a ratei de 0% platita de banci pentru a pastra banii la BCE, un nou program de creditare prin care bancile sa primeasca finantari mai ieftine ca sa suplimenteze creditarea, introducerea de lichiditati in sistemul financiar prin oprirea „sterilizarii” achizitiilor de obligatiuni dreulate in timpul crizei zonei euro, un program pentru achizitia de pachete de imprumuturi acordate IMM-urilor pentru a incuraja bancile sa acorde credite, precum si un program total de relaxare cantitativa – in care ar tipari bani pentru a creste masa monetara si a accelera inflatia.
Banca Angliei a decis de asemenea, joi, sa mentina dobanda de politica monetara la minimul de 0,5%, si a pastrat nivelul programului de achizitii de obligatiuni la 375 miliarde lire sterline.