Ben Lieberman, Heritage Foundation: Tot ceea ce ni s-a spus despre incalzirea globala nu e adevarat
Incalzirea globala nu este o criza, iar americanii au inceput sa fie din ce in ce mai sceptici in legatura cu acest fenomen, a declarat Ben Lieberman, expert in cadrul Heritage Foundation, un think tank conservator cu sediul in Washington. Declaratiile specialistului in energie si probleme de mediu au fost facute in contextul in care Administratia americana incearca sa adopte o lege care sa limiteze emisia de gaze cu efect de sera. Expertii sunt insa rezervati in ceea ce privesc sansele ca o astfel de legislatie sa fie adoptata inainte de summit-ul de la Copenhaga, consacrat mediului.
„Tot ceea ce ni s-a spus despre incalzirea globala nu e adevarat, iar ceea ce e adevarat nu e atat de infricosator precum ni se spune”, a afirmat Lieberman. Analistul de la Heritage Foundation e convins ca „americanii au inceput sa fie din ce in ce mai sceptici in legatura cu incalzirea globala”.
Lieberman nu crede ca „incalzirea globala e o criza”, adaugand ca „declaratiile alarmiste despre fenomen nu sunt adevarate”.
Afirmatiile sale au fost completate de un alt analist ce lucreaza pentru think tankul american, Jack Spencer, care a spus ca „discutia despre incalzirea globala este o problema falsa, parte a unui santaj politic”.
El s-a referit la afirmatiile celor care sustin ca schimbarile climatice sunt legate de securitatea nationala. „Cel mai simplu mod de a obtine bani este sa faci din orice problema o chestiune de securitate nationala”, a spus Spencer.
Declaratiile expertilor de la think tank-ul conservator au intervenit in contextul in care Administratia Obama incearca sa adopte o lege care sa limiteze emisiile de dioxid de carbon. Environmental Protection Agency (EPA) a anuntat ca va avansa o propunere ce impune companiilor americane ce emit cele mai multe gaze sa-si instaleze tehnologii performante care sa controleze poluarea. In acelasi timp, senatorii Barbara Boxer si John Kerry au introdus pe agenda Senatului o lege care limiteaza la nivel national emisiile de dioxid de carbon. Expertii sunt insa rezervati in ceea ce privesc sansele ca o astfel de legislatie sa fie adoptata inainte de summit-ul de la Copenhaga, consacrat mediului, lucru care ar putea complica pozitia Administratiei Obama in acest domeniu si ar face ca Statele Unite sa nu semneze un eventual acord obtinut de participantii la reuniunea din capitala daneza.