Sari direct la conținut

Berlinul vrea un capitol energetic semnificativ in acordul UE-Rusia

HotNews.ro

Cancelarul german Angela Merkel vrea ca UE sa isi intensifice presiunea asupra Moscovei pentru introducerea unui capitol energetic substantial in acordul de parteneriat, dupa criza gazelor dintre Rusia si Ucraina.

Intr-un mesaj catre UE dat publicitatii joi la Berlin, Merkel pledeaza si in favoarea proiectelor de gazoducte Nabucco, Nord Stream si South Stream, conform agentiilor de presa, citate de NewsIn.

„Ar trebui sa exercitam presiuni pentru finalizarea unui capitol substantial privind energia in cadrul unui acord de parteneriat si de cooperare cu Rusia”, scrie cancelarul german in scrisoarea adresata presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si premierului ceh Mirek Topolanek, a carui tara asigura in prezent presedintia UE.

„Rusia si Ucraina vor juca in continuare un rol important si central in aprovizionarea cu gaz a Europei. Trebuie sa le trimitem celor doua tari un semnal clar ca un astfel de conflict nu trebuie sa se mai produca”, a mai spus Merkel. Berlinul spera ca se vor inregistra progrese in acest dosar la summitul european din 19-20 martie. Merkel pledeaza pentru o „diversificare sporita” a aprovizionarii UE, fie ca este vorba de „tari furnizoare sau de rute de aprovizionare”.

„Trebuie sa ne intensificam relatiile cu regiunea caspica pentru a putea realiza, in primul rând, proiectul Nabucco”, afirma ea. Nabucco urmeaza sa fie aprovizionat cu gaz care provine din marea Caspica si sa tranziteze Turcia, Balcanii si Europa Centrala. „Si proiectele Nord Stream si South Stream sunt importante pentru a asigura intr-un mod fiabil nevoile de import europene”, afirma Merkel, considerind ca este important „ca aceste trei proiecte sa fie dorite si sustinute de toate tarile din UE”.

Nord Stream este un proiect comun al grupului rus Gazprom si al celor germane BASF si EON, care va lega direct Rusia si Germania, pe sub Marea Baltica. South Stream urmeaza sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra. Ambele ocolesc tari de tranzit precum Ucraina si Belarus, cu care Rusia a avut conflicte in ultimii ani.

„Aspectele prezentate in scrisoare fac obiectul unei sustineri ample. (…) Salutam acest angajament activ in dezbatere”, a comentat joi Amadeu Altafaj, purtator de cuvint al Comisiei Europene. Purtatorul de cuvnt pe probleme energetice, Ferran Tarradellas, a amintit ca Nabucco ramine „prioritatea numarul unu” in politica de diversificare a rutelor si surselor de aprovizionare energetica a UE, iar Nord Stream este de asemenea un „proiect prioritar”, spre deosebire de South Stream.

Comisia a propus miercuri sa acorde 3,5 miliarde de euro din fonduri europene pentru proiecte energetice foarte importante, precum Nabucco, pentru a evita o repetare a crizei gazelor ruso-ucrainene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro