Biserica mentine secreta lista cu electorii Patriarhului
Lista cu clericii si mirenii de care depinde alegerea noului Patriarh a fost ceruta saptamina trecuta de seful Clubului Roman de Presa printr-o solicitare adresata Sfintului Sinod. In raspunsul initial pe care l-a primit de la Patriarhie, acesta a fost informat ca va primi lista dupa inmormintarea PF Teoctist.
Ulterior, Patriarhia a revenit cu precizarea ca o va face publica doar cu acordul persoanelor de pe lista.
Preotul Costel Stoica, seful Biroului de presa al BOR, a revenit si asupra acestei afirmatii, intr-o emisiune la Realitatea TV in care a fost invitat Cristian Tudor Popescu, spunind ca, imediat dupa funeralii, lista va fi pusa la dispozitia presei.
„Lista nu poate fi publicata, intrucit exista o decizie de joi a Sfintului Sinod potrivit careia nu se poate face publica decit cu acordul Colegiului National Bisericesc“, a spus ieri Bogdan Teleanu, inspector in cadrul Biroului de presa, precizind ca lamuririle le va da, dupa iesirea de la slujba, chiar pr. Stoica.
Ambii si-au inchis ulterior telefoanele, soarta listei fiind asadar incerta in acest moment.
Secretomania dezvoltata in jurul acestei liste pare de neinteles in conditiile in care in 2005 la ultimele alegeri importante din BOR – pentru functia de mitropolit al Ardealului -, ea a circulat fara nici o restrictie.
Numele membrilor de atunci ai Colegiului National Bisericesc au fost cunoscute, iar unele ziare le-au publicat in ultimele zile, in absenta listei actualizate.
Nu a fost insa singura confuzie care s-a produs din cauza secretomaniei BOR. In ziua mortii Patriarhului, toate agentiile de presa au scris ca, potrivit modificarilor din 2006 ale Regulamentului de organizare si functionare al BOR, locotenenta patriarhala o asigura ierarhul cu cea mai mare vechime in pozitia de episcop.
Intrucit noul regulament nu a fost publicat nicaieri pina acum, toate institutiile de presa au preluat informatia de la agentii. Astfel, IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, a fost prezentat ca persoana care va asigura interimatul.
In aceeasi zi, Sinodul permanent a anuntat ca locotenenta patriarhala revine de drept mitropolitului Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel. In 2006, nu se schimbase deci, din regulament, aceasta prevedere.