Sari direct la conținut

Bitcoin dă din nou semne de viață dar stârnește îngrijorări după ce a ajuns la maximul ultimelor 4 luni

HotNews.ro
Bitcoin, Foto: Pexels
Bitcoin, Foto: Pexels

Prețul bitcoin a ajuns marți la cel mai mare nivel al său din mai bine de 4 luni, extinzându-și revenirea începută în 2023, relatează Reuters.

Prețul unui bitcoin a ajuns marți la 21.594 de dolari, un nivel pe care cea mai mare criptomonedă din lume nu l-a mai atins din data de 13 septembrie a anului trecut.

Bitcoin s-a apreciat cu aproape 30% anul acesta în contextul optimismului că inflația record de anul trecut și-a atins vârful în Statele Unite și alte economii importante, ceea ce ar putea motiva băncile centrale să își relaxeze politicile privind dobânzile de referință, după majorări repetate ale acestora.

Bitcoin și o multitudine de alte criptomonede au înregistrat creșteri explozive în timpul pandemiei de COVID-19 când băncile centrale și guvernele au pompat sume uriașe în economia ca parte a pachetelor de susținere a populației și companiilor.

Însă odată ce băncile centrale au început să strângă șurubul asupra politicilor monetare pentru a aduce sub control inflația, măsură corelată cu creșterea dobânzilor pentru obligațiunile de stat, criptomonedele au devenit mai puțin atractive pentru investitori, la fel ca și așa-zisele acțiuni de tip „growth” de pe piața bursieră, Tesla fiind unul dintre cele mai notabile exemple în acest sens.

De altfel, Elon Musk, a acuzat direct Fed, banca centrală de la Washington, că este responsabilă de prăbușirea prețului acțiunilor producătorului auto pe bursă.

Îndoieli privind revenirea bitcoin

Deși revirimentul bitcoin de anul acesta pare unul remarcabil, mai ales după prăbușirea FTX, a doua cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor din lume, unii analiști avertizează că el ar putea fi un „val mic” temporar.

Unii investitori de cursă lungă din domeniul crypto sunt la rândul lor îngrijorați că această creștere neașteptată a pieței, trasă în sus de bitcoin, ar putea fi rezultatul unei manevre de tip „pump and dump”.

Acestea se referă la situații în care un jucător cu capital important aruncă o sumă mare pe piață, așteaptă creșterea inevitabilă a prețului, și apoi vinde masiv în câștig, în timp ce investitorii mici se uită cum prețul scade vertiginos din nou.

Prețul ethereum, a doua criptomonedă ca importanță după bitcoin, a urcat și el cu peste 17% în ultimele 7 zile, în timp ce alte criptomonede precum Solana (+43%) au înregistrat creșteri și mai spectaculoase.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro