Sari direct la conținut

Bizarul caz al crocodilului Crocky, aciuat într-o suburbie a Sofiei. Autoritățile au putut cu greu să îl evacueze: „Pur și simplu nu există instituții ale statului”

HotNews.ro
Bizarul caz al crocodilului Crocky, aciuat într-o suburbie a Sofiei. Autoritățile au putut cu greu să îl evacueze: „Pur și simplu nu există instituții ale statului”
Fotografie ilustrativă / Sursa: Shutterstock

Un crocodil uriaș, de 1,6 metri, găsit într-o suburbie a Sofiei a scos la iveală slăbiciunile administrației bulgare, scrie miercuri Politico.

Reptila – care poartă numele de „Crocky”, din specia Crocodylus niloticus (crocodilul de Nil) – este ținută într-o baltă noroioasă, sub o prelată, pe un teren mlăștinos din apropierea blocurilor de locuințe din districtul Botuneț din nord-estul capitalei Bulgariei, și a fost descoperită în urma unei inspecții efectuate în cazul unor tăieri ilegale de copaci.

Cu toate acestea, încercările de a-l îndepărta pe Crocky din zona s-au transformat într-o telenovelă, în cursul zilei de marți.

Primarul local frustrat, Lilia Donkova, s-a plâns că a făcut presiuni asupra autorităților de mediu și veterinare pentru a lua măsuri încă de luna trecută, fără niciun răspuns.

„Pur și simplu nu mai am cuvinte. Înseamnă că am sentimentul că, în această țară, pur și simplu nu există instituții ale statului”, a declarat Donkova, într-un interviu acordat radiodifuzorului bulgar NOVA.

Luarea în captivitate a crocodilului s-a dovedit însă dificilă, din motive bizare care țin de legalitate. Un bărbat care pretinde că este proprietarul crocodilului a declarat că are documentele aferente și a adăugat că Crocky a fost folosit pentru apariții în cadrul unui circ. De asemenea, el a dat asigurări că animalul său nu mușcă.

Dar autoritățile nu au părut pregătite pentru o asemenea situație, în ciuda insistențelor experților veterinari care au susținut că Crocky trebuie mutat într-un mediu mai potrivit pentru a-și regla temperatura corpului. În timp ce verile bulgărești sunt călduroase, iernile sunt reci și cu multă zăpadă.

Cu toate acestea, chestiunea a luat o turnură și mai suprarealistă miercuri, când o a doua încercare de a îndepărta crocodilul a eșuat, presupusul proprietar declarând televiziunii bulgare că a cumpărat animalul în mod legal din portul Burgas de la Marea Neagră.

Oarecum în mod contradictoriu, când a fost întrebat insistent cu privire la proprietarul legal al animalului, el a glumit: „Este al mamei mele!”.

Televiziunea a arătat marți imagini cu mulți localnici și polițiști la fața locului, dar, în ciuda interesului crescut, Crocky și-a petrecut noaptea de marți spre miercuri în balta sa.

Donkova a condamnat eforturile eșuate ale autorităților bulgare din domeniul siguranței alimentare și al mediului și a promis că miercuri va încerca din nou să-l mute pe Crocky.

„Astăzi, vom continua!”, a spus primărița.

Un purtător de cuvânt al grădinii zoologice din Sofia a refuzat să comenteze, în timp ce Inspectoratul Regional pentru Mediu și Apă nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Ulterior în cursul zilei de miercuri, Donkova a anunțat că autoritățile locale au reușit evacuarea reptilei, care a ajuns la grădina zoologică.

INTERVIURILE HotNews.ro