Bloc anvelopat, panouri solare pe casă, mașină electrică la ușă: în cât timp îți recuperezi banii investiți în eficiență energetică
Eficiența energetică a devenit un capitol extrem de important pentru instituțiile europene, în contextul politicii „Green Deal”, care are ca scop ambițios să ne transforme în primul continent care ajunge la neutralitate climatică. Iar domeniul tranziției verzi s-a dovedit cu atât mai necesar odată cu decuplarea de la gazul rusesc, după invazia din Ucraina. În această situație, producerea energiei verzi tinde să devină un domeniu strategic pentru toate țările Uniunii Europene, iar România nu face excepție.
De câteva luni încoace, în țara noastră are loc o adevărată revoluție solară. Tot mai multe case cu panouri fotovoltaice au apărut în zare, în timp ce numărul prosumatorilor s-a mărit de cinci ori în ultimul an și jumătate, după cum arată datele culese de HotNews.ro.
Pentru companii, trendul global ESG – environmental, social, governance – a devenit mai mult decât o pălărie frumoasă. Folosirea factorilor de mediu, sociali și de guvernanță pentru a măsura performanța și impactul companiilor când vine vorba de sustenabilitate e acum un pas esențial în deciziile de investiție.
Eficiența energetică, un deziderat al UE accelerat de invazia din Ucraina
Eficiența energetică are o definiție simplă: să obții cât mai multe produse sau servicii cu cât mai puțină energie electrică folosită, cu scopul final de a construi un viitor sustenabil și curat. Momentul de cotitură pentru autoritățile europene a fost însă războiul din Ucraina, care a accelerat procesul de diversificare al resurselor energetice și a făcut ca decuplarea de Rusia să devină un deziderat pentru (aproape) toate statele membre ale Uniunii Europene.
Astfel, în martie 2023, Parlamentul European și Consiliul UE au convenit pentru 2030 un obiectiv de eficientizare energetică de 11,7% pentru fiecare din statele membre.
Cu alte cuvinte, țările sunt obligate anual să facă economii de energie de 1,49% din consumul lor mediu, o creștere graduală față de nivelul actual de 0,8%, care ar trebui să ajungă la finalul perioadei la 1,9%.