Sari direct la conținut

Bloc politic anti-Boc: Coalitia rupe Alianta in Primaria Cluj-Napoca

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Coalitia de guvernare la nivelul judetului Cluj pare sa se reaseze pe baze noi. Daca pana acum blocul politic dominant era Alianta „D.A.”, se pare ca liderii PNL si cei ai UDMR vor da tonul atat in Consiliul Local, cat si in cel Judetean.

Daca la nivelul municipalitatii, primarul democrat Emil Boc are toate sansele sa tina haturile administratiei locale in mana, desi este secondat de viceprimarii Adrian Popa de la PNL si Janos Boros de la UDMR, in Consiliul Judetean, PD risca sa fie redus la o cantitate neglijabila in conditiile in care conducerea institutiei este asigurata de presedintele liberal Marius Nicoara si de vicepresedintii Sandor Kerekes si Karoly Palfi, ambii membri ai Uniunii conduse de Marko Bela.

De aceea, primul pas al noului bloc politic PNL-UDMR pare sa fie trecerea unor directii si servicii de la nivelul administratiei locale, respectiv din subordinea directa a primarului Boc, in cea a Consiliului Local.

Presedintele filialei din judet a Uniunii, consilierul local Attila Laszlo, a declarat ca sustine initiativa viceprimarului liberal Adrian Popa privind trecerea serviciilor respective.

Liderii PNL Cluj il acuza voalat pe Emil Boc, care este, totodata, si presedinte la nivel national al PD, ca nu ar accepta sa conduca municipalitatea impreuna cu cei doi viceprimari ai sai, in conditiile in care nu a impartit cu acestia coordonarea directiilor din Primarie. In plus, liberalii sunt de parere ca actualele regii locale nu isi justifica existenta.

Consilierul local Adrian Catana a declarat ca el personal va milita, de pilda, pentru divizarea si apoi privatizarea Regiei Autonome a Domeniului Public, condusa de un reprezentant al PD.

Liberalii au mai spus ca Primaria nu trebuie sa faca afaceri, ci administratie, de aceea nu se justifica pastrarea unor entitati de genul regiilor. De asemenea, acestia doresc sa impuna ceea ce ei numesc „descentralizarea” administratiei locale. Mai exact este vorba de trecerea unor servicii din subordinea primarului in cea directa a Consiliului Local.

Viceprimarul Adrian Popa a declarat ca un aparat executiv numeros al primarului genereaza birocratie. Printre serviciile pe care PNL doreste sa le treaca in subordinea CL se numara Serviciul Domeniului Public si Privat al Orasului, precum si Serviciul Social.

Primul ofera o importanta forta economica celui care il controleaza, iar cel social se poate transforma in anumite cazuri intr-o veritabila „masina de vot”.

Mai mult, Adrian Popa a afirmat ca intre 150 si 200 de salariati ai Primariei ar trebui sa fie concediati, iar in locul lor sa fie angajati tineri absolventi. Acesta a spus ca este vorba in general de angajati blazati, care nu au inteles sau au uitat ca au datoria sa ii serveasca pe cetateni.

Viceprimarul liberal a adaugat ca deja au fost depuse la Primarie circa 50 de CV-uri si de cereri de angajare venite din partea unor tineri absolventi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro