Sari direct la conținut

Boala stelelor mari

Evenimentul Zilei

Intr-un ziar care prezinta mai mult refularile lumii vechi, am citit un lucru care m-a facut sa rid. Cica Serviciul de Protectie si Paza, cel condus de Gabriel Naghi si aflat in directa subordine a lui Ion Iliescu, ar contine zece generali. Si pe teava ar mai fi inca doi. Nu stiu daca SPP-ul va ajunge la cifra nenorocului – 13. Dar si asa, institutia e ghiftuita cu generali.

Gradul acesta impozant la care viseaza toata suflarea militara, de la tablagiu la colonel, este la fel de frecvent (si, adeseori, de inutil) ca si cel de doctor in stiinte obtinut de semianalfabeti sau de politicieni pusi pe cumparat titluri.

Nu stiu la ce ne-or folosi atitia generali in SPP! Nu stiu cum se face ca multi dintre ei au fost inainte aghiotanti de presedinte sau de prim-ministru. Probabil ca stelele se dau si pe impresie artistica, iar cei care au stat mai aproape de asemenea functii au si reusit sa gidile sufleteste.

N-as vrea sa se inteleaga fapul ca acest text ar ascunde vreun resentiment fata de institutia numita SPP. Ploaia de generali este amuzanta in contextul armatei romane. Ea insasi este un fel de azil de generali. Aceasta meteahna a tranzitiei a atins cote (cifre) inimaginabile. Pe vremea lui Ceausescu, nu ajungeau generali toti plecatii cu pluta.

Dupa 1990, a devenit o moda sa sari trei grade dintr-o data. Ba, daca se poate (ca in unele cazuri), sa izbutesti saltul de la tablagiu la general! Ceea ce este chiar una dintre marile gogomanii militare inventate in Romania.

Sa ne intelegem, nici cu armata romana nu am ceva aparte. Dar eu, ca simplu cetatean cu posibilitati de exprimare in scris, nu pricep acelasi lucru pe care l-am constatat si la SPP! De ce atitia generali pe cap de locuitor? Din cite stiu eu, generali multi cu o ploaie de stele erau numai in armata sovietica. Or, noi am intrat in NATO! Iar in Pact, numarul generalilor este mult mai mic.

Boala stelelor e tinuta in friu. Si gradul reprezinta competente pe care multi dintre instelatii nostri nu le au.

Om fi intrat in Pactul Nord-Atlantic, dar mai avem capitole la care sintem tot in statul socialist. Si nu ma refer la dotare, care se face greu, in lipsa de fonduri fiind si dificil. E vorba de sistemul militar de sanatate. Spitalele militare acopera Romania, sint pline de doctori generali si de doctori colonei (unul dintre ei a si fost arestat pentru spaga).

Sistemul asistentei medicale din cadrul armatei a ramas acelasi ca in comunism. Enclave medicale militare in care se duc civili sa-si plateasca obolul. Evident, este vorba de banii din afara contributiilor la bugetul de sanatate sau cei platiti de fiecare dintre noi la bugetul statului.

Am intrat in NATO! Acesta este un fapt incontestabil. Soldatii nostri participa la operatiuni ale Aliantei in Irak si Afganistan. Avem si reprezentanti la Bruxelles, la Cartierul General. In acelasi timp, am putea spune ca n-am intrat.

Partenerii strategici ai Romaniei n-au urmarit (probabil ca nici nu-i intereseaza) ce mai trebuie facut pentru a putea spune ca tot ce tine de armata este la acelasi nivel cu celelalte tari membre ale Tratatului.

Mergeti pe strazi. Veti vedea ca inca traiti intr-o tara plina cu generali!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro