Sari direct la conținut

Bogatasii au liber la arme

Jurnalul National

Potrivit proiectului de lege, colectionarilor de arme le este permisa acordarea autorizatiei de procurare a unui numar nelimitat de arme. Tipurile de arme la care au acces sunt: arme de vanatoare, arme de tir si arme letale de colectie, aflate in stare de functionare.

Toate felurile de arme de foc de mai sus pot fi achizitionate de persoanele care au dobandit, in conditiile legii, un atestat de colectionar si care detin ori intentioneaza sa detina arme in colectie.

“Valoarea sentimentala“

Deputatul PRM Marcu Tudor, membru al Comisiei de aparare si cel care a sustinut marti proiectul de lege in fata plenului Camerei Deputatilor, sustine ca, de fapt, acesti colectionari de arme nu ar putea achizitiona un numar nelimitat de arme, ci doar doua bucati din fiecare calibru, dar modificarea de mai sus nu este operata nici in text, nu apare nici la amendamentele admise.

El sustine ca prevederile din proiect sunt “la fel ca in toate tarile europene“ si ca nu exista posibilitatea traficului de arme in cazul colectionarilor.

“Prost si votat in graba“

Deputatul PRM Constantin Bucur, membru al Comisiei de aparare, considera ca proiectul legii privind regimul armelor si munitiilor “este prost si s-a votat in graba“ si ca e facut mai ales pentru bogatasii ca Ristea Priboi, initiatorul proiectului, care pot sa-si adauge la colectie cate arme vor.

“Cei de la Ministerul de Interne au incercat sa ne convinga ca legea da posibilitatea oamenilor de a se apara. Atunci eu am propus sa se ieftineasca toate armele si sa dam cate una tuturor celor care au implinit 18 ani, dar atunci va trebui sa desfiintam Ministerul de Interne. Eu stiu ce este o arma ca militar si nu exista arme letale sau neletale, asa cum se spune in lege.

Legea este o catastrofa si refuz sa cred ca ea a fost ceruta de UE, asa cum scrie in proiect. Eu sunt jurist si va spun ca aceasta este o lege ale carei articole pot fi usor interpretate de oricine“, a mai spus Bucur.

Scapare la legiferare

Udemeristul Caroly Szabo sustine ca si colectionarii de arme sunt supusi procedurilor legale de obtinere a aprobarilor pentru armele de colectie, dar a sugerat existenta unei “scapari“ in definitia armelor de colectie. Si anume – armele de panoplie sa fie nefunctionale.

“Desi, prin lege, nu apare posibilitatea traficului de arme (de catre colectionarii care pot achizitiona un numar nelimitat – n.r.) daca armele ar fi nefunctionale, atunci s-ar vinde ca obiecte de patrimoniu“, ne-a spus Caroly Szabo. In opinia sa, “nu se poate face un arsenal acasa“, desi exista oameni care colectioneaza arme letale.

“Nu stii incotro se indreapta“

Si liberalul Paul Pacuraru inclina catre o “maxima restrictivitate a dreptului de a dispune si comercializa arme de foc“. El nu este de acord cu “colectarea“ armelor de foc.

“Comertul cu arme nu trebuie sa fie la indemana oricui“, ne-a declarat Pacuraru, argumentand ca “este o problema legata de psihologia omului – nu stii incotro se indreapta“, a avertizat acesta asupra tentatiilor pe care le constituie armele la domiciliu.

Nicolaescu: “Trebuie sa iesim din lumea veche“

Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, pesedistul Sergiu Nicolaescu, ne-a declarat ca trebuie sa iesim din lumea veche si sa o luam pe drumul catre civilizatie: “Eu am apucat vremea cand comunistii interzisesera briceagul, nu aveai voie sa ai briceag in buzunar“, a pledat Nicolaescu pentru colectiile de arme.

Dar, sustine el, nu oricine poate strange arme adevarate, ci numai un teatru, un muzeu, un studio cinema-fotografic, nu o persoana fizica. “Nu poti trage cu arma de colectie. Dar trebuie sa fie asa cum a fost fabricata la 1400. Si nu ai voie sa ai munitie in casa“, ne-a explicat senatorul.

Iar in privinta pericolului, Nicolaescu e resemnat: “Daca cineva vrea sa te omoare, iti da cu parul in cap, nu sta sa isi cumpere un pistol!“

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro