Sari direct la conținut

Bogdan Aurescu: Este important ca angajamentul noului guvern din Republica Moldova sa continue pe calea reformelor si a solutionarii problemelor socio-economice / Declaratii comune ale ministrului de externe Bogdan Aurescu si ministrului de externe polonez Grzegorz Schetyna

HotNews.ro
Bogdan Aurescu si ministrul de externe polonez, Foto: Hotnews
Bogdan Aurescu si ministrul de externe polonez, Foto: Hotnews

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, impreuna cu ministrul de externe polonez Grzegorz Schetyna, au discutat, miercuri, in cadrul Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane, despre noul guvern din Republica Moldova si despre masurile luate de acesta pana acum, care reprezinta un semn pozitiv, in opinia diplomatului roman. Aurescu a sustinut ca, in ceea ce priveste colaborarea dintre Romania, Polonia si Republica Moldova, partea poloneza este determinata sa sprijine parcursul european al noului guvern de la Chisinau. Alte probleme discutate de catre cei doi oficiali au fost: valul de imigratie ilegala, precum si revizuirea Parteneriatului Estic si organizarea summitului NATO 2016 in Varsovia.

„Am avut initiativa comuna a crearii unui grup de lucru pentru a discuta modul in care putem sa obtinem o reviziuire pozitiva a Parteneriatului Estic. Consideram ca este foarte important ca un instrument esential al politici europene de vecinatate sa fie cat mai performat. Am discutat despre aspecte care tin de pregatirea summitului de la Varsovia de anul viitor. Si credem ca este extrem de importanta finalizarea la Bucuresti, in noiembrie, a summitului pentru tarile de pe flancul estic al Aliantei, adica din zonele centrale si est europene. Anul trecut, acest summit a fost organizat de Polonia, anul acesta il organizam, impreuna cu Polonia, la Bucuresti […] De asemenea, am vorbit si despre Republica Moldova, dupa instaurarea noului guvern, care este un semn pozitiv. Am urmarit cu atentie primele masuri pe care noul guvern le-a luat. Este extrem de important ca angajamentul noului guvern sa continue pe calea reformelor si a solutionarii problemelor socio-economice pe care Republica Moldova le are. Mm intalnit la partea polona aceeasi determinare de a sprijini parcusul european al Republicii Moldova, ca si in cazul romaniei […] Am discutat si despre dosarul migratiei, dar am alocat un timp necesar si discutiei despre importanta prezervarii liberei circulatie a lucratorilor, caci este un drept fundamental la nivelul Uniunii europene”, a afirmat Bogdan Aurescu, in cadrul declaratiilor de presa comune, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.

Ministrul de externe polonez Grzegorz Schetyna a discutat despre initiative diplomatice comune romano-poloneze, dar si despre problemele cu care se confrunta in acest moment Uniunea Europeana. De asemenea, Schetyna a avut, miercuri, o intrevedere cu presedintele Klaus Iohannis, afirmand ca relatiile romano-poloneze sunt cele mai bune cu putinta. ”Ma bucur ca putem sa fim astazi la Bucuresti, sa lucram impreuna, sa discutam de spre cele mai importante probleme care sunt in fata noastra astazi. Probleme legate de Uniunea Europeana, dar si de sudul si estul Europei […] Am avut placerea de a discuta cu presedintele Iohannis, as vrea sa spun ca relatiile romano-poloneze sunt foarte bune, cele mai bune cu putinta. Vrem sa avem initiative comune, care sa arate ca ambele tari sunt capabile sa construiasca emotii pozitive in jurul unor idei bune. Ii rog pe prietenii din Romania sa se angajeze si sa ne ajute sa construim o idee, un scenariu, pentru summitul NATO, care va avea loc in Varsovia, in iulie 2016 […] Vrem sa discutam si despre parteneriatul estic. […] Am fost de acord in privinta reformelor din Ucraina si am discutat mult despre Republica Moldova”, a sustinut ministrul de externe polonez Grzegorz Schetyna.

Intrebat despre problema valului de imigratie ilegala cu care se confrunta Uniunea Europeana, Schetyna a afirmat ca trebuie pregatita o politica comuna europeana pentru a opri imigratia ilegala. Impartirea cotelor de imigranti intre tarile membre ale UE nu este o rezolvarea a actualei crize, in opinia oficialului polonez.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro