Sari direct la conținut

Boloș, despre amnistia fiscală: Încercăm să recuperăm o parte consistentă din creanțe de peste 60,1 miliarde de lei. Unele se prescriu fără să încasăm 1 leu

HotNews.ro
Marcel Bolos, Foto: Inquam Photos / George Calin
Marcel Bolos, Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a anunțat miercuri motivul pentru care Guvernul a adoptat amnistia fiscală pentru firme și persoane fizice. Valoarea creanțelor este enormă, peste 60,1 miliarde de lei, doar debitul principal. „Unele dintre ele se prescriu fără să încasăm 1 leu”, a spus Boloș.

Ministrul Marcel Boloș a explicat miercuri la Guvern că statul are creanțe de zeci de miliarde de lei pe care riscă să nu le mai recupereze de la firme și populație.

  • „Aceste creanțe care vin din vechime și sunt creanțe de peste 5 ani de zile, marea lor majoritate, aproximativ 22 de miliarde de lei, sunt creanțe pe care le purtăm de pe un an pe altul și încercăm să recuperăm cât se poate mai bine toate aceste debite restante care sunt înregistrate la nivelul ANAF-ului.
  • Nu luăm decizia pentru o anumită persoană, noi gândim ca din valoarea aceasta, totuși enormă, de 60,1 miliarde de lei, să recuperăm o parte cât mai consistentă.
  • Pentru că, totuși sunt bani cu care mai apoi putem să finanțăm proiectele de investiții în infrastructură și tot ce înseamnă dezvoltarea României.
  • Alminteri, noi, an de an, cum spuneam, de peste 5 ani de zile, sunt aceste creanțe care unele dintre ele se prescriu fără ca să încasăm un leu din ele și atunci, între a pierde tot după 5 ani de prescriere, sau a încasa debitul principal, fie cu acordarea acestor facilități fiscale, sunt lucruri mult mai mult mai bune decât ca banii să-i pierdem în totalitate, după expirarea termenului de prescriere”, a spus Boloș.

Potrivit acestuia, valoarea creanțelor este enormă – numai debitul principal este de 60,1 miliarde de lei, iar accesoriile sunt de 11,7 miliarde de lei.

  • „Toate acestea sunt resurse importante pe care le putem mobiliza pentru proiecte de dezvoltare a României. Nu putem rămâne cu acești bani neincasati nevalorificați și în final prescrierea anulează întregul debit restant la ANAF”, a spus acesta.

Boloș a subliniat că măsurile adoptate de guvern au vizat și o bonificație de 3% pentru contribuabilii buni platnici.

  • „Nu există o alternativă în care să nu avem în vedere atât contribuabilii care sunt buni platnici, cât și contribuabilii care au înregistrate datorii. Am gândit pentru ambele categorii de beneficiari aceste forme care țin de sprijinul lor și mai ales în zona persoanelor fizice, unde avem debite înregistrate în valoare de până la 5.000 de lei, sunt 706.000 de astfel de contribuabili persoane fizice, cu o valoare de 600 de milioane de lei, în care costurile care privesc urmărirea și executarea silită și demersurile pe care le facem în instanță sunt mult mai mari decât ceea ce înseamnă colectarea creanței, a unei părți din creanță, și cu aceasta dăm posibilitatea ca ANAF-ul să se orienteze spre recuperarea creanțelor de mare valoare.
  • Adică, cu alte cuvinte, mai mult efort și mai multe cheltuieli avem din partea statului pentru creanțele de mică valoare, de până în 5.000 lei, decât a le încasa o parte din acestea și a ne orienta activitatea spre ceea ce înseamnă recuperarea creanțelor de mare valoare pe care le avem înregistrate în evidențele ANAF”, a spus Boloș.

Acesta a amintit și că persoanele fizice care-și plătesc taxele locale anticipat și integral, până la finalul lunii martie, beneficiază de o bonificație, o reducere de 10%.

De ce ar alege cineva să-și plătească taxele la timp, când au loc astfel de amnistii fiscale?

La această întrebare, Boloș a ținut să amintească faptul că „în momentul în care o datorie față de buget nu se achită la timp și există întârzieri, mecanismele de poprire și de sechestru acționează imediat”.

  • „Cu alte cuvinte, atunci când s-ar lua o astfel de decizie greșită, din partea mea, ulterior, mecanismele de poprire a contului bancar sau de impunere a unui sechestru pentru bunurile dobândite creează un disconfort destul de serios și problemele care se nasc ulterior impunerii acestor măsuri sunt mult mai grave versus conformarea voluntară.
  • Este calea pe care ne-o dorim și de aceea am avut, cum am menționat, ca o formă de respect față de contribuabili persoane juridice, bonificația financiară – și o mai repet încă o dată: pentru contribuabili persoane juridice bonificația de 3%, pentru contribuabili persoane fizice bonificația de 10% și pentru contribuabilii cu debite restante înregistrate, anularea de accesorii și, desigur, anularea obligației principale restante”, a spus acesta.

Boloș: Amnistia fiscală nu mai vine în curând. Cam o dată la 10 ani se practică acest lucru

Ministrul a admis faptul că o astfel de măsură nu ar trebui să se repete la intervale scurte de timp, deoarece i-ar face pe contribuabili să nu-și mai plăteasca taxele.

  • „Să ne gândim că amnistia fiscală nu mai vine în curând. Adică, dacă noi acest tip de măsură o repetăm, la intervale scurte de timp, angrenăm neconformarea plății impozitelor și taxelor și să știți că nu suntem singura țară care am aplicat amnistia fiscală.
  • Trebuie doar să fim foarte atenți ca regularitatea cu care se repetă să fie la intervale mari de timp, încât să nu angreneze după sine neconformarea plății impozitelor și taxelor.
  • E un lucru pe care, din experiența altor țări, Grecia, Italia, care au practicat astfel de măsuri, ne-am uitat și la orizontul de timp și cam o dată la 10 ani se practică acest lucru”, a mai spus Boloș.
INTERVIURILE HotNews.ro