Sari direct la conținut

Boloș, după ce i-a încurajat pe români să îi reclame pe evazioniști, în schimbul unei recompense: S-a înțeles greșit că ar fi vorba de turnători și delaționiști

HotNews.ro
Marcel Bolos, la Guvern, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Bolos, la Guvern, Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut joi că s-a înțeles greșit că ar fi vorba de turnători și delaționiști când a propus recompensarea celor care reclamă evazioniștii. El spune că, de fapt, ar fi vorba despre implementarea de mecanisme/sisteme informatice de avertizare a integrității fiscale anonime, după modele utilizate de SUA, Germania, Canada, Grecia sau Australia.

  • „Întâi de toate, s-a înțeles greșit că ar fi vorba de turnători și delaționiști. Nu este vorba despre așa ceva. Este un model american și, dacă vreți, cu inspirație din modelul german, în care și-au pus în implementare operaționalizare, mecanisme de avertizare a integrității fiscale anonime, în care statele au obținut mulți bani de pe urma acestor mecanisme.
  • Este exclus și o tâmpenie această chestiune cu delațiunea și cu turnătoria. Eu îl văd ca un instrument extrem de serios pentru ca cei care au astfel de informații..
  • Spre exemplu, în Grecia sunt sisteme informatice prin care poți verifica dacă bonul tău fiscal este emis de către o casă de marcat, care este conectată la sistemul electronic național sau poți verifica dacă codul de bare al facturii este emis din sistemul electronic e-Factura”, a declarat joi la Guvern ministrul Boloș.

Acesta a spus că s-ar bucura să fie implementat pentru a nu se mai evita sistemul e-Factură prin circuite paralele, astfel încât să nu se mai plătească impozitele și taxele datorate bugetului.

  • „Ce pot să vă spun clar că de la momentul la care vom avea e-factura implementată și de la momentul la care România va avea SAF-T-ul, sistemul informatic pentru situațiile financiare operaționalizat, cu siguranță în următorii ani, diminuarea fenomenului de evaziune fiscală se va vedea cu ochiul liber.”, a spus ministrul Finanțelor.

Acesta a dat exemple de țări care folosesc astfel de sisteme informatice de avertizare fiscală anonimă.

  • „Sunt adeptul acestui mecanism, instrument informatic. Am spus SUA, Germania îl folosește. Să vedeti cât de eficient este pentru statul german un astfel de instrument. Am toate detaliile acestui mecanism. Franța îl folosește, Canada, Australia sunt toate state care și-au creat mecanisme și instrumente specifice ca să-și adune banii la buget.
  • E de datoria noastră să avem întreg pachetul de măsuri gândit încât să ne colectăm cât mai bine banii bugetului de stat.
  • Nu avem treabă cu delațiunea și cu turnătoria. Mi-a venit să râd când am văzut aceste lucruri care sunt, mă rog, duse într-un ridicol de neexplicat.”, a declarat Marcel Boloș.

Boloș: Ați verifica cu o aplicație pe telefonul mobil dacă un bon fiscal este autentic sau nu? Și ce ați decide dacă nu e fiscalizat?

Întrebat cum ar putea funcționa un astfel de mecanism sau instrument informatic, Boloș a evitat să dea detalii, dar a spus că ar putea fi vorba de o aplicație de mobil.

  • „N-aș mai vrea să dau detalii despre mecanism. Lăsați-mă să-l pot gândi să nu-l pierdem, că vedeți deja în spațiul public s-a dus, că este delațiune, că este … tot felul de amuzamente pe această temă și un instrument atât de prețios pentru țara noastră să îl pierdem printre degete din înțelegerea greșită și ducerea în ridicol a unui lucru atât de serios.”, a spus ministrul.

Acesta a spus că ar putea fi o aplicație pe telefonul mobil în care să se poată verifica autenticitatea unui bon fiscal.

  • „Lăsați-mă să pot să gândesc și să maturizăm acest concept și v-am întrebat, din curiozitate, dacă în calitate de român, ați verifica autenticitatea unui bon fiscal cu o aplicație pe care Ministerul de Finanțe v-ar pune la dispoziție? Și ce ați decide în pasul următor dacă ați vedea că bonul fiscal nu este unul fiscalizat?”, a declarat Marcel Boloș.

Întrebat când ar putea fi disponibil acest sistem IT sau o astfel de aplicație, ministrul Finanțelor a spus că în momentul în care va avea definitivat acest mecanism va merge cu această propunere în Coaliție.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut, luni, că „cei care îi denunță pe evazioniștii fiscali ar putea să primească 1% din valoarea fraudei”.

„Ne gândim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, a declarat Boloș la observatornews.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro