Sari direct la conținut

Boris Johnson dezvăluie că a planificat cu armata un raid în Olanda, pentru a pune mâna pe milioane de vaccinuri COVID. „De ce invadăm un aliat NATO”

HotNews.ro
Boris Johnson dezvăluie că a planificat cu armata un raid în Olanda, pentru a pune mâna pe milioane de vaccinuri COVID. „De ce invadăm un aliat NATO”
Boris Johnson ține un discurs în centrul Londrei, în timpul campaniei pentru alegerile generale, pe 2 iulie 2024. Sursa foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a dezvăluit că a ordonat șefilor armatei să planifice un raid asupra unei fabrici olandeze, în martie 2021, pentru ca administrația sa să obțină 5 milioane de vaccinuri anti-COVID-19, după ce Uniunea Europeană amenințase că va interzice exportul acestora în Marea Britanie, informează sâmbătă Reuters.

Johnson a precizat că adjunctul șefului Statului Major al Apărării al Marii Britanii de la acea vreme, generalul-locotenent Doug Chalmers, i-a spus că ar fi posibil un „raid acvatic”, cu ambarcațiuni mici, pentru traversarea Canalului Mânecii și navigarea prin canalele olandeze – dar oficialul militar l-a avertizat cu privire la repercusiunile diplomatice.

Potrivit lui Boris Johnson, Chalmers – care între timp s-a retras din armată – i-a spus că nu ar fi posibil ca misiunea să se desfășoare fără ca britanicii să fie reperați și că „dacă suntem detectați, va trebui să explicăm de ce invadăm efectiv un aliat NATO de lungă durată”.

„În secret, am fost de acord cu ceea ce au crezut toți, dar nu am vrut să spun cu voce tare: că totul este o nebunie”, a afirmat Johnson, într-un extras din memoriile sale, publicat sâmbătă în ziarul Daily Mail.

Nici Ministerul britanic al Apărării, nici Chalmers – care este în prezent președinte al comisiei guvernamentale privind standardele în viața publică – nu au comentat imediat declarația lui Johnson.

Vaccinurile anti-COVID în litigiu au fost dezvoltate de Universitatea din Oxford și AstraZeneca, dar dozele au fost fabricate de subcontractori din Olanda și Marea Britanie.

În martie 2021, vaccinurile erau utilizate pe scară largă în Marea Britanie, dar dozele produse la fabrica olandeză încă așteptau aprobarea UE.

Atât Marea Britanie, cât și UE aveau contracte cu AstraZeneca pentru vaccinuri, iar blocul comunitar a încercat să păstreze dozele de la fabrica olandeză, pentru utilizarea lor viitoare.

Johnson – care a câștigat alegerile în decembrie 2019 pe baza promisiunii că va pune capăt negocierilor pentru ieșirea din UE, care se prelungeau – a mai afirmat că el credea că oficialii UE acționau sub presiunea președintelui francez Emmanuel Macron.

„După două luni de negocieri inutile, ajunsesem la concluzia că UE ne trata cu răutate și cu dușmănie (…) pentru că ne vaccinam populația mult mai repede decât ei”, a adăugat Johnson, care a fost forțat să părăsească funcția în 2022 în urma unor scandaluri, inclusiv încălcări ale normelor COVID din perioada lockdown-urilor.

INTERVIURILE HotNews.ro