Sari direct la conținut

Brandul SHEBA® reprezintă reciful speranței – cel mai mare program la nivel mondial pentru salvarea recifelor de corali pe cale de dispariție

Smile Media
Cel mai mare program la nivel mondial pentru salvarea recifelor de corali pe cale de dispariție, Foto: SHEBA
Cel mai mare program la nivel mondial pentru salvarea recifelor de corali pe cale de dispariție, Foto: SHEBA

Brandul premium pentru mâncare pentru pisici SHEBA® a început să lucreze la programul său de restaurare a recifului de corali pe cale de dispariție în 2019. Este cel mai mare proiect de acest fel din lume, cu ambiția de a reînvia peste 185.000 m² de recife de corali din locații din întreaga lume până la sfârșitul anului 2029.

În largul coastei insulei indoneziene Sulawesi, semnul H-O-P-E a apărut pentru prima dată în 2019, marcând începutul simbolic al unui program de 10 ani pentru restaurarea coralilor pe cale de dispariție, și nu doar în regiunea Salisi Besar din Indonezia. SHEBA® intenționează să își concentreze eforturile asupra altor ecosisteme de recife de corali din întreaga lume care au nevoie de speranță pentru supraviețuire. Mars, proprietarul mărcii, vrea să dea un exemplu și să arate că toată lumea poate face pași care pot contribui pozitiv și ne pot conserva mediul. Brandul SHEBA® încearcă să sublinieze acest fapt prin stabilirea unui obiectiv de restaurare și conservare a coralilor sănătoși pentru generațiile viitoare. Lansat în 2019, acest proiect este cel mai mare program de acest fel din lume, cu ambiția de a revitaliza peste 185.000 m² de recife de corali în locații de pe planetă până la sfârșitul anului 2029.

Restaurarea folosește o tehnologie inovatoare și eficientă numită „sistem de restaurare a recifului” – o structură de oțel în formă de stea de 90 cm lățime, care este acoperită cu nisip și rășină pentru a o proteja de coroziune. Aceste structuri de oțel sunt apoi unite sub apă de către scafandri instruiți și ancorate pentru a supraviețui condițiilor dure. Aceasta creează o rețea puternică care acoperă fundul mării și oferă o bază stabilă pentru recuperarea a aproximativ 12.000 – 13.000 de corali.

Mars restaurarează recifele de corali de peste 13 ani și până în prezent a investit peste 10 milioane de dolari în cercetare și construcții și în implicarea comunităților locale. În total, au fost instalate 19.000 de structuri de oțel, toate folosind materiale cu proveniență locală. Rezultatele vorbesc de la sine: recifele regenerate au o acoperire de corali de până la 60% după doar trei ani, iar abundența peștilor a crescut cu 300%. Alte specii, cum ar fi rechinii și țestoasele, se întorc în ecosistemul recifului de corali.

Oamenii de știință estimează că, dacă lumea nu face nimic, 90% din recifele tropicale din întreaga lume vor dispărea până în 2043. Acest lucru va avea un impact negativ asupra celor aproape 500 de milioane de oameni care depind de recifele de corali pentru aprovizionarea cu alimente, venituri și protecția costieră. Rezolvarea acestei probleme necesită o colaborare globală la scară masivă, iar SHEBA® speră să accelereze procesul de recuperare și să contribuie la asigurarea unui viitor pozitiv pentru recifele de corali și animale.

Despre recifele de corali

Recifele de corali formează unul dintre cele mai diverse ecosisteme de pe planetă. Pentru mulți europeni, coralii reprezintă un simbol al unui spectacol exotic în zonele turistice atractive, unde se bucură de vederea mării cristaline și colorate. Dar recifele de corali au un rol mai important. Ele servesc ca un sanctuar pentru o gamă vastă de animale marine și joacă un rol vital în prosperitatea vieții atât în mare, cât și pe uscat. Ce pași putem face pentru a preveni dispariția lor?

Astăzi, recifele de corali acoperă estimativ 280 000 m² din fundul mării. Pentru a vă face o idee, aceasta reprezintă aproximativ dimensiunea a 39 de terenuri de fotbal. Deși recifele de corali constituie doar o fracțiune din ocean – mai puțin de 1% – ele oferă o casă și un adăpost pentru 4 000 de specii diferite (25%) din populația vieții marine. Coralii sunt adesea descriși greșit ca plante sau roci. În realitate, sunt animale care trăiesc în grupuri mari numite colonii. Recifele de corali prosperă cel mai bine la adâncimi de până la 70 de metri, unde lumina soarelui poate pătrunde cu ușurință.

Principalele pericole pentru recifele de corali

  • Prea multa căldură
  • Intervenția umană nechibzuită: poluarea chimică, daunele cauzate de nave și bărci, recoltarea ilegală de corali, pescuitul ilegal, dezvoltarea turismului de masă și a activităților de agrement.
  • Furtuni severe și cicloni

Sfaturi pentru cei care vor să protejeze recifele de corali:

  • Nu calcați pe recifele de corali
  • Nu cumpărați suveniruri din corali
  • Nu ancorați pentru recifele de corali
  • Alegeți cursurile de scufundări ecologice
  • Nu cumpărați articole inutile care vor crea mai multe deșeuri

Mai multe informații: https://www.shebahopegrows.com/

Articol susținut de SHEBA

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro