Brexit-ul prin ochii unui cuplu romano-britanic. Ea: "Primul efect a fost sa ne gandim ca nunta noastra va fi mai scumpa" El: "Pentru prima data mi-a fost rusine ca sunt englez"
Ea este Alexandra. El este logodnicul ei, James. Pentru multi dintre noi, Brexit-ul si febra pietelor financiare de vineri sunt un spectacol neverosimil, indepartat, impanat cu povesti populiste si termeni tehnici: imigranti, NHS, reforma UE, indici futures, volatilitatea lirei. Pentru cuplul romano-englez stabilit la Londra, Brexit a insemnat un soc imediat, palpabil: Alexandra si James au simtit cum li se evapora peste noapte, la propriu, reperele si increderea in societatea in care traiesc. Dar si o parte din banii economisiti pentru nunta pe care vor sa o faca, in curand, in Romania.
- Dupa anuntul ca tabara pro-Brexit a castigat in referendumul de joi, lira sterlina a pierdut, vineri in zori, aproape 10% in raport cu dolarul, atingand un nivel nemaivazut din 1985
In Romania, fluctuatiile s-au simtit, dar au fost temperate la nivel bancar, in timp ce la casele de schimb au existat unele probleme.
Conform Google Trends, cursul de schimb si lira sterlina au fost in topul cautarilor online favute vineri in Romania”
Stabilita la Londra, Alexandra V.* a decis sa nu vorbeasca cu nimeni in engleza pe parcursul zilei de vineri. Nici chiar cu prietenul ei. „In semn de protest” dupa rezultatul votului de joi, dupa cum a scris ea pe Facebook. Ea a povestit insa pentru HotNews.ro, in romana: „M-a trezit la cinci dimineata cu vestea logodnicul meu englez. Primul efect a fost sa ne gandim ca nunta noastra este mult mai scumpa, iar banii pe care trebuie sa ii schimbam nu vor acoperi 50% din cheltuieli”.
*decizia a fost ca pentru acest articol sa nu le fie mentionat numele intreg
Alexandra V. este o tanara din Targoviste, cu facultatea facuta la Bucuresti, care acum trei ani s-a dus in capitala Marii Britanii pentru un master. Acolo lucreaza, acum, ca fotograf, artist fotograf si om de comunicare pe proiecte social media. Ea si James W., un tanar din sudul Angliei stabilit si el la Londra, s-au logodit anul trecut si anul acesta urmeaza sa-si faca nunta in Romania.
Joi seara s-au dus la culcare cu sperante intr-un vot Bremain, dupa cum a povestit ea vineri: „Chiar aseara dezbateam daca sa schimbam lirele in euro, ca sa platim firma de catering. Am decis sa ne asumam riscul de a o face azi, stiind ca va putea creste. Nu am luat in considerare riscul de a scadea, pentru ca noi suntem putini mai naivi si inca mai credem in oameni”.
Tanara fiind, a facut economii de cand sta in Marea Britanie? „Nu am cunoscut inca un roman venit aici care sa nu stranga bani – pentru o casa, calatorii sau o masina noua. Unul dintre motivele pentru care eu strang bani este nunta de anul acesta. (…) Am un prieten care a venit ca sa isi stranga bani sa calatoresca, e forograf ai vrea sa isi ia un anumit tip de echipament ca sa isi documenteze calatoria”.
Si a venit sperietura de vineri dimineata. Dar, dincolo de teama ca pierd bani, votul de joi i-a zguduit in esenta lor de tineri care au crescut intr-o Europa in extindere, inca unita.
Vorbind inca sub efectul socului de vineri dimineata, Alexandra spune: „pe langa nunta, ne intrebam care vor fi celelalte efecte. Si ne gandim sa ne mutam in Romania. Aveam planuri sa ne cumparam o casa aici. Nu stiu daca va mai fi posibil. Acum mai multe luni am si scris un articol intr-o publicatie romaneasca, despre cum suntem priviti in UK. Si am scris pozitiv. (…) Acum, am pierdut mult, si bani, si incredere, si valori. Ma uit pe Facebook la statusurile oamenilor din UK, fericiti ca isi recastiga tara inapoi… Eu nu am venit aici sa muncesc sau pentru benefits [Corectura: in textul initial scria eronat „Eu am venit aici sa muncesc….”], am venit pentru un master. Da, am lucrat din timpul scolii, part time sau full time in social media, pe comunicare, iar al doilea job ca fotograf. Si am ridicat tara cand am putut, si facultatea din Romania”.
Vineri spre seara discutam si cu logodnicul Alexandrei, James W., un tanar englez preocupat de arta, fotografie si, general vorbind, de viata cetatii. A urmarit permanent campania pentru referendum si a militat, cat a putut, pentru un vot Bremain. In cursul zilei, a observat pe Facebook: „Nimeni, dintre toti care m-au salutat in dimineata asta, nu a folosit „buna” in formula de salut!”
Cand raspunde la intrebarile HotNews.ro, lucrurile par sa se fi calmat in privinta nuntii, dar vorbeste cu patos si o inversunare crescanda.
„Conditiile de viata ale fiecaruia sunt afectate pentru ca lira se prabuseste. Dar pe langa nesiguranta economica, idealurile si tendintele la care tin eu personal – multiculturalismul, diversitatea, egalitatea, libera circulatie a oamenilor, globalizarea au fost aruncate la gunoi”. incepe el.
„Pentru noi, dincolo de rata de schimb, nunta si celelalte planuri pe termen scurt nu vor fi afectate prea mult, pentru ca orice schimbare de lege va lua luni, daca nu ani pana va fi aplicata. Ingrijorarea mea este cat de usor manipulabila a devenit clasa muncitoare britanica, tabloidele i-au servit cu lingura „revolutia””.
Cum? „Printr-o xenofobie aproape la vedere, prezentata drept calea prin care sa punem la loc „Mare” in „Marea Britanie”, prin referirile la esecul NHS – cauzat de reduceri facute de un guvern pe care foarte probabil tot ei l-au votat, dar pus pe seama imigrantilor desi imigrantii sunt cei care asigura, in mare parte, forta de munca de acolo. Noroiul de minciuni despre cum banii cheltuiti pentru statutul de membru UE ar trebui sa fie folositi pentru refacerea NHS, minciuni care au fost retrase chiar in ziua „victoriei” lor”, se dezlantuie James.
In locul lui de bastina, un district din East Sussex, pe coasta de sud a Angliei, 58% din populatie a votat in favoarea iesirii din UE. La Londra, majoritatea larga a votat pentru ramanerea in Uniune. Diferentele se simt in ce spune el: „Multi dintre oamenii din orasele mici au inghitit pe nemestecte ce li s-a servit si, dintr-o data, visau din nou la epoca imperiala, uitand repede toate legile bune si relativa stabilitate din ultimii 40 de ani.”
„Pentru prima data in viata mea, mi-a fost rusine ca sunt englez. Si doresc sa spun tuturor celor de-afara ca toate orasele noastre mari au votat pentru ramanerea in UE, pentru ca ele inteleg beneficiile idealurilor, credintelor si culturii comune. Recunoastem ca intre noi sunt mai multe asemanari deca diferente si ca diversitatea trebuie sarbatorita”, spune James.
Cam aici ajunge, dupa Brexit, un discurs pornit de la caderea lirei si bani economisiti pentru o nunta in Romania.