Sari direct la conținut

Brigitte Bardot ataca exterminarea maidanezilor in Romania

Fosta actrita franceza, actualmente militanta pentru protectia animalelor, Brigitte Bardot, a luat pozitie publica sambata, impotriva impuscarii cainilor in Romania. Reactia a fost declansata de cazul decesului la Bucuresti, in urma muscaturii unui maidanez, a lui Hajime Hori, angajat al Ambasadei Japoniei.

„Cand ma gandesc ca singura solutie gasita este sa ii extermine, va spun ca nu e frumos ce face guvernul” a spus Bardot postului de Radio France Internationale Romania, citat de agentia de presa Reuters.

Tot ea a mai spus ca, in anul 2001, a garantat o donatie de 150.000 de dolari pentru punerea la punct a unui sistem de sterilizare a cainilor, masura menita sa-i salveze de la exterminare. Dupa Reuters, fostul primar al capitalei, Traian Basescu, acum presedinte al Romaniei, ar fi abandonat, dupa o luna, proiectul sterilizarii cainilor vagabonzi, dispunand impuscarea lor in continuare.

In 29 ianuarie, un angajat al Ambasadei japoneze in varsta de 68 de ani, a fost muscat de un caine in centrul Capitalei, „la doi pasi de guvern” . Muscatura a atins o artera vitala in piciorul victimei, facandu-l sa sangereze foarte tare, cauza a decesului ulterior al acestuia. Procurorul criminalist Remus Budai, care supervizeaza cazul, sustine ca.

„Expertiza arata ca este vorba de o hemoragie externa, consecinta a unor plagi ale gambei stingi cu ruptura completa de vena safena interna stinga.” El a mai spus ca, potrivit expertizei, leziunile care au produs moartea victimei au fost facute „prin muscatura canina”.

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, a anuntat imediat -ca masura in urma gravului incident de duminica trecuta- ca va fi redusa perioada in care maidanezii vor fi adapostiti, inainte de a se proceda la lichidarea lor.

Reuters mai considera ca prezumtivii 100.000 de maidanezi din capitala Romaniei ar fi mostenirea fostului sistem comunist, in care locuitorii Bucurestiului au fost nevoiti sa-si abandoneze locuintele, fiind mutati la bloc. Acestia hranesc si tin pe langa casa cainii vagabonzi, insa nu sunt dispusi sa-i adopte.

„Adoptia inseamna ca omul plateste taxa de 1,5 milioane si raspunde de ciinele acela. Revendicarea e gratis si inseamna ca omul spune ca i-am luat ciinele din greseala. Asta e rulajul care nu se vede. Dansii vin la noi si revendica cite 5-6 caini, apoi le dau drumul pe strada. Legea nu e clara!”, spune medicul veterinar Magda Popescu, de la ASA, citata de Cotidianul.

O asociatie germana de protectie a animalelor „Vier Pfoten”( Patru labute) recomanda:” „Nu-i loviti, nu aruncati cu pietre dupa ei pentru ca devin si mai rai; nu fugiti daca vedeti ca vin spre dumneavoastra; trebuie sa treceti pur si simplu pe linga ei, incercati sa le vorbiti”.

Greu de crezut ca turistii sau oamenii de afaceri straini prezenti in capitala Romaniei vor aplica spontan aceste recomandari, cand le sare la beregata un caine, pe Bulevadrul Titulescu. Mai probabil este ca, si din acest motiv, vor evita Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro