Bucuresti: Instanta a anulat definitiv autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 3 pentru ridicarea unei biserici in Parcul Emil Garleanu, dar lacasul de cult este deja construit
Curtea de Apel Bucuresti a anulat, la sfarsitul saptamanii trecute, autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 3 in 2011 pentru ridicare bisericii din Parcul Emil Garleanu din Capitala. Sentinta este definitiva. Actiunea in instanta a fost initiata de asociatia de proprietari a unui bloc de langa parc, de Fundatia Eco-Civica si de Asociatia Salvati Bucurestiul. In prezent, biserica este aproape gata, iar pentru ridicarea ei au fost taiati mai multi arbori.
„Autorizatia a fost emisa pe un spatiu verde amenajat, cu opozitia majoritatii locatarilor blocurilor din jurul parcului. Pentru construirea bisericii, Biserica a defrisat fara aviz de defrisare cateva zeci de arbori din parc. In prealabil, conform legii, asociatiile au solicitat revocarea autorizatiilor. Primarul Sectorului 3 (Robert Negoita) a refuzat cererea de revocare”, se arata intr-un comunicat emis de Asociatia Salvati Bucurestiul.
Dan Trifu, presedintele fundatiei Ecocivica spune ca urmeaza ca partile implicate sa faca demersurile pentru demolarea bisericii. „Noi le vom propune mutarea pe alta locatie, dar daca nu doresc acest lucru, nu avem ce face”, a spus acesta.
Pe 8 ianuarie 2014 Tribunalul Bucuresti a suspendat executarea autorizatiei. In ciuda hotararii Tribunalului, Asociatia Salvati Bucurestiul sustine ca Biserica a continuat executarea lucrarilor. Toamna trecuta, instanta a decis anularea autorizatiei, insa decizia putea fi atacata cu recurs.
La vremea respectiva, dupa ce HotNews.ro a publicat un articol despre acest caz, Arhiepiscopia Bucurestilor sustinea intr-un comunicat remis HotNews.ro ca biserica din Str. Emil Garleanu se construieste legal la solicitarea comunitatii de credinciosi, avand in vedere numarul mic de locasuri de cult din zona raportat la numarul mare al credinciosilor ortodocsi.
„Terenul pe care se construieste biserica din Str. Emil Garleanu nr. 1-3, Sector 3, Bucuresti, a fost obtinut legal prin HCGMB nr. 196/2005 pentru construirea unei biserici ortodoxe, la solicitarea credinciosilor din zona. Terenul a fost atribuit in folosinta gratuita pentru construirea locasului de cult ortodox, dupa aprobarea documentatiei de urbanism de catre Consiliul Local al Sectorului 3 Bucuresti, prin hotararea nr. 49/2002. In anul 2007 a fost obtinuta autorizatia de construire nr. 614/2007 emisa de catre Consiliul Local al Sectorului 3, Bucuresti, in urma documentatiei tehnice inaintate si a avizelor de specialitate obtinute din partea institutiilor publice locale abilitate, inclusiv de la Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti. Ca atare, Parohia Foisor II a inceput lucrarile de construire a locasului de cult dupa obtinerea tuturor aprobarilor si avizelor necesare, conform legislatiei de specialitate in vigoare. Asadar, biserica se construieste legal, iar nu ilegal, asa cum se mentioneaza in textul articolului”, precizeaza Biserica.
Asociatia de locatari si cele doua ONG-uri lupta pentru protejarea spatiului verde inca din 2012. „Procesul a inceput pe 8 octombrie 2012 si instanta a decis anularea si suspendarea autorizatiei de construire emisa de Primaria sectorului 3 in 2011. Noi am atacat autorizatia de construire deoarece aceasta era emisa ilegal, se baza pe avizele emise pentru o alta autorizatie data in 2007, dar aceasta autorizatie expirase, la fel si avizele, cand s-a dat noua autorizatie. In plus, terenul pe care s-a construit biserica este parc, iar legea interzice construirea spatiilor verzi”, a explicat pentru HotNews.ro, Dan Trifu, vicepresedinte Ecocivica.
Tot parcul Emil Garleanu in pericol
Parcul Emil Garleanu, singura oaza de verdeata a bucurestenilor care locuiesc in blocurile din spatele Bulevardului Unirii, din sectorul 3, a fost retrocedat in 2009 de Primaria Capitalei unui cetatean roman cu domiciliul in SUA, Patac Radu Constantin, dispozitia de retrocedare fiind semnata de primarul general Sorin Oprescu, in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, pronuntata de Tribunalul Bucuresti. Parcul, cu tot cu spatiul pe care s-a construit biserica, are circa 3000 mp.
Primaria sectorului 3 a pus la marginea parcului o pancarta pe care scrie: „Stimati cetateni, prin prezenta va facem cunoscut faptul ca terenul parcului „Emil Garleanu” (S= 2915 mp) a fost retrocedat catre fostul proprietar cf. Dispozitiei Primarului General Sorin Oprescu nr. 11710/ 09.06.2009. Proprietarul a somat Primaria sectorului 3 sa ridice de pe teren locurile de joaca, amenajarile si plantatiile existente, actionand in acest sens in instanta”.
Locatarii din zona au protestat in nenumarate randuri impotriva betonarii parcului.
In 2010, primarul Sorin Oprescu a promis ca va expropria terenul ca acesta sa ramana parc, insa pana acum nu s-a intamplat nimic. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii municipalitatii au declarat ca acum discuta cu proprietarii despre sumele necesare exproprierii si va inainta Consiliului General un proiect privind exproprierea terenului.
Alte sentinte impotriva bisericii
La inceputul lunii martie,Manastirea Samurcasesti a pierdut procesul in care cerea instantei sa oblige Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa ii permita construirea unui bloc de 5 etaje pe un teren de 1.390 mp de pe bd. Regina Maria din Capitala, proprietatea bisericii, ce figureaza ca spatiu verde. Pentru edificarea blocului de 5 etaje ce urma sa adaposteasca birouri si spatii comerciale, manastirea s-a asociat cu un dezvoltator imobiliar. Sentinta este definitiva.