Sari direct la conținut

B​ugetul de stat pe anul 2016, votat de Parlament/ Tariceanu: Este o mancare de carne cu varza de Bruxelles/ Ciolos: Am tinut cont de deciziile luate de Parlament, altfel structura bugetului ar fi fost alta

HotNews.ro

Legea bugetului de stat pe anul 2016 a fost votat de Parlament cu 309 voturi „pentru” si 13 „impotriva”, in conditiile in care singurul care a criticat bugetul a fost Calin Popescu Tariceanu. Astfel, bugetul a fost adoptat inainte de plecarea premierului Ciolos la reuniunea de iarna a Consiliului European, care se desfasoara in perioada 17-18 decembrie. La sedinta este prezent si premierul Dacian Ciolos impreuna cu mare parte dintre ministrii cabinetului sau. De asemenea, legea bugetului asigurarilor sociale de stat a fost adoptat cu 290 voturi „pentru” si 15 „impotriva”.

Singurii care s-au exprimat impotriva bugetelor au fost parlamentarii ALDE.

Bugetul pentru 2016 prevede venituri totale de 231,12 miliarde lei, in crestere cu 1,6% fata de anul curent, fiind bazat pe o crestere economica de 4,1%, iar PIB-ul este estimat la 746,6 miliarde lei, cu 6% mai mare decat cel preconizat pentru acest an, potrivit proiectului de lege publicat de Ministerul Finantelor. Potrivit estimarilor proprii, in 2016 consumul populatiei va inregistra o crestere de circa 4,4%, numarul mediu de salariati din economia oficiala se va majora cu 3,5% (asta insemnand un plus net de locuri de munca de 160.000 fata de anul 2015), iar numarul somerilor inregistrati se va reduce, ducand rata somajului la 4,8% la sfarsitul anului 2016.

––––––

Liderii politici au luat cuvantul dupa vot:

Liviu Dragnea, atac la Tariceanu, dupa ce parlamentarii ALDE au votat tot impotriva: „Observ ca partenerii nostri de coalitie au votat impotriva cresterii punctului de pensie. Nu inteleg de ce, nu inteleg ce este varza cu carne, sunt profund dezamagit.”

Replica lui Tariceanu: Votul pe ansamblu este prost. Ne pare bine ca putem creste pensia, dar nu putem sa spunem ca bugetul in ansamblu e prost si o prevedere este buna. Sa nu faceti extensie de interpretare nepotrivite.

Dacian Ciolos:

„E pacat ca uitam ce si-a asumat clasa politica impreuna cu presedintele legat de importanta Apararii. Tin sa va reamintesc ca propunerea pt Aparare nu are nicio legatura cu sanatatea. Bugetul pt Aparare nu face decat sa reflecte o decizie pe care ati luat-o.

Educatia, sanatate, cercetarea sunt obiective clar asumate, in ciuda faptului ca a trebuit sa lucram cu materialul pe care l-am gasit.

Am tinut cont de decizii pe care in mod legimit acest Parlament le-a luat, altfel structura ar fi fost alta. Speram sa lasam pentru 2017 un proiect de buget care sa reflecte (…).

Bugetul Romaniei este o responsabilitate comuna, a guvernului si parlamentului. Aplicarea lui este a guvernului dar sper eu ca in cursul acestui an, prin deciziile pe care le veti lua, sa tineti cont de aceasta responsabilitate comuna.

Doresc sa clarific problema cu irigatiile pt ca dl Tariceanu a atins o parte sensibila personala. Faptul ca nu am pus o suma imensa nu inseamna ca nu este o prioritate. Noi am pornit de la o executie realista si daca aceasta suma va fi utilizata vom cauta resurse la rectificari pentru a pune mai mult. Suma pe care am pus-o este una realista fara a o considera o suma absoluta.

Multumesc Parlamentului pentru modul in care s-a mobilizat. Doresc sa ma angajez ca Guvernul va implementa acest buget in mod transparent.

Guvernul are credinta ca exista posiblitatea de gasire de resurse aditionale in cursul anului.

Pe aprtea de venituri intentionam sa continuam reforma ANAF, sa imbunatatim colectarea.

Pe partea de cheltuieli intentionam sa reducem risipa.

Ramanem la fel de deschisi pentru dialogul cu Parlamentul.”

Calin Popescu Tariceanu, lider ALDE, presedintele Senatului:

Aceasta lege ar fi trebuit sa ne dea o imagine foarte clara asupra Romaniei pe care o vrea acest guvern.

Sunt cateva anomalii: sistemul de aparare primeste mai multe fonduri decat bugetul pe educatie si cercetare, iar serviciile secrete de patru ori mai mult decat cultura.

Eu am constatat ca reflecteaza spre o Romanie pe care nu mi-as dori-o, la periferia Europei, de rang doi, care furnizeaza forta de munca.

Vedem ca ni se propune o „Romanie de doi lei” (cateva aplauze in sala, referinta este de la ministrul de Finante – n.r.).

Nu putem sa vorbim de o Romanie puternica cu salarii de doi lei.

Domnule prim-ministru, va cer sa considerati la modul cel mai serios cresterea salariului minim la 1200 lei, asa incat Romania sa nu atraga investitori prin forta de munca ieftina (din nou aplauza – n.r.).

La un buget care isi propune tinte clare de crestere si dezvoltare, nu as fi avut niciun fel de retinere sa dam votul in favorea bugetului. Dar bugetul condamna Romania la stagnare lucru pe care nu il putem accepta.

Acesta este bugetul pe care l-am votat azi si este regretabil acest lucru, fiindca mi se pare ca bugetul seamana mai degraba cu un fel de mancare cu carne cu varza. E poate varza de Bruxelles, dar nu ma incanta lucrul asta. (Tariceanu este avertizat ca a depasit cu peste 3 minute timpul alocat, dar nu pare deranjat si Zgonea nu ii taie microfonul – n.r.).

Liviu Dragnea, presedintele PSD: „Apreciez ca guvenrul condus de Ciolos a luat in considerare deciziile luate de guvernul PSD-UNPR-ALDE si a tinut cont in mod serios de proiectul de buget lasat de fostul guvern.

Prin cresterea salariului minim din ultimii ani nu a fost afectata cresterea competitivitatii Romaniei.

O crestere economica care se inregistreaza neadecvat genereaza tensiuni nedorite de nimeni.

In cazul in care salariul minim se va majora in prima parte a anului la 1200 lei lunar se va mentine corelatia intre cresterea productivitatii muncii si salariul mediu.

Va sugeram sa operationlizati structurile din ministerul Finantelor facute pentru a politiza investitiile, cu informari periodice asuprea acestor lucruri.”

Eugen Nicolaescu, liderul deputatilor PNL: „Multe sondaje de opinie ne-au aratat ca principala preocupare a cetatenilor o reprezinta locurilor de munca. (…) PNL a votat acest buget chiar daca nu este cu totul corespunzatori modului in care vedem bugetul.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro