Bulgaria sprijina includerea GdF in proiectul Nabucco
Sofia va sprijini includerea firmei franceze Gaz de France (GdF) in proiectul gazoductului Nabucco, intr-o faza ulterioara a acestui proiect, a declarat, marti, un oficial bulgar citat de Rompres. Atragerea GdF este in beneficiul acestui proiect deoarece cresc oportunitatile de finantare si se reduc riscurile.
Prezent la Viena, unde urmeaza sa fie semnat acordul prin care compania germana RWE devine cel de-al saselea partener al consortiului Nabucco Gas Pipeline International GmbH, ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Peter Dimitrov a apreciat ca includerea mai multor companii europene in consortiu este in beneficiul acestui proiect deoarece cresc oportunitatile de finantare si se reduc riscurile. Cu toate acestea oficialul bulgar a apreciat ca problema cheie cu Nabucco este asigurarea aprovizionarii cu gaze naturale, potrivit caruia cel mai optimist scenariu este ca gazoductul sa devina operational in jurul anului 2013, relateaza Rompres citind agentia bulgara BTA.
Intrebat daca proiectul Nabucco nu va fi afectat de acordul cu privire la gazoductul South Stream, semnat recent de Bulgaria si Rusia, ministrul bulgar a apreciat ca cele doua proiecte nu concureaza intre ele. „Avind doua surse alternative de aprovizionare va exista o concurenta la capitolul preturi, fara o sursa alternativa vom avea doar o situatie de monopol”, a declarat Dimitrov, precizind ca decizia Bulgaria a luat o decizie corecta atunci cind a semnat ambele acorduri.
Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni, ca a convenit cu omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, ca firma de stat franceza Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco, Romania urmind sa fie un sustinator al acestei asocieri. Presedintele Sarkozy a multumit presedintelui Basescu pentru acest lucru, aratind ca decizia este foarte importanta in special pentru compania Gaz de France.
Din consortiul Nabucco fac parte companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Rominia), la care s-ar putea adauga unul sau doi parteneri. Cele mai vehiculate nume de companii care ar putea sa intre in proiect sunt grupul german RWE AG si Gaz de France SA (Franta).
Conceputa ca o alternativa la gazul natural furnizat de Rusia, Nabucco ar oferi Uniunii Europene o sursa alternativa de aprovizionare cu gaz provenit din Azerbaijan, Iran, Irak, Turkmenistan si Kazahstan. Cu toate acestea, grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a facut progrese cu un proiect rival, denumit South Stream, care vizeaza constructia unei conducte cu o lungime de 900 de kilometri ce va traversa Marea Neagra pentru a face legatura intre Rusia si Bulgaria, de unde se va imparti in doua ramuri, una spre Austria si cealalta spre Grecia, de unde va ajunge pina la Otranto pe coasta Italiei.
Nabucco este un proiect care vizeaza transportul de gaze naturale din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Conducta ar urma sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Gazoductul ar putea deveni operational in 2012. Decizia finala asupra constructiei conductei Nabucco ar trebui luata in acest an. in acest caz, constructia ar incepe in 2008/2009, iar primul transport de gaze ar putea avea loc in 2012.
Includerea companiei Gaz de France s-a lovit de opozitia Turciei, din cauza unei act normativ adoptat de Camera inferioara a Parlamentului francez prin care negarea genocidului armenilor este o infractiune.