Sari direct la conținut

Bursa zvonurilor: Culisele negocierilor, pe blogurile politicienilor si ziaristilor

HotNews.ro

Viata politica se reflecta si pe bloguri, unde politicienii isi explica negocierile, voturile si optiunile, iar ziaristii fac scenarii si arunca ultimele zvonuri pe piata sau analizeaza politica de pe malul Dambovitei. Ion Iliescu povesteste votul din partid, Nastase ne spune de ce a votat pentru o colaborare cu PNL, iar consultantul politic Dan Andronic scrie ca Basescu a dat sah PSD-ului anulandu-i principalele pretentii din negoicierile pentru guvernare.

Pe de alta parte, jurnalistul Cristian Sutu sustine ca negocierile PSD-PDL ar putea esua, iar Sorina Matei a creat un scenariu imaginar in care reflecta lupta pentru putere.

Presedintele fondator al PSD, Ion Iliescu, scrie pe blogul saudespre discutiile si strategia pe care a urmat-o PSD in negocierile pentru intrarea la guvernare. Iliescu vorbeste despre refuzul PNL de a colabora cu social-democratii si despre disponibilitatea PD-L spre dialog.

Din pacate, PNL, care parea sa incline spre o asemenea solutie a tergiversat luarea decizei in aceasta directie, mentinandu-si o pozitie rigida, atat in privinta persoanei premierului, cat si a unor obiective programatice, grabindu-se in schimb sa anunte o intelegere cu UDMR.Intre timp, PD-L a manifestat o relativa deschidere, trecand de la o pozitie intoleranta, catre o disponibilitate spre dialog.

Pentru PSD se punea problema: sau la guvernare, cu unul din cele doua partide, sau in opozitie.Pina la urma, prin vot s-a optat pentru o deschidere a negocierilor cu PD-L in vederea incheierii unui protocol de colaborare la guvernare, dand mandat presedintelui Geoana sa clarifice o serie de probleme

Iliescu vorbeste despre colaborarea PSD-PD-L ca fiind una complexa, cu multe riscuri, cel mai mare risc fiind Traian Basescu.

Momentul si varianta adoptata nu sunt deloc simple. S-a subliniat faptul ca oricare dintre cele trei solutii posibile (la guvernare cu PD-L sau cu PNL ca si trecerea in opozitie) comporta riscuri evidente pe care PSD va trebui sa si le asume, inclusiv pericolul neintelegerii acestei modificari de orientare de catre militantii si alegatorii fideli ai PSD.

Solutia adoptata vrea sa fie, intr-un fel, o incercare de promovare a experientei germane – de mare coalitie intre cele doua principale partide – unul de dreapta, altul de stanga. Diferenta consta intr-un “detaliu” – existenta unui presedinte (Traian Basescu) cu “trasaturile de caracter” binecunoscute. Ceeeace constituie faptul cel mai preocupant.

(…)Tot adevarat este insa ca “ Cine se teme de lup, nu intra in padure!” Totul este insa “cum se intra…si mai ales cum se iese din padure “

Ne asteapta deci – vremuri NU usoare!

Numirea domnului Stolojan de catre presedinte si maniera in care a fost facuta este semnificativa si reprezinta un semnal in legatura cu intentiile reale ale acestuia.

Adrian Nastase explica, intr-un editorial postat si pe blogul sau, de ce a votat pentru o colaborare cu PNL: S-a vorbit de multe ori despre optiunea „in opozitie, alaturi de PNL”. O asemenea pozitie este, inainte de toate, absurda din punct de vedere constitutional si politic. Cele doua partide formeaza o majoritate, au cam 55% din Parlament. (…)

Singura piedica in calea unei guvernari cu PNL-ul era adversitatea lui Traian Basescu. Presedintele nu ar fi desemnat usor un premier al acestei aliante. Cei mai multi au respins ideea aliantei cu PNL pentru ca Traian Basescu e incapatanat si smecher.

Alegand calea aliantei cu PD-L, noi am pierdut fara lupta, i-am recunoscut presedintelui dreptul de a fi smecher si de a interpreta Constitutia abuziv, in interes personal. I-am dat, de fapt, un vot de incredere, in conditiile in care la alegeri el primise un vot de Neincredere, doar 33% din alegatori votand pentru partidul sau.

Consultantul politic si sfatuitorul PNL Dan Andronic face o analiza, tot pe blogul personal, a nominalizarii lui Teodor Stolojan in functia de premier si a discursului lui Traian Basescu:

Intr-o ora, Basescu a anulat toate cele trei conditii ale PSD dintr-un foc!Mai exact:

1.“Fara Stolojan”, una din conditiile enuntate de liderul aripii pro-PD-L din PSD, Ilie Sarbu, a devenit “Cu Stolojan”. Fara consultarea partidelor, ci doar cu anuntarea lor. I-a chemat la 12.30 la Cotroceni si la 13.00 a anuntat numele Alesului.

2. “Fara UDMR”, conditie de negociere impusa de Comitetul Executiv al PSD. Gasisera si ei, cei de la PSD, o modalitate sa para ca au principii si s-au trezit ca cineva a urinat pe ea. Stropindu-le varfurile pantofilor si manseta pantalonilor.

3. Mandat fractionat, 2 ani pentru PD-L, 2 ani pentru PSD. Traian Basescu a spus clar ca-l numeste pe Stolojan premier pentru 4 ani. Cu alte cuvinte, nu ma intereseaza ce negociati voi, important e ce decid Eu!

Traian Basescu demonstreaza PSD si PD-L ca nu e loc de mai multi smecheri pe ulita sa, iar vazand, ieri, fetele lui Mircea Geoana, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc mi-am dat seama ca au inteles. Si ca vor accepta sa presteze la negocieri cu Presedintele Basescu stand in pozitia sa preferata: Licuriciul Mare.

Jurnalistul Cristian Sutu sustine, pe blogul sau ca, in cele opt zile de negocieri care au mai ramas pana la desemnarea guvernului se pot schimba multe iar „mariajul PSD-PD-L poate ramane neconsumat”

Singura certitudine de pana acum este desemnarea lui Theodor Stolojan pentru functia de prim-ministru. Nimic altceva. Omul incearca zilele astea sa formeze un guvern. Dar nu stie cum.

Ce conteaza in clipa de fata e capacitatea celor de la PSD de a consuma relatia cu PDL. Eu, unul, ma tem ca nu vor reusi. Au 9 (noua) zile la dispozitie pentru a ne demonstra ca sunt totusi de sexe diferite, dar compatibile. Intre timp, din nou se pot intampla multe. Liberalii, nu uitati, inca n-au iesit vizibil la suprafata pentru a ne anunta tristetea lor de opozanti.

Un alt jurnalist, Sorina Matei de la Antena 3, a inventat, pe blogul sau, un scenariu imaginar in care sunt implicati mai mult sau mai putin toti oamenii politici participanti la negocieri.

Oprisan face joc de glezne prin Palatul Cotroceni. Intai se duce si staaaa, si tot staaaa, pe capul lui Daniel. Care Daniel? Patriarhul Daniel. Apoi, Oprisan se pupa cu Udrea. Bleeeah! Mai tarziu, Oprisan tot ii sta pe cap lui Blaga. Blaga , care si el serveste si tot serveste mai multe cupe de sampanie. Si pare ca nu se mai opreste. E tot rosu. Din cap pana-n picioare.

Si toti stau si stau si stau…. Dar toti in grup compact. Videanu, Berceanu, Blaga, Pinalti, Flutur, Falca si Stolojan. E pe acolo si Boureanu. La brat cu Pelinel. Nu pare a fi in schema. Stolojan e cel mai zambitor si relaxat.

Glumeste, ciocneste si se bate pe umar cu diversi. Cand termina de vorbit Traian Basescu, Stolojan se duce glont spre el. Cu o cupa de sampanie. Ciconesc . Are fruntea maaare si sus! „ Acum ne putem prezenta la seful statului cu fruntea sus! Si putem cere sa dam noi premierul”- declaratii oficiale, cu cateva minute inainte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro