Sari direct la conținut

Business Report: 2015, anul in care se cern rafinariile din Romania; Gazprom intentioneaza sa-si suspende livrarile de gaze via Ucraina dupa 2019; Secretul Chinei: Costuri salariale de 2,5 ori mai mici decat in tarile dezvoltate

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

2015, anul in care se cern rafinariile din Romania. Inceputul anului nu a fost tocmai fericit daca ne raportam la informatiile referitoare la una dintre cele mai vechi industrii din tara noastra – rafinarea titeiului. Sute sau chiar mii de persoane care au activat in acest sector se vad nevoite sa puna capat carierei de rafinor. Pentru a putea observa impactul major al ultimelor decizii, vom face o trecere in revista a istoriei sectorului de rafinare. Prima inregistrare a productiei petroliere din lume dateaza din 1857, an in care la Rafov, langa Ploiesti, a fost construita prima rafinarie din Romania. Anterior acestui an, au existat diverse instalatii de prelucrare a titeiului in Bacau, dar acestea erau simple ateliere mestesugaresti, care foloseau pentru rafinare o metoda asemanatoare obtinerii tuicii in cazanele taranesti. Abia in 1857 fratii Mehedinteanu pun bazele primei rafinarii, utilizand utilaje fabricate in Germania. Din aprilie 1857, Bucurestiul a devenit primul oras din lume iluminat in intregime cu titei distilat. Asa ramane in istoria Romaniei acest an cu cele trei recorduri: prima productie de titei inregistrata oficial (275 tone de titei brut), prima rafinarie din lume si primul oras iluminat cu petrol distilat. In urmatorii ani au fost deschise mai multe rafinarii, care exista si astazi Steaua Romana (1897) si Vega Ploiesti (1905), scrieCapital.ro.

Traderul de cereale Raiffeisen Ware Austria se extinde in Romania. Traderul austriac Raiffeisen Ware Austria si-a facut intrarea pe piata agricola din Romania la inceputul acestui an prin infiintarea filialei proprii, Raiffeisen Agro Romania in apropiere de Timisoara, si intentioneaza sa devina un furnizor complet de servicii agrare pe piata locala, transmite APA. Piata are un potential bun „stim, de asemenea, care sunt riscurile”, au declarat, marti, directorii RWA Reinhard Wolf si Stefan Mayerhofer la conferinta de presa anuala a companiei. Pentru extindere strategica in strainatate, RWA a tras un cerc cu o raza de 400 kilometri in jurul Vienei, iar prin intrarea pe piata din Romania extinderea s-a finalizat. In prezent, in sucursalele RWA si companiile afiliate existente din Ungaria, Slovacia, Croatia, Serbia si Slovenia lucreaza 300 de angajati locali care realizeaza vanzari de aproximativ 200 de milioane de euro. Peste cinci ani cifra de afaceri ar urma sa fie de doua ori mai mare, anuntaEconomica.net.

Gazprom intentioneaza sa-si suspende livrarile de gaze via Ucraina dupa 2019. Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a avertizat luni ca Moscova intentioneaza sa nu mai reinnoiasca in 2019 contractul cu Ucraina privind tranzitul de gaze rusesti spre Europa via teritoriul ucrainean, potrivit Reuters. Rusia si-a facut publica luni noua sa politica in domeniul gazelor in Europa, care se doreste o replica la noua conceptie de securitate energetica a Uniunii Europene, prin vocea directorului executiv al Gazprom, Aleksei Miller. Potrivit Reuters, Rusia continua planurile de construire a conductei de gaz prin Turcia catre Grecia, pe sub Marea Neagra, avand ca scop evitarea furnizarii gazelor prin Ucraina. Moscova a trebuit sa renunte anul trecut la planul de constructie a proiectului South Stream in valoare de 40 miliarde dolari care trecea prin Bulgaria, din cauza blocajului cauzat de reglementarile europene, alegand, in schimb, proiectul Turkish Stream, informeazaBursa.ro.

Secretul Chinei: Costuri salariale de 2,5 ori mai mici decat in tarile dezvoltate. Daca va intrebati care sunt secretele Chinei, cel putin unul dintre acestea nu este greu de aflat. Salariile sunt cu peste 60% mai mici fata de cele din statele dezvoltate. Costurile salariale pentru un angajat mediu, fara obligatii familiale, erau in tarile din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) de 46.506 dolari/an, in 2013. Acestea sunt de 2,5 ori mai mari fata de cele din China, de 18.400 dolari/an, relateaza agentia EFE, preluata de Agerpres. Diferenta in anul mentionat, ultimul pentru care exista cifre comparabile, era ceva mai mica in raport cu Brazilia (costurile salariale de 19.230 dolari), sau cu Africa de Sud (35.311 dolari), dar mult mai mare raportat la marile tari emergente: India (4.768 dolari) sau Indonezia (6.185), scrieEVZ.

Marea Britanie: Dacia Duster a primit o versiune de marfa. Divizia Dacia din Marea Britanie a lansat o versiune dedicata transportului de marfuri pentru SUV-ul Duster. Aceasta se numeste Duster Commercial si a fost prezentata cu ocazia The Commercial Vehicle Show, eveniment care se desfasoara in Birmingham intre 14 si 16 aprilie. Conform comunicatului de presa, Dacia Duster Commercial renunta la bancheta spate si propune un volum de incarcare de pana la 1.150 de litri, in versiunea 4×2. Mai mult decat atat, Duster Commercial are o capacitate de incarcare de 550 de kilograme si va fi disponibil atat in versiunea 4×2, cat si in cea 4×4. Sub capota, singura motorizare disponibila va fi cea dCi de 110 CP. Pretul de pornire pentru Dacia Duster Commercial este de 9.595 de lire fara TVA, echivalentul a 13.284 de euro, anuntaAuto-Bild.ro.

Hipsterii, noua generatie de fermieri. Intr-o perioada in care mancarea este plina de conservanti, din ce in ce mai multi tineri au devenit interesati de agricultura deoarece vor sa-si creasca singuri fructele, legumele si animalele. In acelasi timp infiintarea unei ferme poate insemna o afacere profitabila daca este sustinuta prin multa munca, investitii si rabdare. Chris (32 de ani) si Annie Newman (28 de ani) au investit 27.000 de dolari din economiile lor intr-o ferma unde vor sa dezvolte intr-un mod organic o agricultura de sine statatoare astfel incat sa ajute mediul inconjurator, animalele si sanatatea publica, potrivit pewtrusts.org. Incepatorii, precum sotii Newman se confrunta cu o serie de provocari avand in vedere ca nu au crescut intr-o familie de agricultori. Accesul la un pamant la un pret acceptabil este o raritate. Tinerii agricultori se afla intr-o competitie acerba cu cumparatorii speculanti de terenuri. O alta problema este accesul la finantarea. Bancile nu vor sa finanteze tinerii absolventi, care sunt deja impovarati cu imprumuturi facute pentru plata studiilor superioare, informeazaCapital.ro.

Slovacia ar putea rascumpara participatia detinuta de Enel la compania nationala de utilitati. Ministerele Economiei si Finantelor din Slovacia vor face, in scurt timp, o recomandare Guvernului pentru o eventuala oferta privind rascumpararea participatiei detinuta de Enel la compania slovaca de utilitati, Slovenske Elektrarne, a declarat, luni, premierul slovac Robert Fico, transmite Reuters. Fico a subliniat ca Executivul de la Bratislava, care detine 34% din actiunile Slovenske Elektrarne, este nemultumit de faptul ca Enel a scos la vanzare pachetul sau de 66%, chiar daca lucreaza inca la finalizarea Unitatilor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Mochovce. „Vanzarea participatiei la Slovenske Elektrarne va pune in pericol finalizarea centralei nucleare de la Mochovce, ceea ce este inacceptabil pentru Guvernul slovac”, a spus Fico. Proiectul noilor unitati de la centrala de la Mochovce este afectat de majorari de costuri si intarzieri. Bugetul alocat acestui proiect a crescut pana la 4,6 miliarde de euro, de la 2,8 miliarde de euro initial, scrieEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro