Sari direct la conținut

Business report: Administratia Prezidentiala anunta Comisia pentru proiectul de tara; Guvernul va acorda 250 de lei pe luna fiecarui elev din invatamantul profesional. 100.000 de copii vor primi bani; Alianta Renault – Nissan a cumparat dezvoltatorul de software Sylpheo

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Administratia Prezidentiala anunta Comisia pentru proiectul de tara. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi, a anuntat marti constituirea unei comisii prezidentiale care are ca misiune conceperea unui proiect de tara pentru Romania. Comisia este formata din cate doi reprezentanti ai fiecarui partid parlamentar, un reprezentant al guvernului si zece personalitati.Din partea Administratiei Prezidentiale in comisie vor activa consilierii prezidentiali Leonard Orban si Cosmin Marinescu. Consultarile cu partidele pe tema elaborarii unui proiect de tara s-au derulat in aceasta vara, iar la finalul rundelor de discutii, pe 4 iulie, presedintele Iohannis afirma: „Toti au fost de acord sa participe la elaborarea acestui nou proiect de tara, care vine la 10 ani dupa ce Romania a devenit membra a Uniunii Europene. Aceasta lucrare, acest proiect de tara va fi elaborat intr-un grup de lucru care va functiona pe langa Presedintia Romaniei. Acest grup de lucru poate sa lucreze, in varianta optimala, chiar si in an electoral. Un astfel de proiect poate deveni functional numai daca e adoptat, aprobat si sustinut consensual. Din pacate Romania a avut avut destul de multe asa-numite proiecte, strategii care nu au fost implementate si nici nu au dainuit pentru ca nu a fost consens politic. Vom stabili care e locul Romaniei, rolul Romaniei si nivelul de ambitie al Romaniei in Uniunea Europeana”, informeaza Curs de Guvernare.

Guvernul va acorda 250 de lei pe luna fiecarui elev din invatamantul profesional.100.000 de copii vor primi bani. Guvernul majoreaza la 250 de lei sprijinul lunar pe care il acorda elevilor care frecventeaza invatamantul profesional. Din ce in ce mai multi elevi vor alege aceasta forma de invatamant, potrivit estimarilor autoritatilor. In acest an scolar, fiecare elev care va frecventa o forma de invatamant profesional va primi de la stat 250 de lei, sub forma de „bursa profesionala”, potrivit unui proiect de act normativ al Guvernului. De fapt, Guvernul acorda aceasta bursa inca din anul 2012, in baza unui act normativ adoptat la acea vreme (HG 1062/2012), dar, pana acum, valoarea ei era de 200 de lei. Acum, prin acest proiect de act normativ, valoarea acestei burse creste la 250 de lei. De bursa de 250 de lei vor beneficia aproximativ 100.000 de elevi care se afla acum in anul I, II sau III din invatamantul profesional. Pentru ultimele trei luni din acest an, efortul bugetar este de circa 17,5 milioane de lei, bani care vin din bugetul Ministerului Educatiei. Pentru a intra in posesia acestor bani, doritorul trebuie sa depuna o cerere, la unitatea de invatamant la care este inscris, in perioada 15-25 decembrie, potrivit Economica.

Alianta Renault – Nissan a cumparat dezvoltatorul de software Sylpheo. Alianta Renault – Nissan a anuntat, marti, achizitionarea dezvoltatorului de software Sylpheo din Franta, ca parte a planului de a intensifica expansiunea in domeniul conectivitatii vehiculelor. Valoarea tranzactiei nu a fost data publicitatii. ‘Echipa Sylpheo, alcatuita din 40 de ingineri si consultanti, va aduce expertiza dezvoltatorului de software la organizatia noastra’, a afirmat Ogi Redzic, vicepresedintele aliantei, responsabil pentru conectivitatea vehiculelor si servicii de mobilitate, scrie Agerpres. De asemenea, Renault – Nissan a anuntat lansarea unei campanii de recrutare pentru a angaja 300 de experti in domeniu. Alianta Renault – Nissan va lansa, in urmatorii patru ani, mai mult de zece masini ‘fara sofer’ in SUA, Europa, China si Japonia, a anuntat, recent, seful aliantei, Carlos Ghosn. Automobilele complet autonome vor fi lansate in cursul acestui an si vor fi dotate cu un dispozitiv numit ‘controlul benzii unice de circulatie’, care va permite vehiculelor sa se deplaseze in mod autonom pe autostrazi, fara sa schimbe banda de circulatie, a explicat Ghosn. Acesta a adaugat ca Renault-Nissan va lansa si o aplicatie pentru dispozitivele mobile ce le va permite utilizatorilor sa interactioneze din departare cu masinile lor, schimband muzica si temperatura masinii, relateaza Capital.

Peugeot si Citroen – Lista cu premierele de la Paris. Peugeot si Citroen sunt pe teren propriu la Paris, iar acest lucru inseamna si mai multe premiere pentru publicul care va trece pragul salonului auto din capitala Frantei. Astazi, oficialii Peugeot si Citroen au publicat listele cu premierele pregatite pentru Salonul Auto de la Paris. Peugeot – Premierele de la Paris: Incepem cu Peugeot, constructor care abordeaza Salonul de la Paris sub semnul SUV-urilor. Peugeot 3008, 5008 si 3008 DKR sunt varfurile de lance ale producatorului francez. Tot la Paris, Peugeot va avea un spatiu dedicat versiunilor sportive, dar si o zona dedicata tehnologiilor. Tot la Paris, Peugeot va expune modelele 108 Top! si 208 Roland Garros, alaturi de scuterele Django si Metropolis. Citroen – Premierele de la Paris: „Be different, Feel good” este sloganul Citroen, iar standul de la Paris va reflecta acest lucru. In cadrul standului Citroen, vizitatorii vor putea admira noile C3 si C4 Picasso. De asemenea, francezii vor expune conceptul CXPERIENCE si C3 WRC. Tot la Paris, francezii vor face o serie de demonstratii cu tehnologiile disponibile la bordul vehiculelor produse, noteaza Auto-Bild.

Varujan Pambuccian / O privire in economia iminenta: De ce este nevoie sa schimbam urgent sistemul educational. In ultimii ani lumea a intrat intr-o epoca noua, la sfarsitul careia societatea umana va fi radical diferita de ce este ea azi. Numita de The economist A treia Revolutie Industriala, supralicitata la Forumul de la Davos ca fiind a patra, ea se caracterizeaza prin ceea ce eu numesc Marea Diviziune Economica. Exista doua directii care au inceput sa se decanteze in ultimii ani si care utilizeaza tehnologii si modele de business diferite pentru a adresa nevoi diferite. Prima directie se caracterizeaza prin productie sau servicii realizate prin mijloace controlate digital, fie ca vorbim despre fabrici robotizate, de agricultura conventionala robotizata, de call-center-e construite pe platforme de inteligenta artificiala, de functionari, profesori sau medici in anumite specialitati – programe de inteligenta artificiala sau despre fabricatie aditiva. Este o directie care se refera la numere mari. Foarte mari. In directia opusa se dezvolta o industrie de produse si servicii personalizate care se adreseaza nevoii de a ne simti unici. Aici se concentraza productia de bunuri personalizate, agricultura pe suprafete mici, de cele mai multe ori agricultura de proprietate intelectuala, serviciile de meditatii, mentoring, serviciile medicale si sociale centrate pe caracteristicile absolut specifice ale unui individ cum ar fi cele care isi propun modificarea ADN-ului sau realizarea de organe sintetice, scrie Curs de Guvernare.

Pe ultima suta de metri, cifrele din formula de calcul a impozitului specific pentru hoteluri, baruri si restaurante au fost schimbate. Noul impozit – din ianuarie. Cifrele din formula de calcul a impozitului specific pentru hoteluri, baruri si restaurante, programat sa fie introdus din prima zi a anului viitor, au fost schimbate pe ultima suta de metri in Parlament, inainte de votul final. In noua forma, comparata cu formula adoptata initial, valorile aferente coeficientului de sezonalitate pe orase, sate si statiuni turistice au fost reduse, iar cele legate de rangul localitatii au fost ridicate. In aceasta noua forma, proiectul a fost adoptat de Camera Deputatilor, care este decizionala, si urmeaza sa fie promulgat de presedinte, care nu mai poate intoarce documentul spre o noua reexaminare. Astfel, noul impozit va fi introdus, in aceasta forma, din prima zi a anului viitor. In urma cu o saptamana, senatorii au reaprobat proiectul care introduce acest impozit fara sa ia in calcul nicio observatie a presedintelui Klaus Iohannis. Pentru a fi introdus, proiectul mai trebuie reaprobat si de catre deputati, seful statului nemaiavand acum posibilitatea sa respinga proiectul. Inainte de a-l vota in plen, deputatii au introdus insa modificari, schimband cifrele folosite la stabilirea impozitului, noteaza Profit.

Se schimba roata: Google, aproape de o amenda de 400 de milioane de dolari in Indonezia pentru taxe neplatite. Indonezia vrea sa recupereze o serie de taxe neplatite de Google in ultimii cinci ani, gigantul internetului fiind pasibil de plata a 418 de milioane de dolari numai pe anul 2015, scrie Reuters, care citeaza il citeaza pe Muhhamad Haniv, seful biroului pentru cazuri speciale din cadrul autoritatilor fiscale de la Jakarta. Fiscul sustine ca PT Google Indonesia a platit mai putin de 0,1% din impozitul pe venit si TVA-ul pe care trebuia sa il plateasca. Rugata sa comenteze afirmatiile lui Haniv, Google a reiterat faptul ca grupul coopereaza cu autoritatile si ca a platit toate taxele aplicabile. Miscarea vine in contextul in care Indonezia este dornica sa creasca sumele obtinute din taxe pentru a-si reduce deficitul si pentru a-si finanta un program abitios de infrastructura. De asemenea, vestea vine in conditiile in care Google a agreat in luna ianuarie sa plateasca o suma de 185 de milioane de dolari in Marea Britanie, aceasta reprezentand taxe neplatite anterior. Recent, Comisia Europeana a cerut Irlandei sa recupereze 13 miliarde de dolari de la Apple reprezentand taxe neplatite in urma unui acord cu guvernul de la Dublin,scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro