Business report: "Amnistie" pentru firme: Ce ascunde guvernul?; Din scoala in somaj: De ce nu gasesc tinerii de lucru?; Agricultura Romaniei: investitii masive de la buget si UE, productivitate ca acum 20 de ani
„Amnistie” pentru firme: Ce ascunde guvernul? Firmele cu restanţe vor primi o ştergere de datorii, o gură de oxigen, dată fiind dificultatea de a se finanţa. Care este, însă, motivaţia guvernului, din moment ce se tot laudă cu încasări peste aşteptări? Penalităţile de întârziere, de 0,02% pe zi, vor fi anulate, în anumite condiţii, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă care va fi aprobat, cel mai probabil, în această săptămână. Pentru companiile care îşi asigură, cu greu, cash flow-ul, facilitatea este binevenită. Însă, din punctul de vedere al guvernului, decizia nu este suficient motivată. Integral in Capital.
Aproape 1.000 de lei venit lunar pe persoană. Tipurile de consum: Unde s-au dus banii economisiți la alimente. Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2015 arată că veniturile românilor s-au apropiat de nivelul de 1.000 lei lunar pe persoană. Ele au fost de 2.655 lei pe familie și 997 lei pe fiecare membru al acesteia. De reținut, veniturile bănești pe o persoană au crescut cu 11% față de același trimestru al anului precedent, în timp ce veniturile în natură s-au diminuat cu circa șase procente. O analiza Curs de guvernare.
Combinatul de la Onesti, pus gaj pentru investitiile oligarhilor lui Putin. „Interesul rusilor a fost sa ne termine”. In 2005 procurorul DIICOT Alina Bica, ea insasi cercetata acum pentru fapte de coruptie, primeste sarcina sa ancheteze grupul infractional din jurul rafinariei onestene. Este momentul cand Corneliu Iacubov, Marian Iancu sau Ovidiu Tender sunt trimisi in judecata pentru evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si spalare de bani, fapte pentru care vor lua ani grei de puscarie. Un reportaj Stirile Pro Tv.
Din şcoală în şomaj: De ce nu găsesc tinerii de lucru? Alături de dificultăţile pe care le au toţi cei aflaţi în căutarea unui job, tinerii mai au o problemă. Cultura tradiţională nu îi forţează să părăsească cuibul părintesc şi să îşi ia, devreme, viaţa în mîini. Dintre toate categoriile de vârstă, în mod constant în ultimul deceniu, cea mai mare rată a șomajului se observă în rândul tinerilor. Fapt confirmat și în cel de-al doilea trimestru al acestui an: la o rată a șomajului la nivel național de 6,7%, nivelul șomajului în rândul tinerilor de 15-24 de ani este, conform Institutului Național de Statistică (INS), de 20,4%. O analiza Capital.
Autorităţile din SUA verifică un al doilea dispozitiv folosit de Volkswagen pentru a manipula emisiile. Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) investighează un al doilea soft folosit de către grupul auto german Volkswagen pentru a manipula testele de poluare, scrie Bloomberg. Dacă până acum în scandalul Volkswagen era vorba de motoarele diesel de 1,6 litri vândute după 2008, de această dată sunt implicate motoarele de 2 litri folosite din 2009 încoace pentru a trişa la teste. Atât EPA, cât şi agenţia corespondentă din statul California analizează informaţiile, aflam din Adevarul.
Agricultura României: investiţii masive de la buget şi UE, productivitate ca acum 20 de ani. În ciuda numeroaselor politici guvernamentale menite să îi sprjine pe agricultori, a miliardelor de euro care au intrat în industrie de la UE, din punct de vedere al productivităţii agricultura României arată exact ca acum 20 de ani. Exploatăm inutil cele mai mari suprafeţe de teren din UE cu grâne, pentru că avem printre cele mai mici producţii la hectar, scrie Economica.net.
Trei sferturi dintre românii cu credite în franci, ajutați. Ce fac ceilalți? Băncile care au acordat cele mai multe împrumuturi în franci elvețieni oferă deja facilități clienților, însă în special pentru creditele ipotecare. Statul se pre gătește, însă, să îi ajute și pe ceilalți clienți Potrivit datelor Băncii Naționale, peste 75.000 de români aveau în ianuarie credite în franci elvețieni. Aceștia a trebuit să suporte o creștere cu 15% a ratelor în prima lună a anului, când moneda elvețiană s-a apreciat puternic. Dintre ei, o parte a convertit deja creditele din franci în lei, chiar și fără vreun sprijin de la bănci, noteaza EVZ.
Război declarat „paradisului” multinaţionalelor. OECD a obţinut un larg consens asupra planului său de luptă împotriva „optimizării fiscale agresive” a marilor grupuri şi, reunite în Peru pentru Adunarea generală a FMI şi a Băncii Mondiale, marile puteri au aprobat acest plan vast de măsuri la nivel mondial. 62 de state au căzut de acord să lupte împotriva evaziunii fiscale a multinaţionalelor precum Apple, Google sau Amazon, ce le poate costa pe acestea din urmă între 100 şi 240 miliarde dolari impozite pe an. Continuarea in Romania Libera.