Sari direct la conținut

Business report: Anul marilor revolutii in asigurari; Cel mai greu an pentru bugetul USL; Cat va creste cursul de schimb si unde vor ajunge dobanzile in 2013

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Anul marilor revolutii in asigurari. Politele RCA, practic baza pietei asigurarilor din Romania, se vor scumpi cu pana la 40%-45%, fapt care va afecta serios unele companii. Al doilea mare soc vine de la Guvern, care vrea sa desfiinteze Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in ciuda opozitiei pietei. Dupa un 2012 caracterizat mai degraba de calm, piata asigurarilor din Romania se pregateste pentru un an care ar putea fi cel mai agitat din scurta sa istorie postdecembrista. Grupurile straine prezente in Romania lasa de inteles ca s-au cam saturat sa investeasca fara rezultate si isi propun sa faca profit in tara noastra sau, in caz contrar, sa o lase mai moale, iar cateva nume mari din lumea reasiguratorilor au anuntat deja ca parasesc Romania, speriate de ceea ce ar putea urma. In tot acest timp, vanzarile societatilor de asigurare scad odata cu adancirea problemelor financiare prin care trec romanii, in timp ce daunele platite cresc an de an. Tot in sus merg si fraudele, dar si sumele pe care asiguratorii sunt obligati sa le plateasca pentru vatamari corporale si decese in urma unor accidente provocate de clienti. Anul 2013 nu va fi in niciun caz usor pentru firmele de asigurare, mai ales ca au fost deja anuntate unele masuri de natura administrativa care, teoretic, ar trebui sa avantajeze clientul, dar care vor afecta, in primul rand, societatile de asigurare obisnuite sa practice preturi cu mult sub media pietei, scrie Capital.

Cel mai greu an pentru bugetul USL. Pentru noul Executiv a inceput cea mai difi cila perioada din mandatul de patru ani pe care l-a castigat recent. Finantele vor trebui sa gaseasca bani pentru a achita datorii de peste 3 miliarde de euro Ministrul de Finante va trebui sa se ocupe de acoperirea defi citului, dar si de plata datoriei catre FMI Reactia dura a premierului Victor Ponta la aflarea vestii ca va trebui sa reduca cheltuielile publice cu un miliard de lei, in acest an, dintr- o presupusa eroare a Institutului National de Statistica, este usor de inteles. De la BNR si bugetul de stat vor trebui achitate atat cateva miliarde de euro in contul datoriei catre Fondul Monetar International, cat si alte cateva miliarde in contul titlurilor de stat care devin scadente in acest an. De asemenea, trebuie facute imprumuturi pentru a acoperi deficitul bugetar. 2013 este, de departe, cel mai greu an pentru guvernul Ponta, din cei patru de mandat, ceea ce va da cu siguranta batai de cap ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu. Astfel, vor trebui gasiti bani pentru a achita un miliard de euro catre Fondul Monetar International. Partea proasta este ca nici BNR, nici Finantele nu se afla intr-o postura confortabila. Perioada de turbulente din ultimul timp a determinat banca centrala sa cheltuiasca din rezervele valutare mult mai mult decat s-a imprumutat de la FMI, pentru a apara leul. Fara cele circa 10 miliarde de euro pe care le datoreaza FMI in urmatorii ani, rezerva BNR cantareste acum doar 21 de miliarde de euro. Or, in 2009, inainte de a ne fi imprumutat la FMI, rezerva era de peste 26 de miliarde de euro, informeaza EVZ.

Pierderile CFR Calatori urca la 350 milioane lei. Conducerea CFR Calatori estimeaza, pentru 2012, o cifra de afaceri de circa 1,67 miliarde lei si o pierdere de aproape 350 milioane lei. Datoriile totale ale companiei la finele anului trecut erau estimate la 900 milioane lei, in timp ce creantele totale se situau la 155 milioane lei. Stefan Roseanu, directorul general al CFR Calatori, a declarat ca societatea a depasit cu 54 milioane lei pierderile prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli (296 milioane lei). Numarul de calatori transportati de companie in perioada ianuarie – noiembrie 2012 a fost 45,2 milioa-ne, fata de 49,8 milioane inregistrati in aceeasi perioada a anului anterior. CFR Calatori a aplicat si anul trecut un program de restructurare si eficientizare a companiei. Domnul Roseanu ne-a precizat: „In 2012, la CFR Calatori s-a incercat pe de o parte echilibrarea bugetului prin acordarea compensatiei pentru trans-portul feroviar public de pasageri la nivelul prevazut in contractul de servicii publice, iar pe de alta parte reducerea unor costuri care nu sunt neaparat necesare bunei derulari a activitatii companiei. De asemenea, s-au facut demersuri de atragere a unor venituri suplimentare. Un capitol important este acela al readucerii calatorilor catre transportul feroviar. Pentru aceasta, serviciul de transport feroviar de pasageri a fost completat cu alte servicii colaterale”. Continuarea in Bursa.

Vreau să avansez în carieră. Unde mă angajez? Salariul şi oportunităţile de promovare sunt principalele două criterii în funcţie de care tinerii îşi aleg cariera, chiar dacă asta înseamnă, uneori, să lase vocaţia în plan secund. Aparenţele pot fi adesea înşelătoare, iar sectoarele care au cea mai mare greutate în economie nu sunt neapărat şi cele mai „lejere”. O privire atentă asupra pieţei oferă însă indicii asupra domeniilor în care un junior îşi poate construi cel mai uşor o carieră, scrie Income Magazine

Cat va creste cursul de schimb si unde vor ajunge dobanzile in 2013. Fara a se diferentia prea mult unele de altele, prognozele economistilor-sefi ai principalelor banci din Romania merg pe o crestere economica sub potential, inflatie ridicata si un curs de schimb usor depreciat La unison, analistii considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pastra nemodificata dobanda de politica monetara, cel putin in prinma jumatate a anului viitor, la 5,25%. Spre finalul anului, unii analisti, cum sunt Florentina Cozmanca (RBS Bank) sau Rozalia Pal (Garanti Bank), considera ca nu este exclusa o oarecare relaxare a politicii monetare. In functie de evolutia inflatiei si de cum va fi anul agricol 2013, banca centrala ar putea aplica o scadere usoara a dobanzii, pana la nivelul de maximum 5%. „Activitatea economica slaba ar putea justifica o dobanda usor relaxata, dar inflatia ridicata impune o politica monetara restrictiva. Tocmai de aceea, pana la viitoarea productie agricola, BNR va pastra nemodificata dobanda de politica monetara”, este de parere Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank. In plus, dobanda de politica monetara va fi dublata de „un control ferm al lichiditatilor, la fel ca in 2012, mai ales in contextul in care ne asteptam ca PIB-ul sa stagneze in acest an, iar cresterea economica de anul viitor sa fie de circa 0,5%”, precizeaza Vlad Muscalu, economistul-sef al ING Bank. Mai optimista, Florentina Cozmanca vede nivelul de crestere economica la 2% pentru 2013, chiar daca recunoaste ca, in prima parte a anului, ne vom confrunta cel mai probabil cu o crestere economica sub potential, anunta Capital.

Legatura dintre salariu si PIB din 1990 incoace. Si o intrebare de principiu. Venitul salarial mediu net pe economie a fost in octombrie 2012 de 1.552 lei, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. Puterea de cumparare a acestuia s-a situat la 119,5% din cea de referinta ( luna octombrie 1990, ultima de dinantea liberalizarii preturilor), adica usor peste media anului 2011 dar sub nivelul din 2010 si sub media primelor noua luni din acest an. Reamintim ca nivelul maxim al veniturilor de natura salariala a fost inregistrat in anul 2008, cand, pe fondul unor majorari de venituri mai mult decat duble in raport cu cresterea economica (16,5% fata de 7,3%) a fost depasit pragul de 130%. Este si explicatia pentru care lefurile vor putea reveni la nivelul din 2008 cu un an dupa ce se va reface Produsul Intern Brut in termeni reali ( 2016 fata de 2015, conform prognozei oficiale). Daca se urmareste evolutia venitului salarial mediu net dupa schimbarea de regim din 1989, se poate observa cum acesta a ramas in permanenta in urma evolutiei PIB, decalajul maxim fiind inregistrat in 1997, scrie cursdeguvernare.ro

Meseriile care au scos someri pe banda rulanta. Cel mai mult ingroasa randurile somerilor muncitorii necalificati in constructii, agricultura sau industrie. La polul opus, romanii cu studii superioare reprezinta doar 8% din ponderea celor fara un loc de munca. Ai carte, ai parte, si asta in ciuda vocilor care spun ca tinerii ar trebui sa se orienteze mai mult spre scolile profesionale decat spre „fabricile de diplome”. In statisticile Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca, „grosul” somerilor nu il reprezinta intelectualii, ci necalificatii sau cei cu studii medii. La finalul lui noiembrie, erau inregistrati 476.321 de someri, cu 20.000 mai multi decat la finalul lunii precedente. Cei mai multi din categoria de varsta 41-50 de ani, urmati de cei intre 31 si 40 de ani. Directorii, someri de lux. Din punct de vedere al gradului de instruire, ponderea cea mai mare a persoanelor care apeleaza la „fortelor de munca” o au somerii fara studii- aproximativ 68%. „Somerii cu nivel de instruire liceal si post-liceal reprezinta 24%, iar cei cu studii universitare- 8%. Aceasta e si motivul pentru care numarul celor care obtin serviciu prin ANOFM si care au o pregatire medie si submedie e mai mare decat al absolventilor de invatamant superior”, au declarat reprezentanti ai ANOFM pentru EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro