Sari direct la conținut

Business Report: "Bancherii crizei" iti dau bani pe loc dar iti iau dobanzi colosale. Cum poate lua bani aproape orice roman; Analiza: Redeventele si impozitele din sectorul petrolier romanesc, peste media europeana; 8.000 de romani au reclamat FISCUL pentru ca i-a pus la plata! Au castigat peste 100 de milioane de lei

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

„Bancherii crizei” iti dau bani pe loc dar iti iau dobanzi colosale. Cum poate lua bani aproape orice roman. Sute de institutii financiare nonbancare, persoane fizice si chiar o banca recent deschisa in Romania au gasit o sursa de profit in persoanele care, din diferite motive, nu se califica pentru un credit clasic. In oferta lor exista credite pentru pensionari, pentru restantieri sau imprumuturi de valori mici pentru cei care nu se ajung cu salariul de la o luna la alta. Scaderea veniturilor, cresterea numarului de restantieri si reticenta bancilor de a mai da credite de consum a dat nastere unei categorii cu totul noi de creditori. Bancherii crizei, cum ar putea fi ei denumiti, se adreseaza categoriilor defavorizate, adica tocmai acelor persoane care, in general, sunt refuzate de catre banci. De la pensionari si someri la restantieri sau persoane care nu se ajung cu salariul de la o luna la alta, oferta este mai mult decat cuprinzatoare. Cine ofera aceste credite? Sute de IFN, persaone fizice si chiar o banca nou venita in Romania: TBI Bank, informeaza Economica.net.

Un imprumutat in CHF reclama: „O sucursala Banca Romaneasca nu are ghiseu pentru plati in lei si euro”. La Banca Romaneasca, sucursala Barbu Vacarescu din Bucuresti, nu exista ghiseu pentru platile in lei sau euro, ne-a spus un client care are credit in franci elvetieni (CHF) si care, astazi, a fost sa-si achite rata, in monede. Valentin Besliu, debitorul cu imprumut in CHF, care protesteaza de cateva zile – platindu-si rata fractionat in monede cu valoare mica – impotriva faptului ca bancile nu au venit cu solutii pentru cei cu credite in CHF, ne-a povestit: „Am venit doi sa plsatim o parte din rate. La banca erau doua ghisee deschise, pe unul dintre ele fiind mentionat <>. Ne-am asezat fiecare la cate o casierie, insa persoana care era cu mine nu a reusit sa plateasca.Initial, i s-a spus ca acolo nu se fac plati in lei sau euro, dupa care, cand am cerut sa ni se dea in scris, solicitare ce ne-a fost refuzata, au pus o hartie la cel de-al doilea ghiseu cu specificatia <>”, relateaza Bursa.ro.

Micii investitori prind curaj: O firma spaniola si un roman fac trei blocuri in centrul Capitalei. Dezvoltatorul imobiliar spaniol Imomadrid, administrat de Inigo Armada Sainz, si omul de afaceri roman Razvan Ivanica au anuntat ca investesc 16 mil. euro in trei proiecte rezidentiale de mica dimensiune in centrul Bucurestiului. In toamna anului trecut, cei doi investitori au inceput lucrarile de consolidare si modernizare a unei cladiri istorice de pe strada Popa Nan, nr. 21, care vor fi finalizate in luna mai a acestui an. Imobilul de cinci etaje va dispune de 32 de apartamente si va fi completat de o constructie noua, cu o suprafata desfasurata de 6.000 mp, care va mai pune pe piata inca 24 de apartamente. Dezvoltarea imobiliara este realizata pe un teren in suprafata de 1.862 mp ce apartine companiei spaniole. Investitia in acest prim proiect va depasi 5 mil. euro, potrivit Capital.ro.

AFI Europe incepe anul viitor constructia a 200 de locuinte pe terenul de la Laromet din Bucurestii Noi. Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe, parte a grupului imobiliar Africa Israel Investments, vrea sa construiasca locuinte pe terenul pe care il detine in Bucurestii Noi. AFI Europe, care a dezvoltat centrul comercial AFI Palace Cotroceni, vrea sa demareze anul viitor doua noi proiecte in Bucuresti. Este vorba de o cladire de birouri dintr-un total de trei, pe terenul fostei fabrici Inox, dar si de blocuri de locuinte pe terenul fostei fabrici Laromet, din Bucurestii Noi, transmite Economica.net.

Analiza: Redeventele si impozitele din sectorul petrolier romanesc, peste media europeana. Redeventele si impozitele aplicate in domeniul petrolier in Romania sunt peste media europeana,arata un raport al Deloitte, realizat la comanda Federatiei Patronale Petrol si Gaze. Astfel, la noi in tara, nivelul redeventelor si impozitelor este de aproximativ 13,9%, in timp ce media europeana este de doar 12,2%. Studiul mai arata si corelarea productivitatii pe sonda cu cota efectiva impozitata. Astfel, in tarile cu o productivitate mica, nivelul redeventelor si a impozitelor similare este mai redus decat in tarile cu productivitate mare, scrie Romania Libera.

8.000 de romani au reclamat FISCUL pentru ca i-a pus la plata! Au castigat peste 100 de milioane de lei. In anul 2014, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin structurile specializate de solutionare contestatii, a verificat peste 7.800 de dosare, cu o suma totala contestata de aproape 1,5 miliarde de lei, privind actele administrativ fiscale intocmite de ANAF, a comunicat Agentia. Majoritatea contestatiilor au fost solutionate in favoarea fiscului. Procentual, solutiile emise de catre structurile de solutionare a contestatiilor, pe sume, reprezinta: 52,83% respingere, 5,51% desfiintare, 6,83% admitere si 35,83% alte solutii, scrie EVZ.

Darius Valcov: „Avem <> 5,3 miliarde de lei in buget, nimeni nu are voie sa umble la ei pana in a doua jumatate a anului”. Veniturile bugetului consolidat cresc in fiecare an in Romania cu 12-13 miliarde de lei, echivalentul unei cresteri economice de circa 3% pe an, a declarat, la Adevarul Live, Darius Valcov, ministrul Finantelor. El a explicat ca din aceasta suma 7 miliarde sunt date inapoi populatiei si firmelor prin reduceri de taxe, iar restul sunt pastrate de catre stat, care va ingheta cheltuielile ministerelor si autoritatilor locale la nivelul actual. Integral pe Adevarul.

Prospectiuni se opune vanzarii rafinariei din Onesti. Conducerea companiei Prospectiuni SA, actionar minoritar al RAFO Onesti, a votat impotriva deciziei proprietarului rafinariei care doreste taierea si vanzarea utilajelor, a anuntat compania intr-un comunicat. Mai mult, compania Prospectiuni, parte a grupului controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender, a anuntat ca va ataca in instanta hotararea adoptata cu votul actionarului majoritar, in data de 18.02.2015, fata de decizia abuziva a acestuia de a devaliza RAFO prin distrugerea activelor si utilajelor companiei si vanzarea acestora ca fier vechi, anunta Capital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro