Sari direct la conținut

Business Report: Bancile romanesti ar putea vinde credite toxice in valoare de 5-6 mld. euro in acest an; Ce spun nemtii de la REWE despre vanzarea magazinelor Billa din Romania catre Carrefour; Romania are una dintre cele mai ieftine benzine si una dintre cele mai scumpe motorine

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Bancile romanesti ar putea vinde credite toxice in valoare de 5-6 mld. euro in acest an. Dupa ce anul trecut Romania a fost plasata in topul tarilor din regiune dupa volumul de proprietati tranzactionate, imediat dupa Polonia si Cehia, cu vanzari in valoare de 1,15 mld. euro, inceputul acestui an a avut un start prost. Totusi, compresia randamentelor investitionale (yield) din piete precum Polonia si Cehia au determinat tot mai multi investitori sa isi indrepte atentia catre Romania, care beneficiaza acum de un nivel de interes comparabil cu perioada de dinainte de criza din 2008. „Yield-urile au scazut cu 50 – 75 de puncte procentuale in ultimele 12 luni, dar in Bucuresti continua sa fie cu 150 – 250 puncte procentuale peste nivelurile inregistrate in Praga sau Varsovia”, spune Andrei Vacaru, Capital Markets Consultant & Head of Research in cadrul JLL, companie care a fost implicata in 77% din volumul tranzactiilor imobiliare din primul semestru, scrieCapital.ro.

Ce spun nemtii de la REWE despre vanzarea magazinelor Billa din Romania catre Carrefour. Grupul german de retail REWE, care opereaza lantul de supermarketuri Billa pe plan local, dar si magazinele tip discounter XXL Mega Discount si Penny Market ar fi pe ultima suta de metri in negocierile cu francezii de la Carrefour pentru a vinde lantul de 86 supermarketuri Billa, se zvoneste in piata. De altfel, surse din industrie vorbesc despre o iminenta vanzare a lantului Billa inca din vara anului trecut, mai ales dupa ce compania germana a renuntat la 53 de supermarketurile Billa din nordul Italiei, in favoarea concurentului francez Carrefour. Economica.net i-a intrebat pe oficialii celor doua parti despre aceasta situatie. „Intrebarile voastre sunt legate de simple zvonuri, pe care nu le comentam. Societatea noastra face anual verificari (analize) de rutina – este o chestiune obisnuita – asupra modului in care business-urile din cele 12 tari din Europa unde operam se pot dezvolta in viitor. Astfel de verificari, care pot include discutii cu parti terte, sunt folosite pentru a evalua intreaga situatie. Doar pe baza acestor teste putem planifica cu grija viitoarele decizii”, a declarat pentruEconomica.netPaul Pottschacher, Senior Communications Manager REWE International AG.

Rezultatele politicii sociale – scaderea „PIB-ului uman” si afectarea PIB-ului potential. La nivelul politicii sociale, dincolo de sanatate, invatamant, beneficii si facilitati oferite, indicatorul brut cel mai simplu de urmarit, un fel de PIB la nivelul capitalului uman, este marimea populatiei. Spre deosebire de PIB-ul comunicat oficial, la acest indicator, stam prost in context european iar evolutia negativa ne penalizeaza inclusiv la nivelul PIB-ului potential ( nivelul de crestere economica sustenabila, in conditii de pastrare a echilibrelor macroeconomice, pentru a nu inregistra perioade de avant urmate de valuri de scadere a valorii adaugate brute). Astfel, datele prelucrate si comunicate recent de Eurostat arata Populatia UE28 a crescut per total cu 0,34% intre 1 ianuarie 2013 si 1 ianuarie 2014, ajungand la 506.824,5 mii persoane. Populatia a crescut in 15 state membre si a scazut in celelalte 13 state, dintre care face parte si Romania, informeazaCursdeguvernare.ro.

De teama infrigmentului, Romania exporta gaze, intrebarea este cum? Dintr-un raport al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei reiese ca anul trecut Romania a exportat peste 2,451 milioane MWh gaze naturale. Transformat in metri cubi, respectiva cantitate este inca nesemnificativa si, probabil, o parte din ea s-a dus spre Republica Moldova. Totusi, Romania are obligatia de a deschide exportul inca din 2012, cand Comisia Europeana ne-a amenintat cu sanctiunea de infrigment. Aparitia conductei Arad-Szeghed a mai calmat spiritele europene la vremea respectiva, dar nu pentru mult timp. La nu mai putin de un an, Comisia Europeana a trecut la a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei, ca urmare a faptului ca legislatia nationala pune bariere in calea exportului de gaze romanesti, iar, in lipsa unui raspuns satisfacator din partea autoritatilor romane, in termen de doua luni, CE urma sa se adreseze Curtii Europene de Justitie. Daca partea romana nu a facut nimic in modificarea legislatiei, interesant este ca nici Comisia Europeana nu a mai comunicat vreun avertisment, scrieEnergy-Center.ro.

Ce acte ai nevoie si care sunt pasii pentru achizitionarea unei masini prin Programul Rabla 2015. Programul Rabla 2015 se bucura de un succes major. Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au informat ca de la inceputul programului si pana la 21 iulie au fost alocate peste 60% din totalul celor 20.000 de tichete disponibile. La momentul inscrierii la un producator validat, pentru achizitionarea unui automobil nou prin programul Rabla 2015, proprietarii au nevoie de o serie de documente preliminare. Integral peAuto-Bild.ro.

Romania poate asigura necesarul de apa pentru jumatate din Europa. Romania poate asigura necesarul de apa pentru jumatate din Europa in conditii de criza caniculara majora, spune directorul general al Societatii Nationale a Apelor Minerale, Radu Dumitru. Invitat la Apel Matinal de la RRA, el a precizat ca exporturile sunt insa mult sub potential – mai putin de 10% din cat s-ar putea livra catre strainatate. Cei mai importanti indicatori de calitate de pe eticheta pe care ar trebui sa-i verifice consumatorii sunt nitritii – care nu trebuie sa depaseasca 0,1 mg/l – si nitratii, care trebuie sa reprezinte mai putin de 5 mg/l – mai spune Radu Dumitru, informeazaEVZ.

Cat costa carburantii in Europa. Romania are una dintre cele mai ieftine benzine si una dintre cele mai scumpe motorine. Romania are una dintre cele mai ieftine benzine din Europa, dar motorina este printre cele mai scumpe, potrivit ultimului Buletin Petrolier Saptamanal al UE, din 27 iulie. Astfel, 1.000 de litri de benzina 95 costa 1.283 euro (1,28 euro pe litru), in timp ce 1.000 de litri de motorina standard costa 1.210 euro (1,21 euro pe litru). Toate preturile includ taxe. Daca in ceea ce priveste benzina, Romania sta relativ bine, fiind pe locul sase in topul celor mai ieftine benzine din Europa, mai jos fiind doar Estonia, cu 1,17 euro pe litru, Bulgaria, cu 1,18 euro pe litru, Polonia, cu 1,21 euro pe litru si Cehia cu 1,22 euro pe litru, la motorina situatia este chiar pe dos. Romania este pe locul 11 in topul tarilor cu cea mai ieftina motorina din Europa. Motorina mai scumpa ca in Romania se gaseste doar in Anglia, Suedia, Italia, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Malta, Olanda, Cipru si Portugalia. Tari dezvoltate, precum Germania, Franta, Austria, Spania sau Belgia, au un pret al motorinei mai mic decat in Romania, dupa cum puteti vedea in tabelul atasat, scrieEconomica.net.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro