Business report: Benzina sub 5 lei pe litru in Bucuresti, dupa patru ani de preturi in crestere; Fermierii din Europa, Asia si America de Sud isi cultiva pamanturile cu seminte romanesti; HARTA BENZINEI IN UE. Un roman, un bulgar si un ungur ajung la benzinarie. Cate plinuri pot face din salariul pe o luna
Piata de capital se pregateste de un nou an pe plus. Anul 2015 debuteaza sub auspicii bune, in ciuda problemelor regionale, iar evolutia pietei de capital este prognozata a fi pozitiva. La fel ca anul trecut, randamentele nu vor fi gasite in depozite bancare, ci in actiuni listate si in fonduri mutuale. La fiecare inceput de an, perspectivele pietei de capital sunt bune. Cu cateva exceptii (anii din perioada de varf a crizei), estimarile sunt pozitive. Evident, estimarile sunt doar estimari; nimeni nu poate „citi” evolutia viitoare a bursei intr-un bol de cristal. Este insa bine sa vedem la ce ne putem astepta de la urmatoarele 12 luni, iar aici prognozele isi au rolul lor bine stabilit. Romania anului 2015 se afla intr-o situatie economica mult mai buna decat cea din 2008. Precizarea este necesara deoarece au aparut voci care compara actuala perioada cu cea de dinaintea crizei izbucnite (la noi) in 2009, relateaza Capital.ro.
Topul exporturilor alimentare romanesti. Grau in Egipt, nuci in China, oi in Libia si rapita in Olanda – acestea sunt exporturile-vedeta ale Romaniei dupa un an 2014 foarte bun la capitolul produse agroalimentare. In primele noua luni ale anului, valoarea alimentelor romanesti cumparate de straini a fost de aproape 4 miliarde de euro. A fost atins recordul ultimilor 20 de ani, insa aproape tot ce a plecat din tara a plecat exact asa cum a fost cules de pe camp – cu zero prelucrare si deci, foarte ieftin.Romania isi inunda pietele de desfacere cu marfuri brute. Trei sferturi din produsele agroalimentare vandute in cele mai importante 50 de piete sunt produse neprelucrate. De cele mai multe ori, grau, floarea-soarelui, porumb, orz si rapita, informeaza digi24.ro.
2015: Executari silite in crestere, dezvoltari rezidentiale precaute, iesirea in piata a mai multor proprietati de lux. Cresteri de executari silite, dezvoltari rezidentiale precaute in paralel cu construirea de parcuri de retail noi, iesirea in piata a mai multor proprietati de lux si cresterea interesului pentru acest segment sunt numai cateva dintre caracteristicile sectorului imobiliar in anul 2015, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Razvan Muntean, expert imobiliar.
Ciprul a atenuat restrictiile asupra miscarilor de capital. Autoritatile de la Nicosia au renuntat, vineri, la toate restrictiile impuse tranzactiilor realizate de bancile straine, atenuand regimul impus miscarilor de capital in urma cu aproape doi ani, in schimbul pachetului de asistenta financiara, transmit AP si Reuters. Astfel, s-a renuntat la impunerea unei limite la sumele de bani transferate in strainatate fara aprobarea prealabila a Bancii Centrale a Ciprului, limita stabilita la doua milioane de euro (2,36 milioane de dolari), a anuntat vineri Ministerul de Finante din Cipru. De asemenea, au fost ridicate restrictiile de capital impuse cetatenilor. Persoanele fizice pot transfera in afara tarii pana la 20.000 euro (23.600 dolari) pe luna, fata de limita de 10.000 de euro stabilita anterior. Si suma de bani care poate fi scoasa in afara tarii de persoanele fizice a fost majorata la 10.000 euro (11.800 dolari), fata de 6.000 de euro anterior. Guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Chrystalla Georghadji, si-a exprimat luna trecuta speranta ca, in curand, se va renunta integral la restrictiile asupra miscarilor de capital si a estimat ca economia va inregistra o crestere de 0,5% anul acesta, dupa patru ani de recesiune, noteaza Capital.ro.
Fermierii din Europa, Asia si America de Sud isi cultiva pamanturile cu seminte romanesti. Mai multe state din afara UE au inceput sa isi cultive terenurile cu seminte romanesti. Cel mai mare Institut de Cercetare din domeniul agricol din Romania primeste redevente de peste granite, pentru ca ofera in schimb seminte de plante rezistente la intemperii. Schimbarile climatice din ultimii ani resimtite la nivel global pun Romania pe harta statelor importante pe piata mondiala a semintelor pentru culturi de camp. Institutele de cercetare din Romania au inceput sa exporte soiuri si hibrizi pentru culturile de camp, in special grau, in state din afara spatiului comunitar. Vizate sunt tari precum Turcia, Algeria, dar si China, unde din tara noastra pleaca seminte de in, pentru a fi cultivate pe terenurile asiatice.”Suntem deja prezenti pe piata internationala in domeniul graului si vom continua sa lucram intens pentru imbunatatirea sortimentatiei de soiuri si in special a celor rezistente la conditii de clima mai putin favorabila”, a declarat pentru Economica.net Alexandru Bude, director stiintific in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea (INCDA).
Benzina sub 5 lei pe litru in Bucuresti, dupa patru ani de preturi in crestere. Dupa patru ani in care soferii romani s-au invatat cu preturi care tindeau spre 6 lei pe litru de carburant, ieftinirea barilului de petrol a coborat tarifele si pe piata romaneasca. Benzinarii afiseaza preturi si sub 5 lei pentru litrul de carburant. Ieftinire care nu se va reflecta insa si in preturile alimentelor. 4,98 lei este pretul benzinei, afisat la o statie de alimentare din Bucuresti. Este pentru prima oara in ultimii patru ani cand pretul litrului de benzina coboara sub 5 lei si in Capitala. Carburantii nu s-au ieftinit la toate benzinariile. Cele situate in zonele centrale din Bucuresti sau de-a lungul DN1, cel mai circulat drum al Romaniei, pastreaza in continuare preturi peste 5 lei. La fel se intampla si in zona Pipera din judetul Ilfov, dar si in Constanta. Pe de alta parte, in Bacau, Focsani si Timisoara pretul carburantilor a scazut pana la 4,8 lei. Benzina si motorina s-au ieftinit cu aproape 21% in ultima jumatate de an. Cu toate acestea, preturile altor produse, si in special al alimentelor, nu va scadea prea curand, noteaza digi24.ro.
Guvernul de la Nicosia a suspendat operatiunile Cyprus Airways. Operatorul aerian Cyprus Airways isi va inceta activitatea, dupa ce Comisia Europeana a stabilit ca a primit ilegal ajutor de stat, cu ajutorul caruia a reusit sa evite falimentul, a anuntat vineri Guvernul de la Nicosia, transmit DPA si Reuters. Va fi numit un administrator al companiei si licenta de operare va fi revocata, le-a declarat jurnalistilor ministrul cipriot de Finante, Harris Georgiades. Vineri, Comisia Europeana a cerut Cyprus Airways sa ramburseze peste 100 milioane de euro (118 milioane de dolari) din ajutorul primit de la Executivul cipriot, scrie Bursa.ro.
HARTA BENZINEI IN UE. Un roman, un bulgar si un ungur ajung la benzinarie. Cate plinuri pot face din salariul pe o luna. Romania se afla pe penultimul loc in UE, inaintea Bulgariei, din punct de vedere al numarului de plinuri de benzina pe care o persoana le poate cumpara cu banii castigati intr-o luna. Un roman poate face intr-o luna doar 3,2 plinuri de benzina la masina, iar un bulgar 2,9 plinuri, luand in considerare un automobil cu un rezervor de 45 de litri, reiese din calculele gandul. Calculele au la baza informatii privind castigul net anual de pe Eurostat si preturile la combustibil de pe portalul energy.eu. Spre comparatie, din salariul net pe care il obtine intr-o luna, un ungur poate face lunar 5,8 plinuri la masina, iar un polonez 7,4 plinuri. In Italia, chiar daca litrul de benzina este cel mai scump din UE, un italian poate cumpara intr-o luna 13 plinuri de benzina, in timp ce un german poate face lunar 22 de plinuri de benzina.