Business Report: Bill Gates a castigat 18 milioane de dolari in sase zile, dupa o investitie in retailul auto; peste 1,5 milioane de romani au intrat deja in recesiune in Spania si Italia; furnizorii de energie sunt obligati sa publice preturile in ziare, iar concedierile Renault ocolesc Romania
Bill Gates a castigat 18 milioane de dolari in sase zile, dupa o investitie in retailul auto. Bill Gates, fostul presedinte al Microsoft, a castigat, impreuna cu fundatia Bill si Melinda Gates, 18 mil. dolari (11,49 mil. euro) in doar sase zile, in urma achizitiei a 5,5% din actiunile AutoNation, cea mai mare retea de vanzare auto din Statele Unite, scrie New York Post. La sase zile dupa cumpararea pachetului de actiuni, titlurile companiei, care distribuie autoturisme noi si second-hand prin intermediul unei retele de 244 de centre, au crescut cu 24%, rezultand astfel un profit de 18 mil. dolari pentru Bill Gates si fundatia sa, scrie Ziarul Financiar.
Peste 3.000 de iPhone, vandute prin magazinele online din Romania. Magazinele online de pe piata romaneasca au comercializat peste 3.000 de terminale iPhone, de la aparitia acestui telefon in stocurile distribuitorilor, in toamna anului trecut, iar MarketOnline a primit deja cateva zeci de comenzi pentru noul terminal iPhone 3G, scrie Business Standard.
Bill Gates „investeste” impotriva fumatului. Miliardarii Bill Gates si Michael Bloomberg anunta ca isi vor uni eforturile pentru a demara cea mai mare campanie anti-tabac, in valoare de 500 milioane de dolari. Sumele vor proveni dupa cum urmeaza: 125 milioane de dolari de la fundatia Bill si Melinda Gates, suma care va fi alocata in urmatorii cinci ani, si restul de bani de la fundatia lui Bloomberg, scrie Capital.
Vanzarile de Audi, BMW si Mercedes au trecut de 200 mil. euro in sase luni. In conditiile in care in primul trimestru al acestui an importurile de autoturisme s-au apreciat cu numai 11%, vanzarile de automobile de lux au crescut cu peste 30%. Audi, BMW si Mercedes-Benz au inregistrat in prima jumatate a anului cresteri de peste 30%, cu mult peste ritmul inregistrat de piata importurilor de 11%, scrie Ziarul Financiar.
Deficitul fiscal poate cobori ratingul Romaniei. Agentia de evaluare Standard&Poor’s (S&P) avertizeaza Romania ca i-ar putea reduce ratingul de tara din cauza obiceiului Guvernului de a cheltui masiv pe ultima suta de metri, producand astfel un deficit fiscal care nu poate fi estimat. S&P a lansat ieri un avertisment comun statelor ale caror guverne au adoptat politici fiscale prociclice, „printre care se numara Romania si Lituania, care se confrunta cu presiuni negative asupra ratingurilor de tara”, scrie Romania libera.
Green Pixel a atras Evz.ro in portofoliu si mizeaza pe o crestere de 50% in 2008. Agentia de design si comunicare de brand Green Pixel estimeaza pentru 2008 o crestere cu peste 50% a cifrei de afaceri, fata de anul trecut, pana la 700.000 de euro, a declarat pentru DailyBusiness.ro Marius Deak, directorul general al companiei.
Liga I de fotbal valoreaza, in acest sezon, 130 milioane de euro. Noul sezon competitional din Liga I de fotbal aduce noi recorduri pe plan financiar, in special datorita sumelor mai mari obtinute pentru drepturile de televizare, reintrarii echipelor romanesti in circuitul Ligii Campionilor si dezvoltarii marketingului sportiv. Valoarea totala a bugetelor celor 18 echipe din Liga I se ridica la aproximativ 130 milioane de euro, potrivit cifrelor disponibile pe piata. Un record pentru Romania, insa este vorba despre o suma pe care un club mare din Anglia sau Spania o cheltuieste in mod obisnuit intr-un sezon, scrie Financiarul.
Concedierile Renault ocolesc Romania. Grupul francez Renault planuieste disponibilizarea a circa 5.000 de angajati din Europa. Deprecierea pietei europene a automobilelor scade obiectivele de vanzari pentru 2009. Automobile Dacia Pitesti nu va disponibiliza angajati, ci isi va suplimenta efectivele, scrie Romania libera.
Peste 1,5 milioane de romani au intrat deja in recesiune in Spania si Italia. Pierderea locurilor de munca din cauza crizei economice ameninta sa inchida robinetul transferurilor de valuta de la romanii din strainatate, care acopereau o parte substantiala din deficitul extern al Romaniei. Semnele de incetinire a sumelor trimise de romanii din strainatate au devenit vizibile inca de la inceputul acestui an, pentru ca in luna mai statisticile BNR sa consemneze o stagnare a acestor fluxuri de capital comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la circa 2,17 miliarde de euro. In mai, intrarile nete au crescut cu 436 mil. euro, fata de 472 mil. euro in mai 2007, scrie Ziarul Financiar.
Cafeneaua, un business care a prins in Romania. Cu un ritm de crestere de peste 35% anual, piata cafenelelor va mai cunoaste inca trei-patru ani de extindere accentuata, conform estimarilor principalilor jucatori din domeniu. Potrivit unui studiu efectuat de compania Visionwise Consulting, ca model de business, cafenelele sunt afaceri cu marje operationale mari, in mod sigur mai mari decat in cazul unui restaurant mediu, scrie Adevarul.
Daimler: Profit de 2.05 miliarde de euro in trimestrul 2. Daimler a vandut mai mult dar a castigat mai putin in al doilea trimestru al anului, fata de aceeasi perioada din 2007. Daimler a anuntat, prin vocea CEO-ului Dieter Zetsche, un profit operational de 2.05 miliarde de euro pentru al doilea trimestru al anului, usor in scadere fata de valoarea de 2.13 miliarde de euro inregistrata in 2007. Scaderea profitului la nivel de grup s-a datorat celor 20 de procente detinute de Daimler la Chrysler, sustin oficialii gigantului auto german, scrie Automarket.
Creste riscul de recesiune in Europa. Riscul de recesiune in Europa este mai aproape dupa ce institutul Ifo a dat publicitatii faptul ca indicele increderii in economia germana a scazut cu 3,7 puncte fata de luna trecuta pana la 97,5 puncte. Scaderea este de trei ori mai mare decat se asteptau economistii germani. Productia industriala si serviciile au suferit pierderi in zona euro, iar in Marea Britanie s-au inregistrat scaderi mari la consumul populatiei, dat fiind faptul ca vanzarile magazinelor de retail au dat inapoi, scrie Capital.
CEZ intra pe eolian cu o achizitie de peste 100 mil. €.Gigantul energetic CEZ Cehia, prezent pe piata din Romania prin fosta Electrica Oltenia, urmeaza sa semneze un acord de preluare a proiectului eolian al Continental Wind Partners (CWP) din Dobrogea. Semnarea ar putea avea loc zilele acestea, iar tranzactia va fi una dintre cele mai mari din domeniu si se va cifra la peste 100 mil. euro, sustin surse apropiate discutiilor. Oficialii CEZ nu au dorit sa comenteze informatiile, spunand ca firma-mama din Cehia va anunta public eventuala semnare, fiind listata, scrie Business Standard.
Furnizorii de energie, obligati sa publice preturile in ziare. Companiile ce furnizeaza energie electrica si gaze vor trebui sa informeze consumatorii casnici despre preturile si tarifele practicate, drepturile acestora, legislatia in domeniu si deschiderea pietei prin mijloace precum internetul, mass-media, in scris sau chiar telefonic, potrivit unei metodologii elaborate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Furnizorii au obligatia de a distribui materiale informativ-educative catre consumatori de cel putin doua ori pe an, scrie Gandul.
Chrysler si Hyundai fac afaceri cu China. Hyundai Motor si-a revizuit planul de a crea o masina mica potrivita nevoilor pietei din China. In schimb, compania va lansa un vehicul de dimensiuni mai reduse, care va merge si pe alte piete. Compania chineza Guangdong Hongtu Technology a anuntat recent ca va furniza suporti din aliaj de aluminiu pentru motoare companiei Chrysler din Statele Unite. Valoarea totala a contractului incheiat intre cele doua parti se ridica la 27.4 milioane de dolari, scrie StiriAuto.ro.