Sari direct la conținut

Business Report: BNR are o problema cu bancile care ofera 5% la depozitele in euro; Raport despre Reindustrializarea Romaniei: Metalele pretioase, "bijuteriile" viitorului; SNIF, pagubita cu milioane de euro dupa metoda "Necolaiciuc- CFR"; Chinezii nu se dezmint. Vand iPhone 5 desi nu a fost lansat

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

BNR are o problema cu bancile care ofera 5% la depozitele in euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) supravegheaza atent bancile care ofera dobanzi de 5% la depozitele in euro, fiind ingrijorata ca acestea ar putea sa inregistreze pierderi si sa isi erodeze capitalurile, a declarat Guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu. Domnia sa a precizat: „Noi, la Banca Centrala, avem o problema cu bancile care ofera 5% la depozitele in euro. Bancile au zis: ᅡStiti, noi stimulam creditarea internaᅡ. Pai da, dar veniti sa ne explicati aici, la domnul Cinteza (n.r. Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere a BNR). Ce faci cu banii? Pe cine creditezi, ce plasamente faci daca iti permiti sa platesti 5%, in conditiile in care in toata Europa creditele se dau cu 1%?”. Mugur Isarescu a aratat ca economisirea este un proces de durata, care nu poate sa fie consolidat imediat. Stimularea economisirii, pe langa costurile pe care le presupune, poate duce si la o sacrificare a consumului pe termen scurt. „Cat poate creste economisirea pe termen scurt? Si cu 10%. Si ce va scadea? Va scadea consumul”, a explicat guvernatorul BNR, scrie Bursa.ro.

Raport despre Reindustrializarea Romaniei: Metalele pretioase, „bijuteriile” viitorului. Nanotehnologia, electronica si medicina vor schimba, in cativa ani, structura cererii mondiale de aur, argint si platina. Au trecut vremurile cand metalele pretioase erau asimilate numai monedelor si bijuteriilor. Ele sunt acum materiale de baza in industriile viitorului datorita calitatilor fizice si chimice deosebite. Pe de alta parte, ele isi pastreaza rolul de „refugiu investitional” in vremuri de criza, insa analistii cred ca acest „obicei” este unul care tine mai mult de psihologie decat de ratiuni financiare. Revista „Finantistii” va prezinta resursele de care dispune Romania in acest domeniu, intr-un material care face parte din campania „Raport despre Reindustrializarea Romaniei”. Romania are rezerve de aur de cel putin 700 de tone. De asemenea, mai putem produce 2.000 de tone de argint. Neoficial, se spune ca valoarea resurselor de minerale pretioase depaseste 50 de miliarde de dolari. In ceea ce priveste cantitatile insa, ele reies din datele publicate de companiile cu atributii de explorare si exploatare, citate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, anunta Finantistii.

SNIF, pagubita cu milioane de euro dupa metoda „Necolaiciuc- CFR”. Tarnacoape de 500 lei/bucata, bidinele de 70 lei si alte produse la preturi de zeci de ori mai mari decat pretul de pe piata au fost achizitionate, in ultimii ani, de sefii de la ANIF- societate aflata in supraveghere financiara. Corpul de Control al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale( MADR) a facut publice rezultatele controalelor efectuate la Agentia Nationala pentru Imbunatatiri Funiare(ANIF) si la Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie(ANARZ ). In urma controalelor au fost constatate nereguli grave la cele doua institutii, similare celor intamplate la CFR, pe vremea cand la conducerea societatii se afla- celebrul de acum- Mihai Necolaiciuc, si ca urmare, MADR a sesizat DNA si Directia de investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, informeaza Capital.ro.

Chinezii nu se dezmint. Vand iPhone 5 desi nu a fost lansat. Ultima generatie de iPhone a Apple nu a fost inca lansata, insa vanzatorii oportunisti de la cea mai mare platforma de comert online din China, Taobao, accepta deja comenzi in avans, modelul fiind prezentat pe site cu fotografii si specificatii tehnice fictive. iPhone va fi lansat anul acesta, candva intre august si octombrie, desi Apple nu a dat nicio informatie oficiala despre asta, conform cnbc.com. Conform surselor, iPhone 5 va avea un ecran mai mare decat fostele modele, in timp ce presa taiwaneza sustine ca softul de recunoastere vocala, Siri, ar avea functii imbunatatite. Taobao, o subunitate a Alibaba Group, accepta comenzi pentru iPhone 5, in unele cazuri cerand cate un acont de 1000 de yuani (160 de dolari). Unul din vanzatori, „Dahai99888”, care inregistreaza precomenzi incepand cu aceasta saptamana, cere toti banii inainte, adica 6.999 yuani (1.100 de dolari). Vanzatorii de la Taobao intentioneaza sa cumpere telefoanele din Honk Kong sau SUA si sa le aduca in China. Produsele Apple sunt de multe ori disponibile in Honk Kong inainte de a fi lansate in China. Vanzatorii nu au putut spune clar cat anume va dura ca telefonul sa fie livrat clientului, scrie Money.ro.

Administratorii Hidroelectrica se grabesc sa reclame „forta majora”. Ministerul Economiei a anuntat, ieri, ca Hidroelectrica SA are in vedere declararea intrarii in situatia de forta majora, aplicabila de la 1 august 2012. Ziarul BURSA aratat, in exclusivitate, in editia din 10 iulie, ca Hidroelectrica se confrunta, pe langa insolventa, si cu o situatie fara precedent, in care parcurge al doilea an consecutiv de seceta hidrologica. Obtinerea avizelor de forta majora se impune deoarece estimarile realizate de administratorii companiei arata faptul ca Hidroelectrica va putea livra, in perioada urmatoare, numai jumatate din cantitatile contractate. Forta majora va fi aplicata in toate contractele de livrare a energiei electrice aflate in derulare, ca urmare a debitelor scazute din ultima perioada si a prognozelor hidrologice nefavorabile pentru semes-trul II al anului 2012. Remus Borza, directorul „Euro Insol”, administratorul judiciar al Hidroelectrica, ne-a declarat, ieri: „Speram ca documentatiile pentru cererea fortei majore sa fie gata saptamana viitoare. Hidroelectrica indeplineste toate conditiile sa reclame forta majora, indiferent de rumorile din piata, unii dorind sa amane acest lucru pana in toamna. Anul trecut, Hidroelectrica a instituit forta majora in septembrie, cu doua luni mai tarziu decat ar fi trebuit. Desi nu avea energie, pana in septembrie, compania a trebuit sa achizitioneze 4 TWh de energie termo la un pret de circa 183 de lei/MWh ca sa poata onora contractele directe incheiate la 130 de lei/MWh”, anunta Bursa.ro.

Premiera: ANAF, obligata de justitie la penalitati de milioane de lei pentru intarzieri la rambursarea TVA. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) trebuie sa plateasca rafinariei Steaua Romana dobanzi penalizatoare in valoare de aproximativ 6 milioane de lei pentru nerambursarea la termen a TVA, potrivit unei decizii definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. „Hotararea pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie este una de referinta, atat prin prisma faptului ca este printre primele hotarari irevocabile pronuntate in materia dobanzilor, cat si prin aceea ca aduce o contributie semnificativa la clarificarea interpretarii si aplicarii corecte a legislatiei fiscale din Romania”, se arata intr-un comunicat al societatii de avocati D&B David si Baias, care a reprezentat rafinaria din Campina. ANAF a respins cererea rafinariei de rambursare a TVA, in urma cu patru ani, emitand mai multe acte impotriva societatii, care au fost anulate in instanta. Valoarea TVA solicitata la rambursare a fost de aproximativ 12 milioane de lei, informeaza Finantistii.

Reabilitarea termica a blocurilor din resedintele de judet se va face cu bani europeni. Reabilitarea termica a blocurile de locuinte din resedintele de judet se va finanta de la toamna cu fonduri europene. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a finalizat negocierile cu Comisia Europeana pentru finantarea activitatilor de crestere a eficientei energetice a blocurilor de locuit, iar Memorandumul in acest sens a fost aprobat in sedinta de Guvern de ieri. Acum daca va intrebati de ce doar reabilitarea termica a blocurilor din resedintele de judet e luata in calcul, raspunsul e relativ simplu. Acolo sunt ceva mai multi bani in punga autoritatilor publice, pentru ca finantarea UE nu vine ca ploaia din cer, ci sunt cateva conditii. Schema de finantare se va aplica blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse (peste 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 de euro), scrie BusinessCover.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro