Sari direct la conținut

Business Report: Bomba cu ceas din Sanatate: avem deficit de peste 12.000 de doctori in spitale; Cum va schimba lumea barilul de petrol cotat la mai putin de 50 de dolari; Romania poate pierde fonduri UE de peste 6 miliarde de euro

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

​Bomba cu ceas din Sanatate: avem deficit de peste 12.000 de doctori in spitale. Doar in 2014, au plecat peste 2400 de medici. Doar 13.521 de medici mai lucreaza, acum, in spitalele din Romania, in conditiile in care normativele Ministerului Sanatatii impun un necesar de 26.000 de medici in spitale. Numarul medicilor care performeaza in spitalele publice de la noi a scazut dramatic din 2011 incoace. In 2011 aveam 20.648 de medici care activau in spitalele publice de la noi, in 2013 numarul lor a coborat dramatic la 14.487, iar anul trecut doar 13.521 medici mai lucrau in unitatile sanitare cu paturi din Romania, potrivit informatiilor Colegiului Medicilor din Romania. Exodul medicilor si, in mod particular, al medicilor care performeaza in spitalele publice de la noi, e cu atat mai alarmant, cu cat peste 5.500 dintre medicii ramasi pe metereze au intre 50 si peste 60 de ani. Concret, 2.961 dintre medicii care performeaza in spitalele publice de la noi au peste 60 de ani, 2610 au intre 50 si 60 de ani, 3.642 de medici au intre 40 si 50 de ani, 3.901 medici au intre 30 si 40 de ani, si doar 407 de medici au sub 30 de ani, scrie Economica.net.

Ce planuri are pentru acesta an o milionara din TOP 300 Capital. Dupa un 2014 nu prea profitabil, Camelia Sucu, femeia de afaceri care este pozitionata pe locul 273 in Top 300 Capital Cei mai bogati romani cu o avere de 15-17 milioane de euro, intentioneaza sa se concentreze pe agricultura. In 2014 femeia de afaceri a luat in arenda doua hectare de teren in comuna Ciolpani pentru solari. „Inca nu ne-am decis ce vom creste aici: fie legume, fie fructe de padure”, ne-a povestit Camelia Sucu. Pe langa investitiile proprii femeia de afaceri a mai accesat si fonduri europene nerambursabile in valoare de 1,2 milioane de euro. „Am accesat impreuna cu grupul AgroNatural fonduri europene pentru un proiect in valoare de 1,8 milioane de euro, din care 1,2 milioane de euro sunt bani nerambursabili si presupune construirea unui centru de depozitare de 2.500 de metri patrati ce va fi deschis in iunie 2015”, a completat Sucu, anunta Capital.ro.

Liberalizarea pietei gazelor, un mar otravit al integrarii europene. Pretul corect al unui produs este dat, pe o piata libera, de raportul dintre cerere si oferta, iar dimensiunea ofertei este data de puterea de cumparare. Electricitatea si gazele sunt marfuri care nu fac exceptie de la aceasta regula, intr-o lume civilizata. Astfel, o piata libera este benefica atat pentru consumatori, cat si pentru companii. Ce se intampla pe piata noastra de gaze, aflata in plin proces de liberalizare, este departe de evolutia lumii civilizate. Liberalizarea a insemnat si continua sa fie o scumpire continua si accelerata a gazelor, dictata prin hotarare de Guvern, inspre un nivel de pret cunoscut doar de cine trebuie si nu de public. Din 2007 si pana in prezent, auzim mereu ca trebuie sa liberalizam piata de energie si de gaze pentru ca asa ne cere Uniunea Europeana (UE) si ca preturile de la noi trebuie sa ajunga foarte apropiate de media europeana ca sa nu fim acuzati de dumping, informeaza Bursa.ro.

Cum va schimba lumea barilul de petrol cotat la mai putin de 50 de dolari. Pretul petrolului Brent a coborat miercuri sub 50 de dolari pe baril, cel mai scazut pret din mai 2009 pana in prezent. Pe fondul ingrijorarilor privind surplusul de petrol de pe piata, potrivit Bloomberg pretul petrolului Brent cu livrare in luna februarie a scazut pana la 49,92 de dolari pe baril la Bursa din Londra si la 47,09 dolari barilul pe bursa din New York. Intr-o analiza publicata miercuri, Bloomberg descrie spectaculos efectele scaderii dramatice a pretului barilului de petrol, care, in Venezuela, a condus la inchiderea unei afaceri cu inghetata din cauza cresterii spectaculoase a pretului la lapte, generata de o rata a inflatiei de 64%, provocata de scaderea pretului produselor petroliere, scrie Cursdeguvernare.ro.

Romania poate pierde fonduri UE de peste 6 miliarde de euro. In vreme ce ministrul Teodorovici viseaza la un grad de absorbtie de 80%, Romania risca sa piarda miliarde de euro fiindca nu mai avem timp sa cheltuim fondurile UE alocate pe fostul cadru financiar. Din pacate, programele cu risc sunt cele vitale pentru dezvoltarea tarii – transporturile, dezvoltarea regionala si mediul. Romania ar putea ajunge in acest an la o absorbtie a fondurilor europene de peste 80%, aferenta cadrului financiar 2007-2013. Afirmatia optimista apartine, bineinteles, ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Acesta uita sa precizeze ce sume risca sa piarda Romania din cauza dezangajarii fiindca 2015 este ultimul an in care beneficiarii pot cheltui banii din alocarea 2007-2013, anunta Romania Libera.

Intuitie sau intamplare? Austriecii aduc iar bani in bancile pe care le detin in Romania. Pentru prima data de la debutul crizei economice, la finele anului 2008, expunerea bancilor austriece pe Romania a inregistrat o crestere semestriala. La sfarsitul lunii iunie a anului trecut, liniile de credit deschise de centralele din Viena pentru subsidiarele locale insumau 26,4 miliarde de euro, cu 600 de milioane de euro mai mult decat la finele lui 2013. Grupurile bancare austriece, cel mai important actionar din sistemul financiar romanesc, aveau, la jumatatea anului trecut (ultimele date disponibile), o expunere de 26,4 miliarde de euro din liniile de credit acordate subsidiarelor din Romania, arata o analiza a bancii centrale a Austriei. Suma, cu 600 de milioane de euro mai mare decat la finalul lui 2013, marcheaza prima crestere semestriala din 2008 pana 2014. In perioada mentionata, expunerea austriecilor a scazut constant, cu o cadenta de 2 miliarde de euro pe an. Evolutia din Romania este inversa tendintei inregistrate la nivelul intregii Europe Centrale si de Sud-Est, in conditiile in care expunerea bancilor austriece pe aceasta regiune a scazut in primele sase luni ale anului trecut la 198 de miliarde de euro. Cele mai mari probleme identificate de analistii austrieci raman Ungaria si Ucraina, informeaza Economica.net.

BMW prezinta la CES 2015 conceptul M4 Iconic Lights. In cadrul Consumer Electronics Show (CES ) 2015 de la Las Vegas, BMW prezinta noi functii laser pentru automobilele viitorului. Acum, farurile laser ofera o raza lunga de actiune a fasciculului – de pana la 600 de metri – in combinatie cu functia BMW Selective Beam (asistare a fazei lungi cu efect antiorbire). La CES, BMW prezinta modalitati prin care farurile laser, integrate extensiv cu sistemele de asistenta si senzorii automobilului, pot fi utilizate pentru implementarea unor noi functii inteligente de iluminare pentru siguranta si confort imbunatatite. De exemplu, se pot folosi impreuna cu sistemul de navigatie pentru iluminarea virajelor in avans, in timp ce Dynamic Light Spot (spot luminos dinamic) pe baza de laser poate semnaliza oameni sau animale pe timp de noapte de la o distanta de pana la 100 de metri, scrie 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro