Sari direct la conținut

Business Report: Bursa din China a pierdut 10 trilioane de dolari in doua luni. Ce spun expertii ca urmeaza in lume; Ultima speranta a imprumutatilor in CHF se stinge incet, dar sigur; Codul fiscal si batalia pe resurse: Cine ar trebui sa le controleze?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Codul fiscal si batalia pe resurse: Cine ar trebui sa le controleze? Opozitia fata de scaderea taxelor, care aduna tot mai multi economisti si tehnocrati, arata putina incredere in deciziile antreprenorilor, in economia de piata si preferinta pentru controlul mai strict al resurselor de catre experti si stat. In fond, miezul dezbaterii recente pornita de la noul Cod fiscal este cine are mai multa motivatie, discernamant si pricepere sa foloseasca banii cu rost? Retrimiterea Codului fiscal in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis a reaprins dezbaterea publica privind oportunitatea reducerii de taxe: TVA de la 24% la 19%, impozitul pe dividende de la 16% la 5%, accizele cu circa 20% si eliminarea taxei pe stalp. In cererea sa, presedintele a aratat ca „simpla relaxare fiscala, neinsotita de continuarea procesului de crestere a colectarii veniturilor si de o reasezare sustenabila a cheltuielilor bugetare, pentru o cat mai rationala cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evolutiilor economice si sociale viitoare”, scrieCapital.ro.

Bursa din China a pierdut 10 trilioane de dolari in doua luni. Ce spun expertii ca urmeaza in lume. Pierderile record ale burselor din Shanghai si Shenzen au contaminat cu scepticism si celelalte piete, inclusiv ce a petrolului si cea a dolarului. Totusi, pentru analistii consultati de Economica.net scepticismul nu se transforma in pesimism, iar caderea burselor chineze ar fi doar o corectie, chit ca uriasa, dupa specificul chinez, si nu o prabusire. Actiunile burselor din Shanghai si Shenzen au inregistrat, luni 27 iulie, cea mai mare pierdere zilnica din 2007 incoace (8,5%). Chiar daca ar fi vorba doar de o corectie, trebuie vazut cat de mult vor fi afectate de aceasta corectie celelalte burse mari ale lumii, respectiv cea de la Bucurestiul . Companiile listate la cele doua burse chineze au pierdut circa 10.000 de miliarde de dolari din valoarea lor de piata in ultimele doua luni, iar masurile guvernului chinez de a opri caderea nu mai starnesc increderea, potrivit analistilor de pe toate meridianele lumii, anuntaEconomica.net.

Ultima speranta a imprumutatilor in CHF se stinge incet, dar sigur. Dupa repetatele esecuri in negocierile cu bancile, persoanele cu credite in franci elvetieni (CHF) au anuntat, recent, ca singura speranta care le-a mai ramas este statul, care ar putea emite o lege pentru sustinerea debitorilor imprumutati in moneda elvetiana. Insa, incet, dar sigur, se stinge si aceasta ultima speranta, dupa ce autoritatile nu au mai dat niciun semn cu privire la o potentiala initiativa legislativa care sa vina in ajutorul clientilor bancari. Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) si Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC) constata „cu regret” ca, la aproape o luna si jumatate dupa ce au depus la Guvern memoriul prin care prezinta rezultatele dezamagitoare ale initiativei de negociere colectiva cu bancile si solicita adoptarea „cat mai rapida a unei reglementari privind conversia creditelor”, demersul a fost „ignorat total”. Astfel, consumatorii denunta „dezinteresul total” al autoritatilor romane in legatura cu rezolvarea problemelor cu care se confrunta, potrivit unui comunicat remis redactiei, informeazaBursa.ro.

Lectiile pe care FMI-ul nu le va invata niciodata: de ce FMI-ul putea sa evite sa se faca de ras in cazul Greciei. Economia zonei euro va ramane si mai mult in spatele economiei americane daca nu va exista un efort concertat de a creste cererea de consum prin cresterea cheltuielilor guvernamentale si prin scaderea taxelor. Avertismentul vine din partea FMI-ului care ii mai sugereaza zonei euro sa aduca mai multa flexibilitate pietei muncii si sa scape de bancile cu credite neperformante. Dar, in ultimele sase decenii, FMI-ul a invatat sase lectii importante despre cum trebuie sa fie gestionata o criza a datoriilor suverane. Desi afirma ca situatia din Grecia ramane volatila si inca exista riscul unei contagiuni, FMI-ul si-a ignorat in cazul Atenei toate cele acumulate. Atunci cand se ajunge in situatia ca un ajutor financiar sa fie absolut necesar, atunci acesta ar trebui sa fie acordat o data si pentru totdeauna. FMI-ul a invatat aceasta lectie in 1997, atunci cand un ajutor financiar inadecvat acordat Coreei de Sud a generat o a doua runda de negocieri. In Grecia, problema a fost mult mai grava. Cele 86 de miliarde de euro care acum sunt pe masa negocierilor trebuie sa fie acordate dupa ce Grecia a mai primit in 2010 un ajutor financiar de 110 miliarde de euro si 130 de miliarde de euro in 2012, scrieEuropolitics.ro.

Mercedes-AMG C63 Coupe este modelul misterios al nemtilor. Dupa numarul mare de imagini teaser, dar si de zvonuri din piata, Mercedes-AMG a decis ca este momentul sa ne arate proiectul misterios. Astfel, facem cunostinta cu viitoarea generatie C63 Coupe, model care va fi expus in premiera internationala in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt. Pentru moment, oficialii nemti au publicat doar imagini cu o versiune camuflata, insa stim cu siguranta, ca peste 23 de zile vom vedea in carne si oase viitorul produs german. Conform primelor informatii, Clasa C Coupe a fost dezvoltata in asa fel incat sa ofere sportivitate de top. Centrul de greutate a fost apropiat de sol, suspensiile modificate, iar directia imbunatatita. Versiunea de top a lui Mercedes-Benz Clasa C Coupe va fi reprezentata de Mercedes-AMG C63 S Coupe. Modelul va folosi motorul V8 de 4,0 litri turbo care produce 503 CP si 698 Nm. Versiunea de baza oferita de AMG va utiliza acelasi propulsor, doar ca de aceasta data vorbim despre 469 CP si 648 Nm, anuntaAuto-Bild.ro.

Ce ar face unul din trei romani daca ar avea 10.000 de lei. Daca ar avea in buzunar 10.000 de lei, mai bine de o treime dintre romani si-ar renova locuinta, 31% dintre ei si-ar achita creditele, iar 30% ar pune banii deoparte pentru a economisi, potrivit unui sondaj realizat la cererea unei institutii financiare nebancare axate pe acordarea creditelor la domiciliu. Un sfert dintre participantii la sondaj cred ca, in conditiile actuale, nu ar reusi niciodata sa puna deoparte 10.000 de lei. Tot 25% din respondenti considera ca le-ar trebui 2 sau 3 ani, in timp ce 1 roman din 5 spune ca ar putea economisi aceasta suma in 5 ani. Smartphone-ul este cea mai importanta achizitie din ultimul an pentru 20% dintre respondenti, urmat de aparatele electrocasnice (14,4%), de laptop (13,2%) si de masina (11,5%), informeazaGandul.

Harta europenilor amenintati de saracie. Strategia Europa 2020 a Uniunii Europene are ca obiectiv, printre altele, salvarea a 20 de milioane de persoane amenintate cu excluderea sociala, de la saracie. In momentul in care a fost lansata strategia, in 2009, erau amenintati aproximativ 117 milioane de europeni. Aceasta carte indica procentul cetatenilor europeni amenintati in 2013, in diferitele regiuni ale Europei. Regiunile colorate in albastru sunt cele in care numarul persoanelor amenintate este conform obiectivelor prevazute de strategia Europa 2020; cu cat este mai inchisa culoarea, cu atat riscul este mai putin ridicat. Regiunile colorate in rosu sunt cele care sunt departe de a fi atins obiectivele fixate. Cu cat sunt mai inchise la culoare, cu atat sunt mai amenintati locuitorii. Rosul inchis indica un procent egal sau superior la 29%. Zonele unde tendinta este pozitiva sunt vecine si acopera practic toata Europa centrala si de nord (cu exceptia notabila a insulelor britanice). Situatia este cu mult mai dificila in Europa orientala si mediteraneana, chiar daca, in Spania si Italia, exista diferente regionale foarte marcate, scrieCapital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro