Business Report: BVB a intrat in top trei scaderi la nivel mondial; Muntele de la Certej are aur de doua miliarde de dolari, casa de 50.000 de euro se construieste in jumatate de an; Sahara va fi sursa de electricitate a Europei; romanii castiga pana la 2.000 € lunar in hotelurile din Grecia, iar Porsche Panamera va costa 81.000 de euro.
Bursa de la Bucuresti a intrat in top trei scaderi la nivel mondial. Bursa de la Bucuresti a pierdut peste 57% fata de maximele din urma cu un an, scaderi mai mari inregistrandu-se doar in Vietnam si Bosnia-Hertegovina, unde bursele au scazut cu 69% fata de maxime. Indicele BET-XT, care cuprinde cele mai lichide 25 de companii de pe Bursa de Valori Bucuresti, inregistra ieri o scadere cu 57% fata de maximul calculat in iulie 2007, scrie Ziarul Financiar.
Muntele de la Certej are aur de doua miliarde de dolari. Muntele de la Certej, de langa Deva, are un zacamant care contine 65,3 tone de aur (2,1 milioane uncii), evaluat intre 1,3 miliarde dolari si 1,99 miliarde dolari. Potrivit rezultatelor unui studiu de fezabilitate publicat ieri de compania European Goldfields, daca va intra in exploatare, zacamantul de la Certej va produce anual 712.000 uncii de aur si 720.000 uncii de argint. Studiul estimeaza ca zacamantul ar necesita 11 ani de exploatare, scrie Romania libera.
Din 2009, Ucraina ar putea plati gazul la pret dublu. Rusia si Ucraina au ajuns la un acord pe tema furnizarii de gaze pentru anul 2009. Premierul ucrainean Iulia Timosenko si-a anuntat guvernul ca a avut o intalnire cu CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, din care a rezultat ca rusii vor prezenta Ucrainei preturile imediat dupa ce vor discuta cu cei de la care preiau o parte din gazele pe care le vinde, mai exact Turkmenistan si Kazahstan, scrie Capital.
Casa de 50.000 de euro se construieste in jumatate de an. Cei care vor sa isi construiasca o casa trebuie sa se inarmeze cu rabdare. Cam cinci luni, fara a lua in calcul utilitatile, poate sa dureze constructia unei case cu o suprafata de 100 de metri patrati, la cheie, cu tot cu finisaje, la care sa lucreze o echipa de sase-sapte oameni, scrie Cotidianul.
„Stress testul”, marul discordiei intre bancheri si Banca Nationala. Ieri au avut loc primele discutii concrete pe tema noilor norme de creditare. Bancherii si BNR au cazut de acord asupra faptului ca gradul de indatorare va fi calculat pe baza unor venituri majorate cu 20% fata de anul anterior, clientul trebuind sa aduca drept dovada fisa fiscala. Punctul asupra caruia nu s-a cazut de acord este stress testul sau, mai bine zis, modalitatea in care ii va fi adus la cunostinta clientului riscul de curs valutar, scrie Financiarul.
Carlsberg a vandut 95,6% din Turk Tuborg. Compania daneza Carlsberg, unul dintre cei mai mari producatori de bere la nivel mondial, a vandut 95,6% dintre actiunile detinute in cadrul Turk Tuborg, al doilea jucator pe piata berii din Turcia, catre CBC Group, companie partenera a Carlsberg in Israel si Romania, potrivit Business Standard.
GspTV.ro asteapta 500.000 de vizitatori unici pe luna dupa primele opt saptamani. Proiectul multimedia al publicatiei Gazeta Sporturilor, GspTV.ro, lansat miercuri, vizeaza sa ajunga la 500.000 de vizitatori unici pe luna dupa primele opt saptamani, conform lui Augustin Roman, director al Unlimited Sport Media, care administreaza site-ul Gazetei Sporturilor, scrie DailyBusiness.
Programele de MBA, mai scumpe cu 20%. Programele de MBA sau EMBA (Executive MBA) de pe piata locala au majorat preturile cu marje cuprinse intre 10 si 20% pentru inscrierile din acest an, ca urmare a majorarii cheltuielilor. Una dintre cele mai mari cresteri de pret a venit de la Bucharest School of Management, care ofera pe piata locala MBA-ul Romano-Canadian si care practica de anul acesta o taxa de 12.000 de euro pentru programul care dureaza 24 de luni, in crestere cu 20% fata de anul trecut, scrie Ziarul Financiar.
Porsche Panamera va costa 81.000 de euro. Anul viitor pe vremea aceasta vom putea deja sa admiram viitorul Porsche Panamera in cadrul marilor saloane auto. Mai nou, surse neoficiale au oferit chiar si pretul de pornire al primului coupe cu patru usi din istoria Porsche. Acesta ar urma sa plece de la 81.000 de euro in versiunea entry-level, echipata cu motor V6. Cei mai pretentiosi vor fi insa nevoiti sa scoata din buzunar 126.000 de euro pentru versiunea care ascunde un motor V8 sub capota, scrie Automarket.
Sahara va fi sursa de electricitate a Europei. Tarile sahariene au sansa sa devina sursa de energie electrica a Europei. Reteta este oarecum aceeasi ca la tarile arabe: teritorii vaste, desertice sau semidesertice, cu potential agricol aproape de zero si aparent inutilizabile, incep sa produca bani din exploatarea lor energetica (facand abstractie de platformele petroliere marine). In Orientul Mijlociu este vorba despre petrol, iar in Sahara va fi vorba despre panouri solare. Mai exista si petrol in Sahara, pe teritoriul Algeriei si al Libiei (sortimentul Saharian), scrie Capital.
Imprumutul de pe card arde rau la buzunar. Mai ieftin ca un card de credit, dar mai scump decat un credit de consum, descoperitul de cont vine in ajutorul celor care au nevoie de bani pe termen scurt. Pentru finantarea suplimentara de care beneficiaza, banca percepe un cost mai mare, insa, doar in cazul unui credit de consum, situatie in care clientul ar rambursa lunar o anumita suma, iar dobanda se aplica numai la soldul ramas, scrie Adevarul.
Ieftinirea caselor in tarile UE nu este de durata. Casele proprietate personala sunt in continuare o afacere buna, cred europenii, asteptandu-se ca in urmatorii cinci ani piata imobiliara sa le confirme optimismul. Chiar daca in prima jumatate a anului 2008, inflatia imobiliara a continuat sa scada in majoritatea tarilor europene si in SUA, achizitionarea de proprietati imobiliare rezidentiale ramane, pentru cei mai multi, cea mai profitabila investitie, scrie Financiarul.
Romanii castiga pana la 2.000 € lunar in hotelurile din Grecia. Romanii pot castiga de cinci ori mai mult in Grecia sau Cipru in domeniul hotelier decat pe litoralul romanesc, in conditiile in care domeniul HoReCa este unul dintre cele mai prost platite de la noi. Atat personalul calificat, cat si cei fara calificari pot lucra in hotelurile sau restaurantele din strainatate pe salarii de 2.000 de euro pe luna si alte beneficii, cu contracte care dureaza intre sase luni si un an, scrie Business Standard.
Cautarile pe Google confirma declinul cererii de apartamente. Scaderea pietei imobiliare din Romania se vede si pe Google. Volumul cautarilor cuvantului „apartamente” de catre utilizatorii romani a crescut constant pana la jumatatea anului trecut, moment de la care interesul pentru acest cuvant a scazut, conform statisticilor Google Trends, care descrie evolutia frecventei cautarilor dupa anumite cuvinte, scrie Ziarul Financiar.