Sari direct la conținut

Business report: Canepa, abandonata de frica de romani, aduce bani buni olandezilor. La Sebes se produce fibra pentru Mercedes, BMW si Bugatti; Aviatia civila a aprobat inghetarea emisiilor de carbon; Inspectorii antifrauda iau spor de risc si suprasolicitare neuropsihica, de 25%

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Canepa, abandonata de frica de romani, aduce bani buni olandezilor. La Sebes se produce fibra pentru Mercedes, BMW si Bugatti. La Sebes, un cetatean olandez a ajuns sa exploateze cea mai mare suprafata cultivata cu canepa industriala din Romania pe care o foloseste in propria fabrica pentru a produce fibre. Produsul ajunge, in final, pe mai multe modele de BMW, Mercedes, dar si Bugatti. Candva o mina de aur pentru Romania, care ajunsese al treilea cel mai mare producator european, cultura de canepa din tara noastra a ajuns sa nu mai existe, practic, dupa ce planta a fost trecuta pe lista narcoticelor, facand cultivarea ei periculoasa din punctul de vedere al investitorilor. Insa domeniul incepe sa reinvie cu ajutorul unor investitori olandezi. HempFlax, cel mai mare procesator olandez de canepa, a devenit si cel mai mare cultivator din Romania, potrivit Economica.net.

Romania: Povara creditelor pentru locuinte in tara proprietarilor. Romania este tara din UE in care proprietarii care au luat credite ipotecare intimpina cele mai mari greutati pentru a achita costurile aferente locuintei pe care o detin, potrivit datelor Eurostat. Cu exceptia Greciei, situatia se repeta, insa, si pentru cei care nu au accesat un imprumut scadent in prezent, ceea ce trimite la cresterea generalizata a facturilor la intretinere, curent electric, gaze etc. Pe fondul ponderii relativ reduse a remunerarii salariatilor la nivelul economiei nationale, ratele de impovarare a costului locuintei sunt similare pentru proprietarii aflati intr-un contract de credit si pentru cei care locuiesc cu chirie la pret de piata, situatie mai rar intalnita in Occident. In plus, Romania mai are doua particularitati care complica situatia : -,Prima, Romania este tara din UE cu cea mai mare rata a proprietarilor de locuinte in totalul populatiei (96,1%, la polul opus fiind, foarte interesant, chiar locomotiva europeana Germania, cu 52,4%), noteazaCurs de Guvernare.

Aviatia civila a aprobat inghetarea emisiilor de carbon. Aviatia civila: statele membre ale Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile (OACI) au adoptat joi un acord cu privire la limitarea emisiilor de carbon. Aviatia civila: transportul aerian devine astfel primul sector din lume care se angajeaza in lupta impotriva modificarilor climatice, informeaza AFP si Reuters. „Este un moment istoric”, a declarat Azharuddin Abdul Rahman, presedintele sesiunii plenare a OACI cu ocazia adunarii de la Montreal la care s-a convenit un acord care se va aplica zborurilor internationale de pasageri si marfa precum si avioanelor de afaceri care genereaza anual emisii de peste 10.000 de tone de CO2. Aviatia civila va introduce, incepand din 2021, un mecanism de limitare a emisiilor de gaze cu efect de sera pe baza volumelor care vor fi inregistrate in 2020. Acordul adoptat joi, in pofida rezervelor exprimate de Rusia si India, include o faza voluntara intre 2021 si 2026 urmand sa devina obligatorie in 2027 pentru statele cu industrii aeronautice mari. Companiile aeriene vor trebui sa cumpere permise de poluare pentru a putea compensa cresterea emisiilor, relateazaCapital.

Inspectorii antifrauda iau spor de risc si suprasolicitare neuropsihica, de 25%. Lista sporurilor din Finante.Economicacontinua sa publice lista sporurilor angajatilor de la stat. Astazi va spunem ce avantaje au angajatii din Ministerul de Finante si din institutiile subordonate. Inspectorii antifrauda au spor de risc si suprasolicitare neuropsihica, in valoare de 25% din salariu; 170 de sefi din Ministerul de Finante si 60 de sefi din Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) au indemnizatie de conducere, cuprinsa intre 22% si 49% din salariul de incadrare; 235 de functionari publici din ANAP si 126 din Ministerul de Finante care gestioneaza fonduri europene au salariul majorat cu 75% sau cu 17-25 clase succesive de salarizare suplimentare. Ministerul de Finante a comunicat in exclusivitate lista sporurilor si indemnizatiilor pe care le primesc angajatii Ministerului de resort, ai ANAF si ai Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice din subordinea MFP.

Un film pentru nostalgicii excursiilor ONT: Povestea unui autocar Mercedes-Benz IranNational O302. Principalele mijloace de transport turistic in Romania comunista, autocarele IranNational ale ONT-ului erau un simbol al vacantelor si al relaxarii estivale. Apreciate deopotriva de soferi si pasageri pentru confortul excelent pe care il ofereau, acestea au ajuns adevarate epave in epoca postdecembrista, fiind vandute catre firme de traport private care le-au folosit pana la casare. Multumita lui Constantinescu Alexandru, un colectionar care a investit resurse importante pentru a salva un autocar IranNational de la casare, ne putem bucura si astazi de splendoarea acestui vehicul cu o inalta incarcatura istorica. Alex a cumparat autocarul IranNational in 2008 din judetul Bihor si l-a restaurat in cadrul atelierelor URAC-RATB. Efortul depus de mecanici si tinichigii a fost unul considerabil, pentru ca timpul scurs din 1973 isi pusese adanc amprenta peste caroseria si, mai ales, sasiul batranului Mercedes-Benz, relateazaAuto-Bild.

Bursa de la Bucuresti inchide pe rosu, in linie cu bursele europene. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis in scadere sedinta de tranzactionare de joi, in linie cu bursele europene, rulajul cu actiuni fiind modest, de 14,49 milioane de lei. Indicele BET, al celor mai lichide 10 companii, a scazut cu 0,28%, in timp ce BETPlus, care cuprinde cele mai tranzactionate 34 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine, a intregistrat un declin de 0,25%. Pe piata principala, schimburile cu actiuni au insumat 12,41 milioane de lei. Banca Transilvania (TLV) a asigurat aproape jumatate din rulajul pe aceasta piata, cu tranzactii 5,96 milioane de lei. Pe locul doi ca rulaj pe segmentul principal, s-a situat Fondul Proprietatea (FP), cu tranzactii de 2,24 milioane de lei. Actiunile TLV au pierdut 0,41%, iar FP 0,25%. Pe piata Deal, tranzactiile au fost de aproape 1,25 milioane de lei, din care 668.546 lei cu titluri Electrica (EL), iar 580.00 de lei cu Transelectrica (TEL). La nivel regional, indicele WIG20 al bursei de la Varsovia a scazut cu 0,02%, indicele BUX de la Budapesta cu 0,31%, in timp ce indicele PX de la Praga a avansat cu 0,94%, informeazaProfit.

Pana la Schengen: Modificari legislative privind calatoria in strainatate a minorilor. Copiii romani care locuiesc in strainatate si calatoresc insotiti catre tara in care au domiciliul nu mai trebuie sa prezinte acordul legat de calatorie din partea parintilor. Este una dintre schimbarile legislative privind calatoria in strainatate a cetatenilor romani minor care au intrat in vigoare joi. Principalele noutati 1. Principala modificare este stabilirea faptului ca in cazul minorilor, cetateni romani cu domiciliul/resedinta in strainatate, care se deplaseaza insotiti in statul in care au domiciliul/resedinta, nu mai este necesara prezentarea declaratiei parintilor/tutorilor la iesirea din Romania. Incepand de joi, dovada domiciliului sau a resedintei in strainatate se face cu documente oficiale care atesta acest fapt. In situatia in care minorul respectiv calatoreste in alta tara decat in cea in care isi are domiciliul sau resedinta, insotit de catre un parinte sau un alt insotitor major, se pastreaza obligatia ca parintele/parintii/reprezentantul legal sa isi dea acordul cu privire la calatoria minorului (declaratie), scrieCurs de Guvernare.

Pretul global al alimentelor a urcat cu 2,9% luna trecuta, cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni – FAO. Cea mai mare crestere a pretului la produsele lactate inregistrata in ultimii sapte ani a facut ca pretul global al produselor alimentare sa atinga cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Bloomberg, potrivit Agerpres. AO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna septembrie 2016, acest indice a crescut cu 2,9% comparativ cu luna august, pana la un nivel de 170,9 puncte. Pretul produselor lactate a crescut cu 14%, cel mai mare avans inregistrat dupa luna noiembrie 2009, in timp ce pretul zaharului a urcat cu 6,7%. ‘Actuala crestere de preturi se datoreaza asteptarilor potrivit carora scaderea productiei de lapte in Uniunea Europeana si un debut slab al anului agricol in Oceania vor duce la limitarea cantitatilor disponibile la export, dupa oferte in exces in ultimii doi ani’, a subliniat FAO, citat deEconomica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro