Sari direct la conținut

Business Report: Cat ai plati pe carburanti daca statul ar renunta la taxele sale; In dezbatere publica: Big-Brotherul pentru turisti – in beneficiul Ministerului de Interne; Americanii de la TPG au cumparat fondul TriGranit, insa nu si terenurile acestuia din Romania

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cat ai plati pe carburanti daca statul ar renunta la taxele sale Pana la 60% din litrul de carburant vandut in Romania reprezinta accize si taxe platite statului. Restul reprezinta partea distribuitorului si producatorului. Cu cat sunt mai scumpi sunt carburantii, cu atat statul baga mai adanc mana in buzunarul soferilor. Mai jos, puteti vedea o situatia comparata a componentei taxe din pretul carburantilor in UE si in Romania. Benzina si motorina vandute in Romania sunt suprataxate, avand in vedere ca circa 60% din pretul acestor carburanti reprezinta acciza si taxe. In aceste conditii, modificarea preturilor la pompa se datoreaza aproape exclusiv oscilatiilor de pret ale barilului de titei, pentru ca statul isi ia mereu acelasi procent din fiecare litru comercializat, scrie Economica.net.

In dezbatere publica: Big-Brotherul pentru turisti – in beneficiul Ministerului de Interne Ministerul Economiei, Comertului si Turismului a relansat in dezbatere publica, pe data de 5 august 2015, un proiect de Hotarare de guvern intitulat „pentru aprobarea implementarii Sistemului Informatic Integrat de Evidenta a Turistilor”. Prin implementarea noului sistem, Ministerul de Interne are acces, in timp real, la informatiile detaliate privind locatia si datele personale ale oricarui cetatean care se cazeaza la o unitate turistica de cazare. Acuratetea acestora e asigurata de faptul ca sistemul va fi implementat si gestionat de STS. Un proiect asemanator a mai fost initiat in 2012 de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, fiind insa abandonat la presiunea Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, scrie Curs de Guvernare.

De ce nu sunt recunoscute limitele cunoasterii la BNR? Despre economie unii afirma cu tarie ca este stiinta. Altii vin si completeaza definitia cu arta, iar altii spun, pur si simplu, ca este voodoo, adica ceva care ofera astrologiei o aura de respectabilitate. Cadrul teoretic dupa care s-au ghidat deciziile de politica economica in ultimele decenii, keynesismul si variantele post sau neo ale acestuia, si-a dovedit gravele deficiente odata cu declansarea crizei financiare globale. In loc sa invete din greseli, bancile centrale au „uitat” sa-si asume responsabilitatea pentru „pastorirea” unei bule a creditarii fara precedent istoric si au continuat sa caute solutii pentru stimularea cererii agregate tot prin relaxare monetara, care a luat si forma extrema a relaxarii cantitative, scrie Bursa.

Cat costa sa ai mica ta ferma In ultimii ani, tot mai multe persoane din orase aleg sa se mute in sate sau mici comunitati deoarece viata de la ferma este mult mai linistita. Acest fenomen se observa in randul comunitatilor din America. Aici fermele cu privelisti extraordinare sunt la mare cautare, scrie modernfarmer.com. Pe langa priveliste, o ferma le da sanse locuitorilor sa-si produca propria mancare. In cadrul micilor comunitati, americanii invata sa-si construiasca proriile case, sa-si creasca propriile legume si animale, si chiar sa-si moseasca copiii. Asadar, sunt scoase la vanzare numeroase case cu ferme. Spre exemplu o casa din Davis, California, construita in 1975 este scoase la vanzare la un pret de 600.000 de dolari. Proprietatea este amplasata pe o suprafata de aproape 30 de hectare. O alta locuinta din Illinois ce a fost construita in 1987a fost scoasa la vanzare pentru suma de 315.000 de dolari. Suprafata disponibila este de 270 de hectare. Integral pe Capital.ro.

Smartphone-urile de 30 de dolari vor deveni o realitate multumita Android One Prin programul Android One, Google oferea producatorilor o serie de specificatii standard pe care sistemul de operare sa ruleze fara probleme si care sa poata fi actualizat rapid si frecvent. Daca initial pretul tinta pentru aceste telefoane era de 100 de dolari, acum Google vrea sa coboare la 30-50 de dolari pentru un smartphone decent. Pentru asta, Google va colabora cu producatorii din India. Financial Times scrie ca Rajan Anandan, directorul Gogle pentru India si Asia de sud-est, ar fi explicat ca pe langa preturile mai mici, Android One va veni si cu un program de investitii menit sa aduca IMM-urile indiene in online pentru a oferi continut adaptat acestei piete. Mai mult, Google lucreaza si la imbunatatirea serviciilor si adaptarea lor la retelele lente din India, anunta Playtech.

Americanii de la TPG au cumparat fondul TriGranit, insa nu si terenurile acestuia din Romania TPG Real Estate intentioneaza sa vina cu fonduri suplimentare pentru extinderea TriGranit in regiune. Americanii vor cumpara platforma de dezvoltare si administrare a activelor, dar si un portofoliu de proprietati imobiliare dezvoltate in principal in Polonia, Slovacia si o parte din activele din Ungaria. Echipa de management a TriGranit va fi pastrata, se arata intr-un comunicat de presa. Sandor Csanyi si Sandor Demjan, doi dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ungaria si care se afla in spatele TriGranit, au pastrat in portofoliu terenurile din Romania, Ungaria si Slovenia, dar si cele din Rusia, pe care le-au sub un nou nume: Granit. Desi valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, presa din Ungaria speculeaza si avanseaza o cifra de peste 500 de milioane de euro. Tranzactia va fi finalizata in luna octombrie a acestui an, scrie Economica.net.

BMW pregateste un nou model i Harald Krueger, CEO-ul BMW, admite faptul ca in familia i mai exista loc pentru un nou membru. Acesta va fi pozitionat intre i3 si i8 si va lua forma unui sedan. Conform primelor informatii, posibilul BMW i5 va fi ceva mai mare decat actualul Seria 3 si va miza pe apetitul de cumparare al familiilor. Surse apropiate de companie spun ca modelul ar urma sa ajunga pe linia de asamblare din Leipzig in 2019 si va dispune de un sistem de propulsie complet electric. Aceleasi voci vorbesc despre un motor electric de 225 CP montat pe puntea spate si despre un altul de 135 CP amplasat frontal. Sursele nu exclud nici o varianta plug-in care sa utilizeze un motor electric si unul cu combustie interna cu trei sau patru cilindri, scrie Auto-Bild.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro