Sari direct la conținut

Business Report: Cat au pierdut cele mai vulnerabile companii in prabusirea din august a Bursei; Zorii unei noi generatii de mega-proiecte imobiliare; Reducerea impozitului pe dividende, in octombrie?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Cat au pierdut cele mai vulnerabile companii in prabusirea din august a Bursei. Vedetele Bursei au fost cel putin la fel de vulnerabile ca si companiile mai mici la spaima care a produs prabusirea cotatiilor, luna trecuta. OMV Petrom (SNP) a pierdut 12% din 31 iulie incoace, Romgaz (SNG, -10,6%) si BRD (-9,7%), nu cu mult mai putin decat Rompetrol Well Services (PTR, -13,6%), sau IAR Brasov (IARV, -13,6%). Dupa prabusirea cunoscuta deja sub denumirea de „macelul din august” de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pierderile cele mai mari nu s-au inregistrat numai la companiile relativ mici sau putin lichide pe piata, ci si printre vedete. Companiile mici sunt considerate, de obicei, mai vulnerabile decat cele lichide, dar panica a fost suficient de mare ca tocmai lichiditatea acestora din urma sa atraga speculatiile marilor investitori, scrieEconomica.net.

Zorii unei noi generatii de mega-proiecte imobiliare. Dezvoltatorii imobiliari vor inaugura pana in vara anului viitor investitii de peste 670 mil. euro, grupate in cele mai mari zece santiere private din tara. Acestia vor pune pe piata zece cladiri de birouri noi, doua malluri si patru hale de depozitare. Din cele mai mari zece investitii imobiliare care ar trebui incheiate pana in august 2016, doar doua proiecte vor fi livrate pe piata in acest an si numai unul este construit in provincie, restul fiind amplasate in Bucuresti sau in localitatile invecinate. Patru din cele zece proiecte identificate de Capital se afla intr-un stadiu incipient de constructie. Interesant este faptul ca bazele a sapte din cele zece proiecte au fost puse in ultimii ani de criza, iar restul sunt gandite in anii de varf ai pietei si ajustate la noua realitate. Toate, insa, fac parte dintr-o noua generatie de cladiri livrate la inceputul acestui nou ciclu imobiliar. Lista intocmita de Capital este dominata de sase proiecte de birouri, care costa impreuna 346 mil. euro. Cele zece cladiri care intra in componenta acestora vor avea o suprafata de circa 188.000 mp si vor gazdui circa 19.000 de angajati, anuntaCapital.ro.

Reducerea impozitului pe dividende, in octombrie? Oamenii de afaceri au cerut, marti, in cadrul intalnirii cu premierul Victor Ponta, implementarea de urgenta a masurilor din Codul Fiscal, pe care liderii politici tocmai le-au amanat pentru 2017, prin consens, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a respins promulgarea legii. Surse din mediul de afaceri ne-au spus, insa, ca autoritatile nu le-au dat prea mari sperante, in cadrul intalnirii, ca le vor fi acceptate doleantele. Dar Victor Ponta a declarat ca masurile destinate mediului de afaceri care sunt continute de Codul Fiscal, dar care au fost amanate pana la 1 ianuarie 2017, pot intra in vigoare mai devreme daca „datele certe si realitatile economice” o permit, el precizand ca l-a informat si pe presedintele Iohannis. Acest anunt a fost intarit, ieri, si de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. Cei doi nu au mentionat ce masuri ar putea fi devansate cu prioritate, informeazaBursa.ro.

Mercedes lanseaza probabil cea mai frumoasa decapotabila din ultima vreme. Germanii planuiesc sa-i lase cu gura cascata pe toti cei prezenti la salonul auto de la Frankfurt cu superbul Mercedes S-Class Cabriolet. Producatorul nemtesc de masini de lux i-a impresionat pe toti anul trecut cu noua linie de limuzine S-Class. Anul acesta a reusit sa le trezeasca interesul pasionatilor de autoturisme, sau, mai bine spus, pasionatilor de frumos, cu noul model S-Class coupe. Acesta va fi primul Mercedes-Benz decapotabil, cu patru locuri, dupa mai bine de treizeci si cinci de ani. Doar sa nu va asteptati sa fie la fel de spatios ca verisorii sai cu patru usi. Plafonul de pe Mercedes S-Class Cabriolet se va ridica in doar douazeci de secunde, la o viteza de pana la 60 km/h. Iar pe langa un rand in plus de scaune, masina este echipata cu o multime de optiuni atractive, precum perne ce iti incalzesc gatul, pentru diminetile racoroase, control automat al climatizarii, care se va regla de la sine atunci cand se face tranzitia de la modul cu plafon, la cel fara. Sistemul este pus in functiune de doisprezece senzori care in plus mai masoara radiatiile solare, sau gradul de umiditate, totul pentru confortul si siguranta pasagerilor, scriePlaytech.ro.

Reorganizarea ANAF: intre desprinderea de Finante si modelele occidentale. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar urma sa fie modernizata dupa modelul american – potrivit anunturilor facute de premier si de presedintele institutiei. Mai exact Fiscul ar urma sa aiba un board care sa asigure independenta agentiei de factorul politic. Pe de alta parte, agentia americana nu este o institutie de sine statatoare, desprinsa de Finante, asa cum se vehiculeaza ca ar urma sa arate Fiscul din Romania, ci „un birou” din cadrul Departamentului de Trezorerie. Gelu Stefan Diaconu, presedintele ANAF, spune ca i-a propus luni premierului Victor Ponta o formula de reorganizare, dupa modelul Fiscului american, care „sa consolideze autonomia decizionala a ANAF”si sa distanteze institutia de posibile influente politice. Propunerea lui Gelu Stefan Diaconu vizeaza constituirea unui „board de specialisti” care sa coordoneze politicile si strategia ANAF, „in locul unei singure persoane, respectiv in locul presedintelui ANAF”, anuntaCursdeguvernare.ro.

Este posibila investitia chinezilor de la Huadian Engineering intr-un grup energetic la Rovinari? Dupa cum se misca guvernul Romaniei am putea spune ca suntem inca in faza unor actiuni absolut birocratice, daca nu propagandistice. Din trei in trei ani se tot aproba in sedintele de guvern cate un memorandum care ar urma sa duca in final la aparitia unui grup energetic absolut nou la centrala de la Rovinari, apartinand Complexului Energetic Oltenia, investitie de aproape un miliard de euro si suportata ceva mai mult de un sfert de catre compania chineza China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC). Amintim ca ultimul memorandum convenit de catre cele doua parti a fost semnat prin 2012, dupa ce cu cativa ani inainte s-au tot purtat negocieri, s-au organizat licitatii etc, dupa care s-a asternut tacerea, informeazaEnergy-Center.ro.

Toamna chiriilor: Ce oferte sunt in marile centre universitare. Mii de studenti din toata tara vor lua cu asalt clasele de cursuri din aceasta toamna. Cei care nu au prins un loc in camin se vor orienta spre garsoniere si apartamente. Care sunt chiriile si ce fel de apartamente gasesti in orase precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov si Iasi. In Bucuresti oferta de apartamente cu doua camere este generoasa, astfel ca studentii pot inchiria locuinte in Militari, Berceni, Titan, Pantelimon. Chiria medie este de 250 de euro/luna. In Crangasi, in apropiere de Poolitehnica, cea mai mica chirie este de 226 de euro, pentru o garsoniera. O alta garsoniera cu toate utilitatile se inchirieaza cu 230 de euro. Oferta de apartamente cu trei camere este saraca, iar locuintele nu sunt mobilate si utilate. De aceea si o chirie mai mica: 300 de euro, scrieEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro