Sari direct la conținut

Business Report: Cat de bine se traia pe vremea lui Ceausescu; Adapteaza-te sau dispari. Cloud computingul nu mai e o optiune, ci o tendinta clara; Guvernul se intoarce la privatizarile din energie

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Cat de bine se traia pe vremea lui Ceausescu. Exista foarte multi romani nostalgici comunismului care spun ca economia Romaniei se afla in conditii mai bune inainte de Revolutie. Cum aratau cifrele atunci si cum arata ele acum? Conform cifrelor de la Banca Mondiala, in 2009, Romania a avut un PIB de 161 de miliarde de dolari. In anul 1989, PIB-ul Romaniei era de 41 de miliarde de dolari, la valoarea actuala a modenei americane. In 1987, PIB-ul tarii noastre era sub 40 de miliarde de dolari. Mergand mai departe, in 2009, PIB-ul pe cap de locuitor era de 7.500 de dolari in 2009, dupa ce in 2008 fusese de peste 9.000 de dolari, scrie Capital.

Un nou gigant pe piata muncii: Posdru. A facut 20.000 de noi angajari. Daca ar fi privit ca o „intreprindere”, POSDRU, programul UE pentru resurse umane, este cel mai mare nou angajator: 20.000 de oameni care predau, 500 de milioane de euro plati pentru salarii. Silvia Suciu (50 de ani), Florentina Baciu (48 de ani), Sorin Morega (47 de ani), Adelin Niculae (23 de ani) si Ana I. (56 de ani) erau ieri dimineata intr-o sala la etajul II in complexul de birouri Cotroceni Business Center, atenti la ce le spunea Ruxandra Grou despre cum sa deschida sau sa inchida un calculator. Ei sunt someri de anul trecut, dar nu au reusit inca sa se angajeze si de aceea au venit la un curs gratuit, platit din bani europeni. La fel ca ei mai sunt in acest moment in tara alti 15.000 – 30.000 de someri, femei, tineri absolventi de facultate sau doctoranzi, care merg in fiecare zi la cursuri gratuite, finantate din fonduri europene, pentru a-si imbunatati sau pentru a-si certifica anumite competente, anunta Ziarul Financiar.

Cat de ieftine sunt locuintele executate silit? Pretul unei proprietati imobiliare executate silit de o banca poate parea un chilipir, dar ascunde alte costuri. Internetul abunda de anunturi privind case executate silit, numarul site-urilor care promoveaza asemenea licitatii este in crestere. Dar cat de ieftine sunt aceste proprietati? Cel putin, nu chiar atat de ieftine pe cat par la prima vedere, deoarece, dincolo de pretul proprietatii si al participarii la licitatie, potentialii cumparatori trebuie sa se inarmeze cu foarte multa rabdare, intrucat procedurile de evacuare a vechilor proprietari pot dura de la o luna la cativa ani, precizeaza EVZ.

Guvernul se intoarce la privatizarile din energie. Ministerul Economiei s-a angajat in noul acord cu FMI sa elaboreze o solutie alternativa de reorganizare a sectorului energetic de stat, pentru situatia in care cei doi giganti energetici nu vor fi gata in acest an. Planul alternativ va include reluarea privatizarii complexurilor energetice din Oltenia si listarea la bursa a Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Dupa doi ani de cand se incearca in zadar infiintarea celor doua companii energetice-gigant, Electra si Hidroenergetica, Ministerul Economiei admite in mod public ca este timpul sa elaboreze un plan alternativ de reorganizare a societatilor de stat, anunta Adevarul.

Adapteaza-te sau dispari. Cloud computingul nu mai e o optiune, ci o tendinta clara. Daca n-ar fi fost cloud computing-ul, poate nici Business Cover n-ar fi existat sau, in orice caz, ne-ar fi fost mult mai greu si am fi operat cu costuri mult mai mari. WordPress, Google Apps, Salesforce, Amazon sunt servicii sau companii care, prin serviciile de cloud pe care le ofera, au pus osul la remodelarea multor domenii, inclusiv industria de publishing. „Cloud computingul permite companiilor mici sa se bata cu multinationalele, pentru ca le pune la dispozitie infrastructura pe care, altfel, nu si-o pot permite”, spune Lew Tucker, VP/CTO Cloud Computing la Cisco, relateaza Business Cover.

Fara „culturi Frankenstein” pierdem un miliard de euro pe an. Romania a devenit importator net de soia transgenica dupa ce in urma cu patru ani isi asigura intreg necesarul din productie proprie. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, considera ca reintroducerea culturilor de plante modificate genetic este benefica pentru fermieri si este decis sa continue demersurile la forurile europene pentru autorizarea acestora. Valeriu Tabara sustine ca asociatiile de producatori agricoli si crescatorii de animale au facut in perioada ultimilor ani mai multe cereri in acest sens. „Introducerea in cultura a unor tipuri de soia modificate genetic se bazeaza in primul rand pe solicitarea primita din partea asociatiilor de producatori agricoli si crescatori de animale. Mai mult decat atat, elementele pe care se bazeaza fundamentarea solicitarii mele, respectiv finalizarea procedurilor necesare autorizarii culturilor de soia modificata genetic in Uniunea Europeana, sunt de natura stiintifica”, a declarat ministrul Agriculturii, scrie Romania libera.

Cati bani vor romanii sa cheltuiasca pe vacante. Vezi unde poti merge cu 500 de euro. Cei mai multi dintre romanii care vor pleca in concediu anul acesta spun ca bugetul maxim destinat vacantei nu va depasi echivalentul unui salariu mediu brut pe economie. Intre 300 si 500 de euro. Acestea sunt sumele pe care 34,6% dintre cei patru mii de respondenti ai unui sondaj declara ca le vor cheltui pentru vacantele de anul acesta. Numai 9,6% dintre cei intervievati spun ca vor aloca peste 1.000 de euro, de persoana, pentru concediul din 2011, conform unui sondaj realizat de site-ul ivox.ro. Datele mai arata ca o mare parte a romanilor care isi permit sa calatoreasca in 2011 nu apeleaza la serviciile unei agentii de turism. Aproape 40% dintre ei sustin ca isi organizeaza singuri vacantele. In plus, 91,4% dintre participantii la sondaj considera ca serviciile oferite in strainatate au o calitate superioara celor din Romania. Pentru cei care aleg anul acesta sa faca turism in Romania, lucrurile nu vor diferi sensibil fata de 2010, cel putin in privinta preturilor, scrie Gandul.

Analistii economici: Majorarea TVA nu justifica ratarea tintei de inflatie. Majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19 la 24% a impiedicat reluarea procesului de dezinflatie, in trimestrul patru din 2010, a declarat, ieri, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, in cadrul unei conferinte de presa. Domnia sa a precizat ca marirea TVA-ului s-a resimtit in pretul energiei termice. Nicolaie Chidesciuc, economist sef la ING Bank, ne-a declarat ca majorarea TVA nu poate sa justifice ratarea tintei de inflatie. Domnia sa este de parere ca tinta de inflatie ar fi fost ratata chiar si in conditiile in care TVA nu ar fi crescut. De aceeasi parere este si Calin Rechea, analist economic la Banca Carpatica, care ne-a spus ca variatia tintei de inflatie tine de masa monetara, iar in acest sens, s-a inregistrat o crestere anuala a numerarului in circulatie, precizeaza Bursa.

Impozitul de 3% are o capcana: se va putea plati doar un an. Microintreprinderile vor putea opta o singura data pentru plata impozitului de 3% pe venituri, in loc de 16% pe profit. Astfel, micile companii care vor plati anul acesta 3% vor fi excluse, in anii urmatori, de la regimul preferential de impozitare. Alaturi de criteriile deja cunoscute, din anii anteriori, pentru incadrarea in regimul de impozitare cu 3% a veniturilor, Ministerul Finantelor a stabilit o conditie suplimentara pentru micile companii. Potrivit modificarii aduse Codului fiscal, acestea pot opta pentru plata impozitului de 3% incepand cu anul fiscal urmator „daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor”, informeaza Capital.

Actele aditionale pot fi rupte doar cu acordul clientilor, spune Curtea Constitutionala. Bancherii trebuie sa aiba acceptul clientilor pentru a putea renunta la actele aditionale create pe baza Ordonantei 50, privind transparentizarea conditiilor de cost la creditele de retail, chiar daca acestea nu au fost semnate de catre debitori si au fost considerate acceptate tacit, precizeaza judecatorii Curtii Constitutionale in decizia referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a Legii 288/2010 pentru transpunerea Ordonantei 50, publicata pe 31 ianuarie in Monitorul Oficial. In aceste conditii, mesajul bancherilor privind acordarea posibilitatii de a alege pentru clientii lor este sub semnul intrebarii, informeaza Ziarul Financiar.

Citeste si:

EurMonitor: Romania, centru global pentru traficul de fiinte umane; Teodor Baconschi: „Suntem, din prea multe puncte de vedere, exceptionali, in sensul prost al cuvantului”; O noua procedura de infringement pe piata telecom?

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro