Business Report: Cat pierde statul dupa aplicarea noului Cod Fiscal; Dupa ani si ani, motorina se ieftineste; 12 milioane de euro. Un grup de consumatori protesteaza impotriva practicilor lantului Cora
- Redactia Hotnews
Dupa ani si ani, motorina se ieftineste. Pretul litrului de motorina se apropie de cel al litrului de benzina, motivul fiind dat de cotatiile internationale. Desi productia interna de motorina este suficienta pentru a acoperi cererea, tara noastra exporta mai mult decat importa. Pretul motorinei a coborat, la nivel international, sub cel al benzinei in ultimele saptamani, pe fondul cererii si ofertei disponibile, ca si a cotatiilor la titei. Iar cateva zeci de dolari pe tona pot face diferenta inclusiv la pretul la pompele din tara noastra. Asa s-a ajuns ca in cateva statii Petrom pretul motorinei sa fie egal sau mai mic decat cel al benzinei, o situatie pe care nu am mai intalnit-o de foarte multi ani. Consumul din Romania este dominat de motorina, care are o pondere de circa 70% din consumul total de carburanti. Afla mai multe de pe Capital.ro.
Un grup de consumatori protesteaza impotriva practicilor lantului Cora. O studenta la Finante Banci va organiza, maine, un protest impotriva practicilor comerciale din Romania ale lantului de hipermarketuri Cora, parte a grupului franco-belgian Louis Delhaize. Aceasta, alaturi de alte aproximativ 300 de persoane, acuza compania ca vinde mancare expirata si ca nu respecta conditiile de igiena. Cathrine Radulescu, o studenta a Facultatii Finante Banci a adunat pe reteaua de socializare Facebook un grup de aproximativ 300 de persoane care va participa maine la un protest impotriva practicilor comerciale ale lantului de hipermarketuri Cora, anunta Economica.net.
Cat pierde statul dupa aplicarea noului Cod Fiscal. Statul va pierde venituri de o suta de miliarde de lei, in urmatorii patru ani, ca urmare a aplicarii noului Cod Fiscal. Este o suma de trei ori mai mare fata de cea calculata initial de Guvern. Si doar o treime din acesti bani vor fi recuperati. Pentru restul, Executivul nu a dat explicatii. Analistii economici spun insa ca ne putem astepta la mariri de taxe. Proiectul Codului Fiscal prevede o serie de scaderi de taxe si impozite. Punerea lor in aplicare inseamna ca la bugetul de stat nu vor mai ajunge 100 de miliarde de lei, in perioada 2016-2019. Guvernul spera sa recupereze din alte incasari o treime din aceasta suma, dar specialistii spun ca estimarile sunt prea optimiste. Integral pe Digi24.
De ce inchide Antifrauda carciumile: Cetatenii toarna la ANAF in disperare. Statul nu vrea sa faca discriminari. Economica.net l-a intrebat pe seful ANAF, Gelu Diaconu, de ce i-a pus pe agentii Antifrauda sa inchida magazinele sau restaurantele care au fost gasite cu incasari, mai mari sau, uneori, foarte mici, nefiscalizate, in conditiile in care din inchiderea unei unitati, practic, ANAF nu mai incaseaza nimic. Vezi pe Economica.net raspunsul integral al presedintelui ANAF, Gelu Diaconu.
Legea salarizarii bugetarilor se schimba din nou: cinci clase de salarizare in loc de 111, minimul brut – 1.200 de lei. Guvernul propune, in noua lege a salarizarii, un salariu minim brut de 1.200 de lei si unul maxim brut de 22.000 de lei, repartizate pe cinci clase de salarizare. Cele cinci clase de salarizare ar urma sa includa de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit scoli profesionale, fara bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurta durata (precum asistent medical, arhivar, grefier) si persoanele cu studii superioare de lunga durata (precum medicul, profesorul, dar si presedintele tarii, parlamentarul si ministrul), pentru aceasta ultima categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut, potrivit Adevarul.
Raspunzand la speculatiile privind vanzarea restaurantelor catre un rus, McDonald’s Romania ne confirma ca are in vedere „schimbari organizationale strategice”. McDonald’s are in vedere „schimbari organizationale strategice” ale afacerii din tara noastra, au transmis reprezentantii companiei, la solicitarea ziarului BURSA, legata de informatiile aparute in mass media, privind eventuala vanzare a lantului de restaurante din Romania catre un om de afaceri rus. Compania a precizat: „Ca parte a procesului permanent de imbunatatire a modului in care operam, putem confirma ca avem in vedere schimbari organizationale strategice ale afacerii McDonald’s in Romania. In timp ce aceste discutii sunt in curs de desfasurare, nu putem oferi detalii suplimentare sau specula in legatura cu actiunile ulterioare”, informeaza Bursa.ro.
Topul produselor de export ale Romaniei. Incepem sa semanam cu Germania. Produsele industriei auto detin aproape un sfert din totalul exporturilor Romaniei. Practic, structura de export a Romaniei incepe sa semene cu cea a Germaniei, unde 30% din exporturi il reprezinta autovehiculele si produsele conexe acestei industrii. Industria auto este regina exporturilor romanesti. Cu doar cateva exceptii, top 10 produse de export ale Romaniei, anul trecut, este dominat de industria auto. Vanzarile externe ale acestei industrii reprezinta circa 24% din toate exporturile Romaniei din 2014, informeaza Economica.net.
12 milioane de euro. Cine este romanul care a primit aceasta amenda demna de Cartea Recordurilor. Lovitura grea pentru Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Romania, care detine un adevarat imperiu in domeniul agricol. Agentia pentru Plati si Subventii in Agricultura a sanctionat cu 12 milioane de euro cea mai mare societate din grupul sau de firme, pentru ca nu ar fi inregistrat moartea a peste 200 de vite si ar fi primit ilegal subventii. „Decizia este un abuz”, spune Porumboiu, potrivit Capital.ro.
Hotelierii de pe litoral se tem ca unitatile lor ar putea fi inchise de inspectorii antifrauda. Hotelierii de pe litoral se tem ca unitatile lor ar putea fi inchise de inspectorii antifrauda si doresc suspendarea sau modificarea OUG 91/2014, privind suspendarea activitatii unitatilor de cazare sau restaurantelor care nu emit bonuri fiscale. Reprezentanti ai hotelierilor si ai Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) de pe litoral au participat, vineri, la o intrunire, la Constanta, pentru a vedea ce masuri pot fi luate impotriva OUG 91/2014, potrivit careia punctele de lucru ale comerciantilor care nu utilizeaza casele de marcat sau nu emit bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate sa fie inchise de inspectorii antifrauda, potrivit Bursa.ro.
Comertul pe internet, in vizorul Comisiei Europene. Comisia Europeana va demara o ancheta vizand comertul pe internet, a anuntat comisarul pentru concurenta de la Bruxelles, care considera ca unele companii restrictioneaza vanzarea de produse catre alte state UE.De exemplu, daca un client din Romania vrea sa isi comande un telefon, un tricou sau orice alt produs de pe un site de vanzari din Franta, sa zicem, s-ar putea ca acel site sa refuze sa ii livreze clientului roman produsul. Pentru ca nu are incredere in el. Sau pentru ca nu are incredere in cardul lui. Acestea sunt situatiile pe care Comisia Europeana vrea sa le elimine, deoarece sunt bariere in comertul online, scrie Digi24.