Sari direct la conținut

Business Report: Cate miliarde de euro pierde economia romaneasca din munca "la negru"; PwC Global CEO Survey: Oamenii care aduc inovatii, noul motor de crestere al companiilor; De ce ar veni chinezii sa investeasca in Romania

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Cate miliarde de euro pierde economia romaneasca din munca „la negru”. Veniturile reale ale romanilor ar putea fi cu cateva zeci de procente mai mari decat cele declarate oficial. Multe miliarde de euro ocolesc Fiscul in fiecare an. In perioada iulie-septembrie din 2010, in fiecare gospodarie din Romania au intrat, in medie, 1.909 lei pe luna, arata ancheta trimestriala asupra veniturilor realizata de Institutul National de Statistica (INS). In total, este vorba de aproximativ 15,7 miliarde de lei (la care se adauga venituri in natura echivaland cu 2,6 miliarde de lei). Aproape cinci miliarde (4,9, mai exact) provin din prestatii sociale: cam 4,1 miliarde din pensii (5,67 milioane de pensionari incasau lunar, in medie, in trimestrul III al anului trecut, 718 lei fiecare), iar restul, din indemnizatii (lunar, pentru ingrijirea copilului, 190 de milioane de lei, pentru handicap, 75 de milioane de lei, alocatii pentru copii, 250 de milioane de lei; restul sunt ajutoare sociale. Cea mai mare parte a banilor, aproximativ noua miliarde de lei lunar, provine, potrivit celor intervievati, din drepturi salariale, scrie Capital.

Dezvoltatorii dau la achizitia unui apartament nou garantii cat pentru o masina. Dezvoltatorii ofera cumparatorilor de apartamente noi garantii pentru finisaje de maximum doi ani. Pentru o masina, a carei viata este teoretic mai scurta, garantia pentru piesele esentiale poate ajunge la sase ani. Legea ofera insa garantii pentru „vicii ascunse” pentru o perioada de zece ani. Dezvoltatorii imobiliari se feresc sa ofere garantii prea extinse cu privire la calitatea finisajelor din locuintele achizitionate, astfel ca in contractele semnate cu clientii apartamentelor sunt stipulate garantii de maximum doi ani, potrivit informatiilor din piata, noteaza Ziarul Financiar.

PwC Global CEO Survey: Oamenii care aduc inovatii, noul motor de crestere al companiilor. La doi ani distanta de la punctul de maxim al crizei, increderea directorilor generali din intreaga lume in cresterea economica viitoare a revenit aproape la nivelurile inregistrate anterior crizei, potrivit celei de-a 14-a editii a studiului Global CEO Survey realizat de PricewaterhouseCoopers. Din pacate, nu si la noi. Rezultatele sondajului PwC au fost date publicitatii la Forumul Economic Mondial de la Davos. Dintre cei 1.201 respondenti din randul directorilor generali din intreaga lume, 48% au declarat ca sunt „foarte increzatori” in privinta cresterii economice viitoare in urmatoarele 12 luni, anunta Business Cover.

De ce ar veni chinezii sa investeasca in Romania. Nevoia de extindere spre estul Europei ii impinge pe investitorii asiatici spre tara noastra, dar birocratia si instabilitatea politica de aici ii alunga. Cele mai multe investitii raman incremenite in proiect. Oficialitatile de la Bucuresti anunta proiecte de investitii masive ale chinezilor la noi. In schimb, asiaticii intalnesc aici destule piedici in calea proiectelor lor. China da semne clare ca si-a fixat tinta pe Uniunea Europeana si a inceput sa investeasca masiv in active europene, de la cele financiare (obligatiuni, eurobonduri etc.) la cele industriale si de infrastructura, precizeaza Adevarul.

Comerciantii combat criza cu reduceri de pana la 70-80%. In centrele comerciale din intreaga tara, cumparatorii sunt asaltati cu oferte care mai de care mai atragatoare, iar anunturile care promit produse la preturi de nimic fura ochii clientilor. Comerciantii din Bucuresti au dat startul sezonului reducerilor din luna ianuarie, insa isi asteapta clientii cu promotii si in februarie, conform EVZ.

Omul care a castigat aproape 10.000 de dolari pe minut in 2010. John Paulson, unul dintre cei mai importanti manageri de pe Wall Street, supranumit si „sultanul subprime”, a castigat in 2010 peste 5 miliarde de dolari ca urmare a investitiilor pe piata materiilor prime, a investitiilor in actiunile bancilor si in obligatiuni guvernamentale. John Paulson, care detine compania Paulson&Co, s-a imbogatit in anul 2007 pariind impotriva pietei subprime. Subprime sunt creditele imobiliare cu risc ridicat care au stat la baza izbucnirii, in 2007, a crizei imobiliare in SUA. Acesta a realizat atunci cel mai mare profit din istoria tranzactiilor financiare, castigand 15 miliarde de dolari. 3,7 miliarde de dolari au intrat in buzunarele sale, precizeaza Capital.

Comoara de sub Fondul Proprietatea. Cat valoreaza cu adevarat participatiile minoritare ale Fondului Proprietatea la gigantii de stat din domeniul energiei si al resurselor? Cinci ani au asteptat listarea Fondului Proprietatea la bursa, in speranta ca astfel vor primi pentru averile confiscate in anii ’50 de comunisti o valoare cat de apropiata de cea la care le-au fost evaluate bunurile pierdute. In cei cinci ani scursi de la infiintarea FP pe hartie, cei neincrezatori sau cei fara rabdare si-au vandut, pe modelul cuponiadei din anii ’90, titlurile cuvenite si la preturi si de doar 15% din sumele pe care erau indreptatiti sa le primeasca. Miracolul listarii s-a produs exact acum o saptamana, insa actiunile Fondului Proprietatea nici nu s-au apropiat de valoarea lor nominala de un leu, la care despagubirea este justa, si nici nu dau macar semne de crestere a valorii, noteaza Romania libera.

In companiile CFR mocnesc proteste de amploare. Sindicatele si conducerile companiilor CFR ar fi trebuit sa semneze, ieri, prelungirea pana la 30 aprilie 2011 a contractelor colective de munca, in asteptarea noului Cod al Muncii. Numai ca acest lucru nu s-a intamplat, existand pericolul ca, in zilele urmatoare, salariatii CFR sa declanseze un conflict major, ne-a declarat Gheorghe Fratica, presedintele Federatiei Sindicale Nationale Feroviare Miscare Comercial. Domnia sa ne-a precizat: „Am stat la negocieri cu orele, zile in sir, pentru ca reprezentantii Ministerului Transporturilor au venit cu propunerea sa prelungim contractele colective de munca, in asteptarea noului cod, scrie Bursa.

Aproape 10% dintre utilizatorii de Internet realizeaza tranzactii bancare online. In urma unui sondaj efectuat de TradeAds Interactive, aproape 10% dintre utilizatorii de Internet realizeaza tranzactii bancare online, iar 9% acceseaza web-ul prin intermediul echipamentelor mobile. „Romanii declara ca folosesc cu precadere calculatoarele de tip desktop pentru navigarea pe Internet – 63,6%, in timp ce laptop-urile si notebook-urile sunt utilizate de 39,3% dintre cei chestionati. Echipamentele mobile au o pondere de 9%, acest segment avand potential de crestere, iar 9,6% dintre cei chestionati declara ca realizeaza tranzactii bancare pe Internet”, se arata intr-un comunicat al TradeAds, citat de Adevarul.

IBM ar putea deschide un centru mondial de cercetare la Targu Mures. IBM ar putea deschide, la Targu Mures, un centru de excelenta in cercetare, al 11-lea la nivel mondial al companiei americane. La sfarsitul saptamanii trecute, directorul executiv IBM, Spiros Teleoglou si directorul executiv IBM Research, Christos J. Georgiou s-au aflat la Targu Mures, pentru a purta discutii cu reprezentantii municipalitatii pe aceasta tema. „Reprezentanti ai companiei americane IBM, au fost prezenti vineri, 28 ianuarie 2011, in Targu Mures pentru a avansa discutiile cu primaria municipiului privind infiintarea in Romania a unui centru de excelenta in cercetare. In acest sens, un memorandum de intelegere este prevazut a fi semnat in cursul lunii februarie. Negocierile privind oportunitatea deschiderii la Targu Mures a centrului de excelenta in cercetare au demarat in luna noiembrie a anului trecut la Palatul Victoria, in prezenta premierului Emil Boc, a primarului Dr. Dorin Florea si a lui Thomas Reeves, vicepresedinte global al IBM Research”, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni de Primaria Targu Mures, relateaza Capital.

Cat platesc bancile locale ca sa-si faca reclama la credite pe Google. Bancile din Romania care si-au facut in luna ianuarie reclama prin intermediul Google, cel mai mare motor de cautare din lume, la ofertele de imprumuturi au platit si sase dolari pentru a folosi cuvantul-cheie „credit” in anunturi, potrivit datelor agregate de agentia de web marketing Today’s. „Credit” a fost cel mai scump cuvant-cheie platit de bancile din Romania in luna ianuarie pe Google AdWords, potrivit sursei citate. „Creditele au fost promovate foarte mult in ultimele trei luni ale anului 2010 pe Google”, potrivit lui Marius Lazarescu, CEO al Today’s si expert certificat Google AdWords, mentioneaza Ziarul Financiar.

Citeste si rubrica de sinteze a EurActiv.ro: EurMonitor Business: Reuniune fara precedent a diplomatiei SUA; Davos 2011 s-a incheiat; Rapoartele de evaluare Schengen nu vor fi desecretizate

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro