Business Report: Ce chirii platesc managerii straini din Bucuresti; RCS&RDS chiar vrea sa cumpere UPC, intr-o tranzactie de 300 mil. dolari. Achizitia ar crea un "monstru" in telecom; Cel mai scump drum: 2.000.000 euro/KM
Cel mai scump drum: 2.000.000 euro/KM. Inceput in 1982, drumul national dintre Orsova si Moravita nu a fost terminat nici pana in prezent. Din banii platiti pe reparatii se putea construi o autostrada. Lucrarile au inceput in 1982, cand s-a pus problema stramutarii drumurilor din Clisura Dunarii, afectate de construirea hidrocentralei de la Portile de Fier. Lucrarile au fost stopate in 1989 si au fost reluate mult mai tarziu”, isi aminteste povestea drumului national DN 57, din Clisura Dunarii, Cornel Martincu, presedinte al Institutului de Proiectare in Transporturi Rutiere, Navale si Aeriene IPTANA. Drumul in cauza porneste la Orsova si dupa 170 de km ajunge la Moravita, pe un traseu pitoresc, in buna parte pe malul romanesc al Dunarii. An de an turistii care traverseaza zona si localnicii isi rup masinile in el si se uita cu jind la malul sarbesc, pe care se afla un drum national ca in palma. La noi, ba mai cade o stanca, ba se pravale un mal, ba asfaltul este napadit de cratere, informeaza Romania libera.
De ce piata imobiliara se leapada de schema „rent to buy”. Gandit ca o varianta alternativa de achizitie a unei locuinte, sistemul „rent to buy” figureaza pe lista cu optiuni de cumparare la cateva zeci de ansambluri rezidentiale. Ce ascunde insa aceasta metoda de vanzare si din ce cauza incep dezvoltatorii sa renunte la ea? Aceasta varianta ofera cumparatorilor posibilitatea sa locuiasca o perioada de doi-trei ani cu chirie, dupa ce au achitat un avans sau o garantie, iar la finalul acestei perioade pot opta pentru achizitia imobilului. Astfel, din pretul locuintei se scade suma platita ca avans si chiria (dupa ce se scade TVA-ul de 24%), scrie Capital.
RCS&RDS chiar vrea sa cumpere UPC, intr-o tranzactie de 300 mil. dolari. Achizitia ar crea un „monstru” in telecom. Operatorul de telecomunicatii RCS&RDS, controlat de omul de afaceri din Oradea Zoltan Teszari, 41 de ani, este la un pas de a-si cumpara rivalul UPC, fostul Astral, cu care se bate de peste 15 ani pe piata de cablu intr-o tranzactie care s-ar ridica in jurul a 300 de milioane de dolari. Conform unor surse de pe piata, Teszari – care detine 43% din RCS&RDS – este in proces de selectie a bancii de investitie care trebuie sa-i asigure finantarea pentru aceasta tranzactie care daca s-ar realiza, ar schimba fundamental toata piata telecom romaneasca, care este extrem de fragmentata si cu o concurenta acerba. Ceilalti actionari ai RCS&RDS sunt fondurile de investitii Epic si Quadrant si cativa oameni de afaceri romani si manageri ai firmei, potrivit Ziarul Financiar.
Ce chirii platesc managerii straini din Bucuresti. Firmele straine platesc expatilor pe care ii aduc in Romania chiar si 30.000 de euro pentru chiria pe un an. Cele mai multe companii si-au redus insa costurile pe fondul crizei, iar majoritatea bugetelor se incadreaza acum intre 1.500 -2.000 de euro pe luna, pentru un apartament de trei camere, potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare Vission House. „Mai jos de aceste sume, nu merge nimeni. Pragul inferior este si asa foarte jos. Un apartament de trei camere dorit de straini are o valoare de piata de cam 300.000 euro. Daca inchiriezi mai ieftin de atat, nu renteaza investitia. Exista insa si unele companii care sunt dispuse sa plateasca mai mult pentru top managerii lor. Cautam acum o locuinta pentru un manager japonez. Bugetul este de 2.800 euro, bani in care trebuie incluse si cheltuielile curente lunare, de la menaj la intretinere”, a declarat Andrei Rusu, directorul Vission House, citat de Gandul.
Mihai Fercala: Optimismul Franklin Templeton se va eroda pe zi ce trece cand va vedea de ce se loveste. Mihai Fercala, unul dintre cei mai puternici administratori de investitii de pe piata romaneasca, considera ca grupul Franklin Templeton se va lovi in administrarea Fondului Proprietatea (FP) de aceleasi probleme pe care multi investitori le au pe piata romaneasca, inclusiv SIF Transilvania. Fercala conduce societatea de investitii financiare inca de la infiintarea ei in 1992 (la acel moment se numea Fondul Proprietatii Private III Transilvania). Seful SIF Transilvania, Mihai Fercala, spune ca de-a lungul timpului societatile de investitii financiare au fost „catalogate” in functie de interesele politice si economice ale diverselor persoane, ceea ce practic le-a „legat de maini si de picioare”, relateaza Economic Times.
Ambasadorul Italiei la Bucuresti: In ultimele patru luni a crescut numarul de romani din Italia cu 200.000 de persoane. Numarul oficial de romani din Italia a crescut neasteptat cu circa 200.000 in ultimele patru luni, pana la circa 1,2 milioane, spune ambasadorul Italiei in Romania, Mario Cospito, intr-un interviu pentru ZF. In fata intarzierii relansarii economiei romanesti si a persistentei somajului mai ales in estul tarii, un nou val de romani a plecat in Italia, multi dintre ei intorcandu-se dupa ce au terminat rezervele de bani acumulate tot din plecari in strainatate, relateaza Ziarul Financiar.
Prigoana jr. a inceput marea lichidare: 17 firme inchise de la inceputul anului. Honorius Prigoana: „Am decis sa inchidem aceste societati pentru ca nu-si mai indeplineau obiectivele de activitate. Stiti si dumneavoastra cum este, nu toate afacerile pe care vrei sa le faci iti si reusesc”. Afacerile familiei Prigoana au intrat intr-un amplu proces de restructurare de la inceputul acestui an. Honorius Prigoana, fiul cunoscutului parlamentar al puterii, democrat-liberalul Silviu Prigoana, a decis, in luna ianuarie, sa renunte la nu mai putin de 17 societati comerciale, in marea lor majoritate preluate de la tatal sau, anunta Bursa.
Complicitatea Europei cu Libia. Incepand de astazi, Uniunea Europeana a oprit toate exporturile de armament catre Libia”, a declarat miercuri Catherine Ashton, sefa diplomatiei UE. Ce nu a precizat aceasta este insa ca, in 2009, UE a exportat in Libia armament in valoare de 344 milioane de euro. Pistoalele cu care politia libiana trage in demonstranti sunt fabricate in Malta. Elicopterele din care au fost mitraliati locuitorii orasului Benghazi au fost produse in Italia. Blindatele armatei libiene provin din Marea Britanie, iar telecomunicatiile au fost intrerupte cu ajutorul aparaturii germane, noteaza Romania libera.
Cum sa-ti reduci rata cu 50 de euro la un credit de 10.000. Persoanele care au curajul sa puna casa drept garantie pentru un imprumut de nevoi personale castiga o rata lunara mai avantajoasa si scutesc pana la 40% din costul total al creditului. Bancile acorda creditele de nevoi personale in doua variante: fara garantii si cu garantii ipotecare, cele cu garantii fiind mai ieftine pentru ca sunt considerate mai putin riscante. Potrivit ofertelor bancare, costul unui credit de nevoi personale de 10.000 de euro pe cinci ani, garantat cu ipoteca, este cu circa 40% mai mic decat al unuia fara garantie, scrie EVZ.
Marea teapa imobiliara: au platit in 2006 306.000 euro si vand in 2011 cu 186.000 euro. Un proprietar este gata sa renunte la 20.000 de euro pentru a scapa de apartamentul cu doua camere din Asmita Gardens, pe care l-a achizitionat inainte de criza. 120.000 de euro este dispus sa piarda un speculant la fiecare apartament vandut in complexul Emerald Residences. Zece dezvoltatori imobiliari din Bucuresti si din tara au intrat in insolventa din cauza problemelor financiare. Pana in 2008, printre romani entuziasmul de a cumpara apartamente din ce in ce mai scumpe parea de neoprit. Analistii economici previzionau cresteri fabuloase de pret pentru urmatorul cincinal si, mirosind ca e loc de profituri rapide, pana si strainii s-au ingramadit sa cumpere locuinte cu sutele, convinsi ca au sa le vanda mai tarziu in castig. Mass-media vuiau de articole despre valurile de investitori imobiliari care navaleau spre Romania, precizeaza Romania libera.
Romania, pe locul 1 in UE la case fara toalete in interior. Romania sta foarte prost la capitolul confort atunci cand vorbim de case, insa se claseaza pe un loc fruntas in ceea ce priveste ponderea caselor individuale din totalul locuintelor. Astfel, Romania se detaseaza intre statele UE cu cele mai proaste conditii de locuit. Peste 40% dintre romani locuiesc in case fara toaleta conectata la reteaua de apa-canal si nu dispun de baie sau dus, potrivit statisticilor Eurostat, scrie EVZ.
Cardul de plastic, in varianta cu poza, oglinda sau parfum. Ce oferte au bancile din Romania. Carduri de debit sau de credit personalizate cu fotografia utilizatorului ori decorate cu oglinda sau chiar parfumate. Banala bucata de PVC este mai atractiva daca are ceva in plus, motiv pentru posesor sa o scoata mai des din portofel. In fapt, sunt instrumente de plata care pot fi folosite la cumparaturi, la achitarea online sau la POS a taxelor si impozitelor, cat si la simpla retragere de numerar de la ATM. In plus, in cazul cardurilor cu poza, identitatea posesorilor poate fi mai usor verificata de comercianti, noteaza Gandul.
Petrolul poate genera o noua criza mondiala. Cotatiile petroliere au atins ieri nivelul ametitor de 119,8 dolari pe baril, castigand noua dolari in doar patru ore, dupa ce exporturile de petrol din Libia au scazut cu 25%. Analistii se tem ca, in cazul in care pretul petrolului continua se se aprecieze, acest lucru va determina o noua recesiune la nivel global sau, mai rau, stagflatie. Ziua de ieri va ramane memorabila pentru volatilitatea pe care a cunoscut-o pretul petrolului. Dupa ce tranzactiile au inceput la circa 110 dolari, cotatia Brent de la bursa londoneza a crescut cu sapte dolari in doar 90 de minute si cu inca doi dolari in urmatoarea ora, astfel ca, la mijlocul zilei, a atins 119,8 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din august 2008, informeaza Adevarul.
Cand va aduce roade Fondul Proprietatea? Asteptari inselate sau o speranta intr-un viitor mai bun? Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au scazut pe Bursa usor, dupa prima zi de tranzactionare, cand au facut ravagii si au alimentat asteptarile proprietarilor despagubiti. Persoanele mai putin familiarizate cu mersul Burselor de valori pot fi dezamagite. Insa cunoscatorii pietei spun ca actiunea FP se misca in ritm cu piata si ca are perspective foarte bune pe un termen mai lung. Bilantul la o luna de la listare arata ca Fondul a dublat volumul tranzactiilor pe Bursa bucuresteana, ca FP a fost cel mai vandut titlu si ca zilnic au fost tranzactionate, in medie, actiuni FP in valoare de 10,7 milioane euro, scrie EVZ.