Business report: Cea mai mare economie a Europei deține numerar record; România se împrumută mai scump decât Bulgaria; Cât ne costă să încărcăm o mașină electrică în România
România se împrumută mai scump decât Bulgaria. Cu targetul de împrumuturi depăşit cu 20% în ianuarie, Finanţele au o ţintă mai mare în februarie Chiar dacă dobânda la titlurile de stat a scăzut în luna ianuarie cu circa 30 de puncte de bază, România se împrumută cel mai scump dintre ţările din regiune, mult mai scump decât Bulgaria, de pildă. Deşi pare că trendul descrescător al dobânzilor va stagna, Ministerul Finanţelor şi-a propus să împrumute peste 5 miliarde de lei de la bănci, în condiţiile în care în ianuarie s-a împrumutat cu peste 6 miliarde de lei, cu 20% mai mult decât şi-a propus la începutul anului. După cum arată dr. Andrei Rădulescu, director Analiza Macroeconomic la Banca Transilvania, numai săptămâna trecută “piața titlurilor de stat din România a reacționat la evoluțiile macro-financiare externe și știrile interne în această săptămână”, conform Economica.net.
Pilonul II: randamentele reale și riscul valutar. Măsuri de întreprins rapid. Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a anunțat un randament cumulat din 2008 încoace pentru sumele intrate la pilonul II de pensii de 154% în termeni nominali, în timp ce PIB a crescut în același interval cu 102%, tot în termeni nominali, potrivit prognozei curente. Conform celor mai recente date publicate pe site-ul apapr.ro, activele nete la 30.09.2019 erau de 59.114,9 miliarde lei sau 12.442,36 miliarde euro aflate în proprietatea a 7.376.859 participanți. De reținut, însă, numărul inițial de persoane care au intrat la pilonul II a fost de 3.823.610 (date consemnate la 31.01.2018) iar restul participanților au intrat pe parcurs și cu anumite intermitențe în ce privește plata contribuțiilor, scrie Curs de Guvernare.
Cât ne costă să încărcăm o mașină electrică în România. În România, încă mai există stații de încărcare pentru mașini electrice gratuite sau cu un tarif mic. Dar peste 2-3 ani acest avantaj ar putea sa dispară. MOL România a luat decizia ca, începând din 15 ianuarie, să perceapă o taxă fixă pentru încărcare normală (22 kW) sau rapidă (50 kW). Am văzut pe PlugShare mai multe comentarii și poze care arătau aceeași mașină Renault Zoe lăsată peste noapte în benzinăria MOL Timpuri Noi. Cea mai mare rețea de stații de încărcare pentru mașini electrice din România, montate de Renovatio în parcarile Kaufland, încă este gratuită dacă încărcăm o singură data pe zi. Dacă trebuie să încărcăm de două ori pe zi, tarifele sunt de 1,45 lei/încărcare AC sau 1,95 lei/încărcare DC, scrie Wall-Street.ro.
Armata expropriază pe repede înainte 2.400 hectare de teren în Constanța pentru megaproiectul extinderii bazei militare Kogălniceanu. La cât se ridică despăgubirile pentru proprietari. Ministerul Apărării Naționale (MApN) este gata să exproprieze un număr de aproape 1.400 de proprietăți imobiliare din comunele Mihail Kogălniceanu și Lumina din județul Constanța, constând în terenuri în special extravilane, dar și intravilane, cele mai multe agricole, în suprafață totală de aproape 2.400 de hectare, pentru implementarea megaproiectului extinderii, upgradării și modernizării infrastructurii bazei militare aeriene Kogălniceanu, investiție estimată la peste 12 miliarde de lei care va transforma baza într-una dintre cele mai importante facilități NATO din regiune, notează Profit.ro.
ANAF a publicat lista rușinii! Nimeni nu va scăpa. Se anunță măcel. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat lista datornicilor pentru trimestrul IV din anul 2019. Cunoscută și ca „lista rușinii”, această listă se publică până la sfârșitul lunii următoare celei de încheiere a unui trimestru. Începând de anul trecut, pe această listă nu mai apar persoanele fizice, ci doar persoanele juridice datornice. Pentru a nu fi pe această listă, contribuabilul trebuie să-și plătească datoriile în 15 zile după ce a fost notificat. Conform unui plan al ANAF pentru colectarea veniturilor, din acest an ar putea exista și o listă albă, a celor care își achită la timp toate datoriile, arată Capital.ro.
Andrei Caramitru vrea ca pensionarii să plătească contributii de sănătate, iar cei cu mai mulți copii să achite mai mult la stat. Scandalul declanșat de planurile autorităților de a privatiza o parte din sistemul de Sănătate continuă: Andrei Caramitru, fost consilier al președintelui USR Dan Barna, cere ca mai multe categorii sociale să plătească statului contribuții de sănătate. Este vorba de pensionari, de cei care lucrează pe PFA sau microîntreprindere, în vreme ce părinții cu mai mulți copii ar trebui să cotizeze mai mult. ”Le dau un sfat socialiștilor care nu înțeleg matematica de bază (adică toți). Cei care urlă împotriva sistemului de sănătate privat. Și prețurilor mai mari din privat. Dacă chiar vor ca sistemul de stat sa ofere servicii excelente, sa aibă bani de investitii și să și plăteasca bine doctorii – trebuie sa se gândească de unde sa vina banii ăștia în plus”, conform Libertatea.
Cea mai mare economie a Europei deține numerar record. Băncile germane nu mai au spații unde să depoziteze banii. Băncile germane şi-au umplut seifurile cu numerar pentru a contracara costurile dobânzilor negative, iar unele dintre ele nu mai au spaţii unde să depoziteze banii. Potrivit datelor publicate vineri de Banca centrală a Germaniei (Bundesbank), deţinerile de numerar ale băncilor germane au atins un nivel record de 43,4 miliarde de euro în luna decembrie 2019. Această sumă este de aproape trei ori mai mare decât la finele lunii mai 2014, atunci când Banca Centrală Europeană a anunțat că începe să perceapă comisioane pentru depozitele constituite de băncile comerciale, potrivit inCont.ro.