Business Report: Cel mai bine platit CEO american a castigat 87 de milioane de dolari; Softuri create in Balta Alba, vandute in San Francisco; Michael Buhl, seful bursei austriece: Mai bine aduceti Fondul Proprietatea la Viena decat la Londra
Patriciu, Mic.ro si Mercedesul. Dinu Patriciu, unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, nu tine cont de criza si continua sa investeasca, cel mai nou proiect fiind Mic.ro, o retea de magazine cu care spera sa scurt-circuiteze marii retaileri de la noi. La sfarsitul saptamanii trecute, in Piata Revolutiei, langa Ateneu, in prezenta presei si a invitatilor sai, Dinu Patriciu a lansat oficial bacaniile mobile Mic.ro. Pentru acest eveniment a fost creat un mic parc, au fost adusi copaci, flori, iarba si chiar o luna artificiala. Pe margine au fost parcate bacaniile mobile, doar cateva din cele 12 disponibile momentan, cumparate de la italienii de la Fiat. „Aceste masini reprezinta ideea catorva manageri din fostul Rompetrol, nascuta intr-o seara de vara pe o barca, a declarat Patriciu, aprobat de Dan Ionescu, fost director operational al Rompetrol, in prezent CEO al Mercadia Holland BV, cea care opereaza magazinele Mic.ro, informeaza Capital.
Premium Airbus ar putea incepe productia la Ghimbav in luna decembrie. Compania germană „Premium Aerotec” îşi va inaugura fabrica de la Ghimbav în următoarele două – trei săptămâni, ne-a declarat preşedintele Clubului Economic German din Braşov, Werner Braun. Iniţial, investitorii germani îşi programaseră să porneas-că producţia la Ghimbav în luna septembrie, iar inaugurarea să fie făcută în stil mare odată cu venirea cancelarului Germaniei, Angela Merkel, în România. Din păcate, însă, din cauza unor lucrări mai grele, startul producţiei de piese necesare pentru avioanele Airbus a fost amânat cu aproape trei luni, noul punct de plecare urmând să fie, cel mai probabil, luna decembrie. „Oricum, s-au mişcat destul de repede, în condiţiile în care abia în luna martie au intrat în posesia terenului”, a mai spus Braun. În prezent, compania are aproximativ 100 de angajaţi la Ghimbav, relateaza Bursa.
Michael Buhl, seful bursei austriece: Mai bine aduceti Fondul Proprietatea la Viena decat la Londra. Fondul Proprietatea risca sa se piarda printre marile corporatii internationale daca va fi listat la Bursa de la Londra, asa cum vrea administratorul Franklin Templeton, este de parere Michael Buhl, joint CEO al Bursei de la Viena, care sustine ca piata vieneza ar fi o alegere „evidenta” pentru o listare secundara a Fondului. In interviului acordat ZF, executivul vorbeste despre Bursa de Valori Bucuresti si solutiile de iesire din criza, precum si despre cum a ajuns Viena sa dezvolte cel mai puternic grup de operatori bursieri din regiune. Prin dimensiunea activelor si portofoliu, Fondul Proprietatea este unic in regiunea Europei Centrale si de Est, numarandu-se printre cele mai asteptate listari din istoria pietei locale de capital. Activele de 3,5 miliarde de euro alaturi de portofoliul format din participatii la cele mai valorase companii din economia romaneasca au pus Fondul Proprietatea pe radarul nu doar al investitorilor, ci si al burselor din regiune, fiecare dintre acestia incercand sa ia parte, intr-un fel sau altul, la una dintre cele mai valoroase companii din regiune, scrie Ziarul Financiar.
Unde au crescut cel mai mult salariile. Salariul mediu net pe economie a fost, in septembrie 2010, de 1340 de lei, cu 1,4% mai mic decat in aceeasi luna a anului precedent. Daca lefurile din domeniile preponderent bugetare (sanatate, educatie, administratie publica) au scazut cu 19% pana la 25% in ultimul an, exista si sectoare economice unde castigurile au crescut, uneori chiar semnificativ. Astfel, in IT salariile au crescut, raportat la septembrie 2009, cu 27%, in telecomunicatii cu 20%, iar in productia de produse din tutun lefurile nete au fost cu 23% mai mari. Majorari importante au avut loc si in industria petrolului (+12%), asigurari (+14%) sau transporturi navale (+16%), relateaza Capital.
Mihai Rohan se retrage, Florian Aldea devine noul director general al Carpatcement. Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding, parte a Grupului HeidelbergCement, a decis sa se retraga din activitate, locul sau urmand sa fie luat de Florian Aldea, cel care a ocupat pana de curand functia de director general al Carpat Beton. Incepand cu 1 ianuarie 2011, Mihai Rohan va ramane alaturi de societate in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al Carpatcement Holding pentru urmatorii doi ani si va continua sa fie presedinte al CIROM (Patronatul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania). Pana la 1 ianuarie 2011, Florian Aldea va ocupa functia de director general adjunct al Carpatcement Holding si va lucra in directa colaborare cu Mihai Rohan, mentioneaza Business Cover.
In 2011 vom avea 4,5 miliarde de euro pentru investitii verzi. „Ceea ce pot sa spun investitorilor este ca anul viitor vom avea bani pentru investitii verzi. Sa fie atenti la energiile regenerabile, la investitiile in apa si in managementul deseurilor, care vor fi in jur de 4, 5 miliarde euro si ale caror licitatii vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2011. Deci e rost de bani in Romania”, declara Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely intr-un interviu. Investitorii au putut sa acceseze anul acesta un miliard de euro doar din fondul de mediu, pentru proiecte de energie regenerabila, panouri fotovoltaice, biomasa, apa geotermala sau proiecte de energie eoliana, spune Ministrul Mediului. „Au fost 107 proiecte, din care acum facem evaluarea si probabil vor castiga vreo 25-30 de proiecte, ceea ce inseamna 25-30 de fabrici care inseamna locuri de munca si energie verde”, spune Borbely, citat de Natura Energy.
Cel mai bine platit CEO american a castigat 87 de milioane de dolari. Gregory Maffei (foto), directorul executiv al Liberty Media, a castigat anul trecut 87,1 milioane de dolari dupa ce a oferit actionarilor un randament de 247%. In Marea Britanie, Bart Becht de la compania Reckitt Benckiser a fost cel mai bine platit executiv si a castigat 102 milioane de euro. Gregory Maffei, directorul executiv al Liberty Media, a fost anul trecut cel mai bine platit CEO din Statele Unite, scrie The Wall Street Journal. Castigul sau inainte de scaderea taxelor a fost de 87,1 milioane de dolari (63,3 milioane de euro), de patru ori mai mult decat in 2008, conform unui studiu realizat de cotidianul american si de Hay Group. Ray Irani, directorul executiv al Occidental Petroleum si ocupantul primului loc in varianta initiala a topului (aparuta in aprilie), a cazut pe locul trei cu un pachet salarial de 52,2 milioane de dolari, anunta Ziarul Financiar.
Se incinge concurenta dintre banci. Bancherii se bat intre ei pentru clienti cu oferte mai bune. Daca pana acum s-au multumit sa obtina bani in mare parte doar din dobanzile incasate pe creditele aflate deja in derulare, concurenta din ce in ce mai mare din sistemul bancar ii obliga pe bancheri sa se „bata” in dobanzi mai mici pentru clientii noi. Concluzia reiese dintr-un sondaj de opinie efectuat de BNR in randul bancherilor, conform caruia bancile se asteapta ca cererea de credite de consum sa creasca, dupa o lunga perioada de contractie. „Nu e nevoie de anchetele BNR sa constatam ca bancile incearca din nou sa vanda credite. Este suficient sa ne uitam la TV, unde au reaparut reclamele la produse bancare, reclame care disparusera in ultimele luni”, a declarat pentru gandul Ilie Serbanescu, analist economic. „Clienti noi, cu bonitate, nu mai sunt insa. Bugetarii, de exemplu, sunt eliminati din start. Cel mai probabil ofertele prezentate acum se refera la refinantari, doar ca bancile evita sa recunoasca faptul ca incearca sa isi fure una alteia clientii. Daca nu ai clienti noi, incerci sa ii iei cu japca pe cei ai concurentilor. Concurenta este ceea ce ne-a lipsit pana acum”, a adaugat el, citat de Gandul.
Banii romanilor de afara ajung tot mai greu acasa. Valoarea remiterilor romanilor a scazut cu 15% in primele noua luni ale acestui an, pana la 2,82 miliarde de euro, nivelul minim al ultimilor cinci ani. Somajul ridicat din Spania si Italia ii afecteaza si pe romanii plecati sa munceasca peste hotare. Ei au ajuns sa trimita bani acasa strict pentru cheltuielile curente. Transferurile curente din strainatate catre Romania, cu exceptia celor ale administratiei publice – majoritatea efectuate de romanii care muncesc peste hotare – au ajuns dupa primele noua luni la 2,82 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Valoarea sumelor transferate este cu 15% mai mica fata de aceeasi perioada din 2009, respectiv 42,5% fata de 2008, si a atins cel mai scazut nivel al ultimilor cinci ani, transmite Adevarul.
Softuri create in Balta Alba, vandute in San Francisco. Cristian Pascu are deja 700 de clienti straini, printre care mari companii din SUA, carora le vinde aplicatiile pe care le-a dezvoltat in sufrageria apartamentului sau din Capitala. Un roman in varsta de 29 de ani a creat, din sufrageria sa din cartierul bucurestean Balta Alba, un program de soft care are succes peste granite si ii aduce venituri constante de cateva mii de dolari pe luna. Cristian Pascu a pornit la drum cu trei ani in urma cu un vis in care a crezut. Acum are 700 de clienti straini, printre care si mari companii din SUA. Produsul sau, numit FlairBuilder, este, de fapt, solutia pentru o problema de care se lovesc adesea webdesignerii. „Problema pe care o rezolva produsul este aceea de a crea simulari sau machete de aplicatii web, siteuri sau aplicatii desktop ori chiar de telefoane mobile, inainte de a incepe propriu-zis dezvoltarea”, explica Cristian Pascu – castigatorul locului doi la concursul dedicat afacerilor la inceput de drum – „Startup Challenge” – din cadrul celui mai amplu eveniment de antreprenoriat on-line, How To Web, desfasurat la Bucuresti pe 3-4 noiembrie, informeaza EVZ.
Cresterea economica pentru 2011 se vede mai bine dupa rezultatele din trimestrul al III-lea. Datele din T3, desi in scadere, au fost mai bune decat asteptarile. Estimarile pentru 2011 sunt acum intre +0,2 si +2%. Desi in vara tot mai multi analisti dadeau ca sigura scaderea ecoᅡnomiei cu pana la 3% in acest an si posibilitatea continuarii reᅡcesiunii si in 2011, dupa anuntarea datelor privind evolutia PIB in trimestrul al treilea (T3) a aparut o unda de optimism. Pana si cea mai peᅡsiᅡmista estimare pentru PIB, venita de la ING Bank, a fost modificata, banca vazand acum economia in teritoriul pozitiv anul viitor. Pentru acest an ING Bank a revizuit estimarile de la o contractie de 2,8%, la o scadere de 1,6%, iar pentru anul viitor prognoza modificata pentru PIB este de A0,2%, de la un declin de 1,8%, potrivit Ziarul Financiar.
Romanii au cumparat frigidere, televizoare si aparate foto de 300 milioane euro in trei luni. Romanii au cheltuit in trimestrul al treilea pe televizoare, frigidere, telefoane mobile si aparate foto 305 milioane euro, cu 10% mai putin ca anul trecut in aceeasi perioada, dar mai mult cu aproape 40 de milioane, comparativ cu al doilea trimestru din acest an. Reprezentantii lanturilor de elec-tronice si electrocasnice sustin ca vara calda si Campionatul Mondial de Fotbal au implusionat vanzarile din vara. „In trimestrul al treilea s-a incetinit caderea. Vara a fost calda, au crescut vanzarile de aparate de aer conditionat fata de anul trecut. Si frigiderele s-au vandut bine. Vanzarile de televizoare au mers bine, au aparut multe noutati. Televizoarele s-au vandut cel mai bine pe perioada campionatului mondial de fotbal. In schimb, lunile octombrie si noiembrie au fost dezastruoase, fata de asteptarile noastre”, a declarat pentru gandul Lo-rand Szarvadi, directorul executiv al lantului de electroretail Domo, precizeaza Gandul.
Bucurestiul, printre cele mai ieftine orase europene la nivelul costului de ocupare a spatiilor industriale. Bucurestiul are printre cele mai mici costuri de ocupare a spatiilor logistice din Europa si se estimeaza ca se va confrunta cu cel mai scazut grad de crestere a acestora pana in 2014, potrivit unei analize realizate de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox la nivel european. In urmatorii trei ani costurile de ocupare sunt susceptibile de a experimenta cea mai mare crestere de pe pietele afectate cel mai mult in timpul crizei economice, cum ar fi Barcelona si Madrid. Cu toate acestea, costurile de ocupare in aceste piete, la sfarsitul perioadei de prognoza (2014) vor fi in continuare cu mult sub nivelurile inregistrate inainte de criza. In contrast, chiriasii vor continua sa beneficieze de costuri reduse in Bucuresti unde se prognozeaza cea mai mica crestere a costurilor de ocupare pana in 2014, scrie Capital.
Romanii cu salarii mici si medii vor credite de nevoie personale fara ipoteca. Trei din patru romani cu salarii cuprinse intre 150 si 700 de euro vor sa contracteze credite de nevoi personale fara ipoteca. Spre comparatie, aproape un sfert dintre romanii cu salarii de 700-1.500 de euro ar lua un asemenea credit, in vreme ce mai putin de o cincime dintre persoanele cu salarii de peste 1.500 de euro ar face acelasi pas, potrivit unui studiu realizat de infostatistici.ro in perioada august-septembrie 2010. Castigul salarial mediu nominal brut s-a ridicat la 1.846 de lei in luna septembrie, valoarea egala cu cea consemnata in august 2010, potrivit INS. Castigul salarial mediu nominal net a crescut insa cu un leu, pana la 1.340 de lei, echivalentul a aproape 317 euro, informeaza EVZ.
Facebook a ajuns cea de-a treia companie de internet din SUA, cu o valoare de 41 mld. dolari. Valoarea de piata a Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume, a ajuns la 41 de miliarde de dolari, depasind portalul de licitatii online Ebay, care valoreaza 39,3 miliarde de dolari, relateaza Bloomberg. Astfel, reteaua de socializare a devenit cea de-a treia companie de internet din Statele Unite, in urma Amazon, cel mai mare retailer online din lume, care valoreaza 74,4 miliarde de dolari si Google, cel mai popular motor de cautare la nivel mondial, cu o valoare de 192,9 miliarde de dolari. Actiunile Facebook se tranzactioneaza cu peste 16 dolari fiecare la SecondMarket Inc, o piata pentru companiile care nu sunt listate la bursa. Ultima evaluare a companiei a fost facuta la inceputul toamnei, respectiv de 33,7 miliarde de dolari. Compania estimeaza venituri de 1,4 miliarde de dolari in acest an, in mare parte din publicitate, fata de 800 de milioane de dolari anul trecut, precizeaza Ziarul Financiar.