Sari direct la conținut

Business report: Cine castiga de pe urma reducerii TVA la 19%; Soc pe piata petroliera, daca vor fi ridicate sanctiunile impuse Iranului; Cati soferi au evitat cozile de la Fetesti cu ajutorul unui SMS

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Cine castiga de pe urma reducerii TVA la 19%. Desi scad pentru toata lumea, Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) la alimente si cota standard au efecte diferite asupra romanilor. Cei cu venituri mari nu vor simti diferenta. Schimbarea va fi insa importanta pentru cei care cheltuie pe mancare o mare parte din venit. Doar cei care cheltuiesc mai putin de un sfert din ce castiga pe mancare vor ramane cu mai multi bani in buzunar dupa reducerea TVA. In putine cazuri se intampla insa asa ceva, noteaza digi24.ro.

Azerii de la Socar vor sa creasca numarul de statii de benzina in Romania. Compania petroliera de stat din Azerbaidjan – SOCAR vrea sa dubleze, in urmatorii doi ani, volumul de investitii in Romania, a spus Vitaliy Baylarbayov, vicepresedinte adjunct al companiei, la Bucharest Forum Energy 2015. Conform planului de investitii, numarul de statii de carburanti ar trebui sa creasca cu cel putin zece, scrie Agerpres. Intentionam sa marim volumul de investitii in Romania, sa-l dublam in urmatorii doi ani. Numarul de statii de benzina va creste cu cel putin zece in functie de interesul clientilor nostri, care este destul de ridicat. Sigur, facem sondaje ca sa vedem cat este de ridicat interesul si, de regula, raspunsurile sunt pozitive”, a spus Baylarbayov. Acesta a spus ca este vorba de o companie cu nivel de operatiuni semnificativ, in care lucreaza cam 500 de oameni, informeaza EVZ.ro.

Cati soferi au evitat cozile de la Fetesti cu ajutorul unui SMS. In regimul comunist, mai mult de nevoie, statul la cozi era sport national. Dar iata ca nici acum la 25 de ani de la Revolutie aceasta tendinta nu a disparut complet din obisnuinta romanilor. Un exemplu in acest sens este peajul de la Fetesti de pe Autostrada Soarelui. Daca in ultimii ani soferii erau obligati sa-si petreaca, din cauza traficului aglomerat, chiar si 1-2 ore pentru a achita taxa de pod de la Fetesti-Cernavoda, de doua luni exista posibilitatea trecerii peajului cu o viteza de circa 40 de kilometri/ora. La solicitarea Capital, reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania ne-au comunicat cat de des folosite sunt cele doua variante. Astfel, prin intermediul SMS-ului, in perioada 30 aprilie-14 iunie 2015, au fost achitate 120.182 de treceri. Cele mai multe peaje prin SMS au fost achizitionate in data de 3 mai, numarul acestora fiind de 8.783 peaje.

Titluri de stat pentru populatie: la urmatoarea emisiune, obligatiunile vor costa 100 de lei, cu maturitate mai lunga. Cele de acum se pot tranzactiona pe BVB. Denominare mai mica, pana la 100 de lei/titlu de stat, prelungirea maturitatii si revizuirea modalitatii de stabilire a dobanzii sunt aspectele pe care Ministerul Finantelor vrea sa le imbunatateasca dupa ce prima emisiune de titluri de stat destinate populatiei a fost subscrisa in proportie de 65%. Joi, 25 iunie, cumparatorii au avut alocate in cont titlurile achizitionate, iar vinery, 26 iunie, a debutat tranzactionarea obligatiunilor la Bursa de Valori Bucuresti, scrie Adevarul.ro.

Soc pe piata petroliera, daca vor fi ridicate sanctiunile impuse Iranului. O ridicare a sanctiunilor impuse Iranului poate provoca un soc pe piata petrolului. Se estimeaza ca Iranul tine in asteptare cel putin 34 de tancuri petroliere uriase pline, gata sa inunde piata odata ce devine legal. Iranul mai are doar patru zile sa ajunga la un acord cu marile puteri privind programul sau nuclear, insa analistii se asteapta la noi amanari si la extinderea sanctiunilor pe exportul de titei. In schimb, companiile petroliere din Occident isi fac deja simtita prezenta in Iran. Daca se ridica sanctiunile, sunt pregatite sa investeasca miliarde de dolari pentru a lua o parte din rezervele uriase de gaze si petrol, relateaza digi24.ro.

Cele mai puternice firme din prelucrarea lemnului. Clasamentul condus detasat de Holzindustrie Schweighofer, in 2014. Cifra de afaceri a primilor 10 jucatori din industrie prelucarii lemnului era, in 2014, comparabila cu cea din 2013, in schimb profitabilitatea s-a deteriorat in acest interval, iar numarul angajatilor a crescut usor, potrivit unui clasament realizat de Risco.ro. Comparativ cu anul 2013, in 2014 exista o singura companie nou intrata in clasament, Egger din Suceava, in timp ce Simpe din Alba, ocupanta locului 9 in top-ul din 2013, coboara cateva pozitii. Grupul Holzindustrie continua sa fie lider din punct de vedere al cifrei de afaceri, urmat de grupul Kronospan. Singura firma care isi pastreaza aceeasi pozitie, locul 1, ca in 2013, este Holzindustrie Schweighofer din Alba. Desi numarul angajatilor acestei companii este de 1841, cu 188 de persoane mai mult fata de anul 2013, cifra de afaceri si profitul net sunt in scadere, informeaza EVZ.ro.

Ei sunt romanii care castiga 3.000 de euro/luna, dar aleg sa munceasca peste hotare. Domeniul IT, singurul in care somajul coboara sub „nivelul marii” si in care salariile se aliniaza, in sfarsit, la media europeana, este supus unui mediu de recrutare mult mai generos decat in alte arii de activitate. Specialistii HR spun ca, in ciuda conditiilor salariale foarte bune pe care le companiile le ofera, oamenii pleaca „pe capete” din simplul motiv ca vor un nivel de trai mai calitativ. Partea proasta – viitorul nu suna optimist nici macar in acest domeniu. 3.000 de joburi in 50 de companii active in IT sunt disponibile in fiecare minut, in timp real, in Romania, potrivit cariereonline.ro.

Dacia Sandero Stepway devine radar mobil pe strazile din Franta. Ministerul de Interne din Franta a decis sa achizitioneze un numar de 61 de Dacia Sandero Stepway, pentru flota de masini care are rolul de radare mobile. Pe piata din Franta, Dacia Sandero Stepway este unul dintre cele mai bine vandute modele, iar decizia autoritatilor din Franta a tinut cont si de oferta financiara de achizitie, dar si de costurile de reparatie reduse, scrie Auto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro