Sari direct la conținut

Business Report: Cine va mai primi credite de la banci; Scaderea preturilor la case se apropie de final; Exportatorii asteapta un nou record in 2011: 40 miliarde de euro

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Guvernul privatizeaza energia pe Bursa doar pe vorbe, fara calendar. Statul roman incearca anul acesta sa stranga 600 mil. euro din privatizari pe Bursa, fara a avea insa un calendar asumat si transparent al listarilor. Ce sanse are cand Polonia si Austria vin cu programe concrete de privatizari de miliarde de euro? Polonia a strans 8 miliarde de euro din privatizari in trei ani, onorandu-si promisiunile si planificand din timp vanzarea de active. La Bucuresti, companiile de stat s-au listat doar la bursa zvonurilor in ultimii ani. Guvernul de la Varsovia a invatat singur lectia privatizarilor programand vanzarile de active prin strategii multianuale, contacte directe cu investitorii straini si folosirea diplomatilor pentru promovarea proiectelor, noteaza Ziarul Financiar.

Cine va mai primi credite de la banci. Daca Romania va reveni la modelul de dezvoltare bazat pe consum, risca sa cada in dizgratia Europei. IMM-urile ar trebui sa devina tinta predilecta a bancilor. Bancile ar trebui sa faca eforturi pentru a-si educa si fideliza clientii Intreprinderi Mici si Mijlocii, apreciaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. „Consumul va creste, dar la cei care produc. Cei care vin cu cresteri de productivitate vor avea si cresteri de salarii si probabil, la sfarsit, va creste si consumul social”, a declarat guvernatorul la un seminar pe teme economice, mentioneaza Romania libera.

Cine cumpara proiectele imobiliare falimentate. Cinci proiecte imobiliare mari, intrate in faliment in 2010, sunt scoase la licitatie in acest an. Investitorii insa nu par prea interesati de niste proprietati a caror dezvoltare trebuie continuata. Majoritatea sunt proiecte rezidentiale aflate in diferite stadii de constructie, care trebuie repozitionate pe piata. Gandite ca ansambluri exclusiviste, aceste proiecte au fost prinse de criza pe picior gresit, in primul rand din cauza preturilor pe care le avansau, scrie Capital.

Prin birourile din Bucuresti sufla vantul, dar se poate mai rau. Topul birourilor goale din regiune. In medie, din sase cladiri de birouri din Bucuresti una este complet goala, dar sunt capitale in regiune unde situatia este chiar mai complicata pentru dezvoltatorii imobiliari, cele mai multe birouri disponibile fiind in Budapesta, reiese din calculele ZF, pe baza informatiilor furnizate de firma de consultanta imobiliara CB Richard Ellis. Astfel, in Budapesta, Viena si Praga sunt birouri goale mai multe decat in Bucuresti, in conditiile in care cele trei orase au o traditie mai mare pe piata centrelor de afaceri si un stoc mai mare de cladiri de birouri, informeaza Ziarul Financiar.

Exportatorii asteapta un nou record in 2011: 40 miliarde de euro. Anul 2010 a fost pentru exportatori semnalul iesirii din criza. Exporturile au totalizat peste 37 miliarde de euro si reprezinta cel mai ridicat nivel din istorie. Cresterea de 82% inregistrata in luna ianuarie 2011, fata de ianuarie 2010, la exporturi extracomunitare arata continuarea tendintei de avans a exporturilor in ansamblu. Exporturile extracomunitare sunt pentru importatori si exportatori un indicator pentru volumul exporturilor, acestea reprezentand aproximativ o patrime din total. Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, apreciaza ca, desi in 2010 au fost fluctuatii de la luna la luna ale exporturilor, acestea au urmat in linii generale variatiile anuale anterioare, insa rezultatele de sfarsit de an marcheaza iesirea totala a sectorului din criza, scrie Romania libera.

Cisco: In cinci ani retelele mobile vor depasi electricitatea ca acoperire. In drum spre sedinta de redactie discutam cu Victor (colegul de la „butoane”), vrute si nevrute despre internet si spuneam ca, dupa parerea mea, in cinci ani industria IT se va baza pe doua mai segmente: personal computing (la nivel de dispozitive) si cloud computing (la nivel de infrastructura, servicii si aplicatii). Pai bine, si daca totul va fi „in nori” ce te faci daca pica netul? Pai, cam ce te faci azi daca pica curentul. Adica nu prea pica, iar daca o face isi revine repede, scrie Business Cover.

Tara cu cea mai ieftina benzina din lume. In timp ce in unele tari pretul benzinei ajunge la cifre astronomice, in altele un plin costa extrem de putin. In urma unui studiu realizat de Auto Escape s-a facut un top al statelor in care pretul unui litru de carburant este cel mai ieftin. 1. Afganistan: 0,22euro/L benzina fara plumb si 0,13euro/L de motorina. 2. In Africa de Sud, benzina fara plumb costa 0.23euroL si motorina 0,19 euro/L. 3. In Algeria, benzina fara plumb este 0,20euro/L si motorina 0,35euro/L, scrie Capital.

Scaderea preturilor la case se apropie de final. Dupa doi ani de ieftiniri, expertii pietei imobiliare se asteapta la o incetinire a ritmului in prima parte a acestui an, urmata de o stabilizare. Preturile apartamentelor la nivel national au scazut, anul trecut, cu pana la 18,5% comparativ cu 2009, iar pentru acest an se asteapta o scadere in primele luni, urmata de o stabilizare spre sfarsitul anului, considera expertii din piata. Potrivit unui studiu realizat de Darian, cea mai mare companie independenta din domeniul evaluarilor, nu se poate vorbi de ieftiniri in parametri uniformi la nivelul principalelor orase din tara, informeaza EVZ.

Contrabanda, in criza de dezvoltare? Curatenia din vami, inceputa in forta de autoritatile noastre ca exemplu pentru Occident ca suntem pregatiti sa aderam, anul acesta, la spatiul Schengen, ridica, in continuare, multiple semne de intrebare referitoare atat la momentul ales pentru inceperea operatiunilor, cat si la oportunitatea pierderii unor resurse materiale uriase, in an preelectoral, pentru clasa politica. Este stiut faptul ca, mai devreme sau mai tarziu, tara noastra tot ar fi intrat in spatiul Schengen, mai ales in conditiile in care se pare ca autoritatile noastre au indeplinit toate cerintele tehnice ale UE in acest sens, potrivit Bursa.

Criza de dupa criza: uzine auto inchise din lipsa de componente. Reducerea numarului de angajati si a capacitatilor de productie ale furnizorilor pune la grea incercare industria auto. Uzine importante de pe toate continentele au fost fortate sa intrerupa temporar lucrul. Scaderea vanzarilor de masini in perioada 2008 – 2010 a fortat producatorii sa-si reduca productia. Daca in 2007 erau asamblate, la nivel mondial, peste 73 de milioane de vehicule, in 2008, productia scadea cu 3,7%, pentru ca, un an mai tarziu, regresul sa se accentueze: -12,8%. Odata cu reculul producatorilor de vehicule, furnizorii lor au fost nevoiti in prima faza sa reduca productia, pentru ca apoi sa apeleze la masuri mai drastice pentru a-si asigura supravietuirea, relateaza Capital.

Doar unul din sapte mici patroni isi fac planuri de afaceri pe trei-cinci ani. Doar unul din sapte patroni de intreprinderi mici si mijlocii isi fac planuri de afaceri pe trei-cinci ani. „Doar 13% dintre IMM-uri au un plan de afaceri pe trei sau cinci ani, acesta in conditiile in care orice concept de dezvoltare a unei firme nu poate fi realizat pe o durata mai mica de cinci ani”, a declarat miercuri, la un seminar, Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Acesta a aratat, citand un studiu, ca doar 24% dintre IMM-uri au contracte de consultanta externa, cei mai multi dintre intreprinzatori preferand sa nu apeleze la consultanti din afara firmei, relateaza Gandul.

Concurenta acerba la privatizari: Varsovia si Viena vor sa atraga 30 mld. euro de la investitori, Bucurestiul se balbaie in amanari. Deficitele bugetare au aruncat guvernele din regiune intr-o goana dupa banii din privatizari. Polonia vrea sa obtina patru miliarde de euro prin vanzarea activelor de stat, bursa de la Viena estimeaza ca ar putea strange 24 de miliarde de euro, in timp ce la Bucuresti piata de capital asteapta ca promisiunile neonorate in trecut, cum ar fi listarea Romgaz, sa devina realitate anul acesta. Vanzarea de catre stat a unui pachet de circa 9,6% din capitalul Petrom, cea mai valoroasa companie romaneasca, prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti este proiectul cel mai aproape de finalizare. Pe lista de asteptare mai sunt pachetele de actiuni pe care statul le detine la transportatorii Trangaz si Transelectrica, potrivit Ziarul Financiar.

Romania, inainte si dupa ultimul acord cu Fondul Monetar. Impozite mai mari, venituri mai mici pentru romani si mai multi someri, dupa doi ani de credit de la FMI. Mai saraci si mai impozitati, cu venituri mai mici si cu un trai mai scump. Asa arata situatia romanilor dupa aproape doi ani de acord cu institutiile financiare externe, in care principalul actor si finantator a fost Fondul Monetar International (FMI). Prezentat romanilor la inceput ca o sperietoare si apoi, pe masura ce ne adanceam in criza, ca o centura de siguranta, acordul cu FMI a pus ordine in finantele publice din Romania, din perspectiva Fondului, insa, din perspectiva oamenilor, i-a saracit si pe ei, si pe angajatorii lor, noteaza EVZ.

Bancile vor taia din rata clientilor, pentru a nu le executa silit locuintele. Bancile vor negocia in acest an cu debitorii aflati in incapacitate de plata o noua structura a creditelor accesate pentru achizitia de locuinte in sensul corelarii ratei lunare cu nivelul veniturilor, pentru a evita executarea silita care ar provoca pierderi majore de ambele parti, potrivit lui Adrian Crivii, presedintele companiei de evaluare Darian. „Practic vor reesalona creditele si vor mai taia din valoarea acestora pentru a reduce rata la un nivel pe care debitorul sa si-l poata permite. Bancile vor apela la aceasta solutie mai mult in acest an, deoarece prin executare silita pierderile sunt mult mai mari”, a declarat Crivii, potrivit Capital.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro