Sari direct la conținut

Business Report: Codul fiscal prezuma ca toti contribuabilii sunt vinovati de evaziune fiscala; Cat de stabil este leul si unde se va indrepta in viitorul apropiat; Cum a reusit un patron amendat de ANAF sa-i intoarca pe judecatori impotriva inspectorilor

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Codul fiscal prezuma ca toti contribuabilii sunt vinovati de evaziune fiscala. Poti sa iei parte la evaziune fiscala fara sa fi stiut? Poti sa fii evazionist fara sa urmaresti niciun avantaj? Desi par absurde, ipotezele de mai sus sunt posibile pentru guvern care, in drumul dintre Palatul Victoria si Parlament, a strecurat in proiectul Codului fiscal o prevedere care arunca anatema fraudei asupra intregului mediu de afaceri. Frica si neincrederea vor scurtcircuita mediul de business daca va fi aprobata modificarea din proiectul Codului fiscal care arata ca, printr-o simpla achizitie, o firma sau o persoana poate fi considerata ca a participat la evaziune fiscala. Cum se ajunge la o astfel de concluzie? Potrivit proiectului amintit, organele fiscale dau verdictul ca respectivul „stia sau ar fi trebuit sa stie ca operatiunea invocata pentru a justifica dreptul de deducere a TVA era implicata in evaziunea fiscala savarsita de furnizor/prestator sau de o alta persoana impozabila care a intervenit in amonte sau in aval in lantul de livrari /prestari”. Prin urmare, cumparatorul pierde dreptul de deducere a TVA. Codul fiscal include deja prevederi clare privind pierderea dreptului de deducere pentru tranzactiile cu firme inactive, scrieCapital.ro.

Cat de stabil este leul si unde se va indrepta in viitorul apropiat. Moneda europeana nu a reusit sa se mentina peste pragul de 4,43 de lei, fapt interpretat de analisti ca o consolidare a stabilitatii leului in intervalul dintre 4,39 si 4,43, potrivit unui raport al Bancii Transilvania (BT). Leul are, insa, apetit pentru crestere. Incheierea ofertei de obligatiuni Bucuresti a provocat aprecierea leului pana la 4,3792, marti noaptea. Miercuri, media BNR a fost de 4,4031 lei/ euro, anuntaEconomica.net.

Modificari cu consecinte fiscale severe (si ambigui) in reglementarea activitatilor independente. Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica, marti, un proiect de Hotarare de guvern pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal, proiect prin intermediul caruia va fi eliminata restrictia pe care inspectorii ANAF o aveau in reconsiderarea activitatilor independente care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe. Aceasta decizie va afecta o gama larga de profesii care, potrivit datelor Uniunii Profesiilor Liberale din Romania, au in total in jur de 400.000 de membri- aproximativ 8% din forta de munca activa pe piata muncii. Faptul ca Ministerul Finantelor se gandeste in aprilie 2015 sa eliminare bariera legislativa existenta in reconsiderarea activitatilor independente pune insa sub semnul intrebarii legalitatea actiunilor intreprinse de ANAF incepand cu august 2014, de cand inspectorii Fiscului, in baza unui document intern, au inceput sa considere ca dependenta activitatea unor medici, farmacisti, sau a unor asiguratori, informeazaCursdeguvernare.ro.

Cum a reusit un patron amendat cu 8.000 de lei de ANAF sa-i intoarca pe judecatori impotriva inspectorilor de la Fisc: „Cazul e un precedent important”. O amenda ANAF de 8.000 de lei a fost anulata de instantele din Cluj pe motiv ca firma se afla la prima abatere si ca masura ar falimenta societatea comerciala. Avocatul care a castigat procesul explica pentru „Adevarul” de ce instanta a considerat ca inspectorii au exagerat cu amenda. Amenzile date si masurile de suspendare a activitatii luate de inspectorii ANAF pentru sume derizorii, cum ar fi 3 lei sau 5 lei, gasite neinregistrate in evidentele firmelor au creat un scandal care a dus la modificarea legii. Noile prevederi arata ca activitatea unei firme va fi suspendata de ANAF doar daca diferenta de bani gasita in plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocata in aceeasi zi daca este achitata o amenda reprezentand de zece ori suma constatata ca fiind neinscrisa in contabilitate. Aceste masuri nu asigura insa o totala protectie impotriva eventualelor abuzuri ale inspectorilor. Masurile ANAF pot fi contestate in instanta si, in functie de circumstantele fiecarui caz, acestea pot fi anulate. Instantele din Cluj au anulat o amenda ANAF de 8.000 de lei pe motiv ca ar conduce la falimentul unei firme, scrieAdevarul.

Viitorul Audi A7 si Sport Quattro in primele imagini generate pe computer – Proiecte secrete. Audi are in plan pentru viitor sa lanseze un coupe radical de lux, sa readuca in gama modelul Sport Quattro si sa schimbe linia de design actuala. La Audi, treaba merge foarte bine. In 2014, constructorul din Ingolstadt vrea sa vanda circa 1,7 milioane de automobile pe plan mondial, iar asta ar insemna un nou record. Totusi, euforia lor este un pic perturbata. Fiica lui VW se afla intr-o criza a formelor, asa cum era BMW inainte de venirea lui Chris Bangle. A1, A3, A4, A6, A8 – toate prezinta in acest moment aceeasi tema, doar ca marimea este diferita. Actualul Audi A7 are o problema. Designul sau nu se deosebeste radical de cel de la A6, modelul cu care imparte platforma tehnica. In plus, coupe-ul este mai mic la interior si mai scump. Din acest motiv, viitoarea generatie a lui A7, care va ajunge pe piata in 2017, va fi mult mai diferita de A6, dar fara sa-l ameninte prea mult pe A8. Audi numeste asta intern cu codul „C/D Shift” si face referire la pozitionarea exact intre clasele consacrate, adica intre clasa mare si cea de lux. Ca baza pentru viitorul A7 va fi platforma utilizata pentru Audi A6 L, produs pentru piata din China, anuntaAuto-Bild.ro.

Creditarea in zona euro a crescut pentru prima data din 2012 incoace. Dupa trei ani de recul al pietei creditului, stimulii monetari din zona euro abia acum patrund in economie. Banca Centrala Europeana semnaleaza ca in martie a.c. imprumuturile acordate de banci sectorului privat au avansat cu 0,1% fata de anul precedent, transmite Bloomberg. Cresterea este marginala, insa de notat este ca aceasta este prima majorare a creditarii din ultimele 36 de luni. Incepand cu mai 2012, practic, in fiecare luna stocul de credite s-a diminuat cu procentaje intre 0,1% si 2,3%. BCE a utilizat o gama variata de instrumente monetare neconventionale pentru a incuraja fluxul de credit catre o economie europeana post-criza, marcata de o revenire greoaie. „Cu o abordare mai agresiva, BCE repune, in final, zona euro pe un trend de crestere”, spune Holger Schmieding, economist-sef la Berenberg Bank din Londra, informeazaCapital.ro.

Pasajul care a devenit magnet pentru ansambluri rezidentiale. Asa cum pasajul Basarab din Bucuresti a atras interesul dezvoltatorilor, in special pentru cladiri de birouri, si finalizarea pasajului suprateran de la Mihai Bravu a atras atentia investitorilor imobiliari, fie ca detineau deja terenuri in zona, fie ca le-au cumparat recent. In imediata apropiere a statiei de metrou Mihai Bravu din Bucuresti vor aparea circa 750 de noi locuinte. La unele proiecte lucrarile au inceput, iar la altele urmeaza sa fie demarate. Dezvoltatorul RPF Development, care construieste in parteneriat cu Europa Capital, parte din grupul Rockefeller, proiectul Vitan Residence 2, va incepe in doua, trei luni lucrarile de constructie la o noua faza. Compania va ridica 250 de noi locuinte, pe langa cele 241 deja finalizate. Preturile vor porni de la 1.200 de euro/mp, scrieEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro