Sari direct la conținut

​Business report: Comisia Europeană confirmă că Guvernul a falsificat deficitul pe 2018; Românii muncesc pentru mâncare și facturi. O familie câștigă, în medie, sub 1.000 de euro pe lună, din care cheltuiește 85%

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

​Avuţia netă a populaţiei a crescut cu 9,7%, dar BNR se aşteaptă ca volumul neperformanțelor ipotecare să se dubleze anul acesta. În anul 2018, sectorul populației și-a întărit atât poziția bilanțieră, cât și poziția de creditor net față de instituțiile bancare. Astfel, avuția netă a populației s-a majorat cu 9,7 la sută în anul 2018, pe fondul creșterii valorii activelor imobiliare deținute de populaţie și, într-o mai mică măsură, a valorii activelor financiare. Astfel, valoarea activelor imobiliare a consemnat o creştere de 10,9%, în timp ce valoarea activelor financiare deţinute de populaţie a crescut doar cu 5,6%, scrie Economica.

Curtea de Conturi: Importul de gaze naturale a crescut din cauza supraimpozitării producției interne. Saltul cel mai semnificativ s-a produs în anul 2016, când cantitatea de gaze naturale din import (15,94 TWh) a fost de peste 7 mai mare decât în 2015 (2,18 TWh). Atunci ponderea importului a crescut până la 13% din consumul total de gaze naturale (124,14 TWh), de la 2% în 2015. Atunci, pe fondul ordonanţei care impunea taxarea suplimentară, scăderea prețurilor la import a făcut mai atractivă această cale de aprovizionare, conform Curs de Guvernare.

Raiffeisen Bank pierde, pe fond, procesul împotriva ordinului ANPC prin care a fost obligată să reducă dobânzile la credite. Curtea de Apel București a respins plângerea Raiffeisen Bank împotriva unui ordin emis de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor care obliga banca să recalculeze dobânzile la creditele acordate persoanelor fizice în perioada de dinainte de criză. Raiffeisen oferise clienților credite cu dobânzi atractive, pe care a plănuit de la început să le majoreze ulterior, fără să informeze clienții la semnarea contractelor, scrie Profit.

Comisia Europeană confirmă că Guvernul a falsificat deficitul pe 2018. Raportul Comisiei Europene arată că „rambursările de TVA au fost atipic de scăzute în ianuarie 2019, cu un impact pozitiv asupra veniturilor din 2018 (datorită metodei ajustărilor de o lună a datelor cash), dar cu un impact negativ în 2019”. Practica a fost scoasă la iveală de deputatul USR Claudiu Năsui. Năsui a subliniat faptul că în martie 2019 Fiscul a rambursat o tranşă uriaşă de TVA de 2,6 miliarde lei, şi l-a acuzat pe Teodorovici că a amânat plăţile către companii de anul trecut pentru acest an, notează Adevarul.

Românii muncesc pentru mâncare și facturi. O familie câștigă, în medie, sub 1.000 de euro pe lună, din care cheltuiește 85%. Veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie au fost în primul trimestru al anului curent de 4.542 de lei, iar cheltuielile totale au fost, în medie, de 3.834 de lei lunar pe o gospodărie. Astfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), cheltuielile au reprezentat 84,4% din nivelul veniturilor totale. Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul I 2019, în termeni nominali, 4.542 de lei pe gospodărie şi 1.752 de lei pe persoană, în timp ce cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 3.834 lei lunar pe gospodărie şi 1.479 lei pe persoană, potrivit InCont.

AFIR: 46 mil. euro pentru dezvoltarea fermelor mici. Sesiunea de depunere a proiectelor va fi deschisă în iulie. Suma de bani se acordă în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în momentul în care finalizează obiectivele propuse printr-un plan de afaceri. Cheltuielile propuse prin Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru, achiziţia de teren sau material biologic, efectuare de studii, precum cel pentru sectorul pomicol, sau cel privind potenţialul agricol, precum şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a Planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile atât timp cât susţin obiectivele propuse pentru dezvoltarea fermei, spun reprezentanţii AFIR, conform Economica.

Guvernul pregătește o rectificare bugetară. Deficitul a ajuns deja la 15 miliarde de lei. Rectificarea bugetară, care va fi gata la finalul lunii, ar tăia din fondurile de la Transporturi, Interne și Educație, dar ar aduce mai mulți bani pentru sănătate și ajutoare sociale, potrivit unor surse din Executiv. Guvernul ia în calcul să reducă posturile din administrație, în vreme ce face calcule câți bani ar obține din impozitarea progresivă, a celor 150.000 de pensii speciale. Ministerul Internelor, cel al Transporturilor și cel al Educației nu au reușit să cheltuiască banii așa cum s-au angajat la începutul anului, așa că vor pierde din fonduri, potrivit Stirile Protv.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro