Sari direct la conținut

Business Report: Conditii mai blande si ajutoare de stat pentru investitorii de la Cernavoda; Telefoanele care pot schimba radical piata de smartphone-uri; Cum arata Romania pensionara la extreme: intre un leu si 28.800 lei pe luna

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Conditii mai blande si ajutoare de stat pentru investitorii de la Cernavoda. Autoritatile ar fi decis sa impuna conditii mai blande potentialilor investitori interesati sa finanteze constructia Unitatilor 3 si 4 de la centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda, ne-au spus surse din piata. „Astfel, cei interesati pot veni si cu echipamente nu numai cu fonduri fata de prima licitatie pentru cele doua unitati, care s-a incheiat in urma cu cativa ani”, mai afirma sursele noastre, care considera ca decizia i s-ar potrivi de minune companiei chineze interesate de investitie. Presa canadiana a relatat, recent, ca grupul canadian Lavalin a semnat un memorandum de intelegere cu Chinese General Nuclear Power Group pentru constructia celor doua reactoare de la Cernavoda, iar acordul poate duce la un parteneriat mai amplu la nivel global cu chinezii pentru dezvoltarea de proiecte nucleare. China General Nuclear Power Group (CGNPG) si Departamentul pentru Energie au reluat discutiile pentru realizarea reactoarelor de la Cernavoda in martie 2013, compania chineza acceptand sa se implice in proiect ca investitor majoritar, scrieBursa.ro.

Telefoanele care pot schimba radical piata de smartphone-uri. Piata globala de smartphone-uri a trecut, anul trecut, de un miliard de unitati, conform datelor IDC, in timp ce Garner estimeaza ca au fost vandute 968 milioane smartphone-uri. In topul producatorilor, grupul sud-coreean Samsung a fost castigatorul de necontestat in conditiile in care a vandut aproape 300 de milioane de smartphone-uri, ceea ce inseamna o cota de piata de 31%. Pe locul secund a fost Apple cu 150 de milioane de smartphone-uri vandute si o cota de piata de 15,6%, urmat de firma chineza Huawei cu 46 milioane de smartphone-uri (4,8% din piata). Inca de la finele anului trecut, s-a remarcat o scadere a cotei de piata a primilor doi jucatori, Apple si Samsung, pe masura ce producatorii chinezi au castigat tot mai mult teren. In trimestrul doi al acestui an, situatia s-a mentinut: Samsung si Apple au pierdut cota de piata, in timp ce Huawei si Lenovo au crescut in ritm sustinut. Samsung a inregistrat o scadere de 3,9 procente, iar Apple a scazut de la 13% la 11,9 procente, anuntaCapital.ro.

Cum arata Romania pensionara la extreme: intre un leu si 28.800 lei pe luna. Opt romani incaseaza fiecare mai bine de 10.000 de lei, lunar, din pensie, in sistemul public de asigurari sociale. Cei mai avuti pensionari locuiesc in Bucuresti, Satu-Mare si Arad. In contrast, in jur de 4.700 de romani primesc lunar o pensie de 1 leu, care, prin lege, se rotunjeste la nivelul de 350 de lei. In luna mai 2014, Guvernul a platit pensii pentru 5,19 milioane romani, asigurati in sistemul de asigurari sociale de stat, inclusiv agricultori, potrivit evidentelor Institutului National de Statistica. In Capitala se incaseaza cele mai multe pensii minime de 1 leu, dar si cea mai mare pensie platita in sistemul public de asigurari din Romania: peste 28,800 lei lunar. Circa 4700 de romani raspanditi in toata tara incaseaza lunar o pensie de 1 leu, potrivit informatiilor comunicate de Casa Nationala de Pensii, informeazaEconomica.net.

Credite de la Posta Romana! Ce vei mai putea cumpara de la oficii. Posta Romana se afla in negocieri avansate cu o institutie bancara pentru furnizarea de servicii financiar-bancare la ghiseu, a spus Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane. „Avem o serie de contracte, in radar, ca prioritate, unul este pentru distribuirea cardurilor de sanatate, iar autoritatea contractanta este Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Suntem, de asemenea, intr-un stadiu avansat in negocierea parteneriatului cu o entitate bancara pentru a lansa un portofoliu de servicii financiar-bancare la ghiseu”, a spus Petrescu, citat de Agerpres. Acesta a explicat ca va fi vorba de un portofoliu de servicii primare, simpliste: cont curent, carduri de credit, carduri de distribuire a pensiilor, imprumuturi mici si alte servicii financiar-bancare, care pot ajuta la cresterea nivelului de bancarizare al Romaniei, scrieEVZ.

Ce salariu poate castiga un tanar absolvent in domeniul IT. Matei are 18 ani si isi doreste sa devina urmatorul guru IT al Romaniei. El s-a luptat cu mai bine de 1.000 de oameni pentru un loc la buget intr-una dintre facultatile bucurestene de profil si acum asteapta sa-si termine studiile pentru a putea sa se angajeze la una dintre marile companii care activeaza la noi in tara in domeniul tehnologiei. Ca el sunt sute de tineri care au acelasi tel – sa faca o cariera in IT. Daca ii intrebi care este idolul lor iti raspund fara ezitare – Bill Gates. Co-fondatorul Microsoft a strans o avere impresionanta si este la ora actuala cel mai bogat om din lume. Gates are 82,7 miliarde de dolari pe care nu ii cheltuieste numai pe bunuri luxoase, ci si pe acte de caritate. Visul unei cariere in domeniul IT i-a facut pe absolventii de bacalaureat din tara noastra sa duca o lupta acerba pentru un loc intr-una dintre facultatile de profil. Doar in Capitala, mai bine de 1.000 de tineri s-au inscris pe cele 500 de locuri la buget de la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnice, anuntaGandul.

Epoca mall-urilor apune: de ce ne pierdem interesul pentru centrele comerciale-gigant. Tot mai multe mall-uri de la periferiile oraselor americane au ajuns in pragul demolarii dupa ce numarul clientilor a scazut de la an la an. Centrele comerciale abandonate au devenit un punct de atractie pentru fotografii care ilustreaza cu ajutorul lor esecul economic al tarii. Acest fenomen nu este doar un efect al crizei financiare. La jumatatea anilor ’90, in SUA se construiau in jur de 140 de mall-uri pe an, potrivit bbc.co.uk. 2007 a fost primul an, dupa o jumatate de secol, in care niciun mall nu s-a mai construit in Statele Unite, semn ca recesiunea si-a pus amprenta asupra economiei americane. In anii ce au urmat, multe centre comericale au inceput sa se inchida. Pe parcursul urmatorilor zece ani, jumatate din mall-urile americane ar putea ajunge ruine, potrivit estimarilor, informeazaAdevarul.

Iata noul Mercedes Clasa S Pullman. Acesta va fi cel mai scump model din istoria marcii Mercedes. Este versiunea „extra” a navei-amiral Clasa S, denumita Pullman. In varianta blindata, pretul de pornire al unui exemplar va fi de circa 1,27 milioane de dolari. Asadar, noua Clasa S se dezvolta – dupa berlina, versiunea lunga si variantele AMG S63 si S65, viitorul Pullman a fost deja dezvaluit de imaginile depuse de Mercedes pentru patentare. Spre deosebire de toate celelalte versiuni, Pullman are portierele spate foarte lungi, pentru un confort cat mai mare la urcare/coborare. Lungimea totala a limuzinei este de 6,4 metri! Va fi disponibila intr-o configurare de 2+2+2 locuri, cele patru fotolii din spate fiind orientate fata in fata. In varianta blindata, va cantari 5,3 tone. Productia acestei versiuni va fi realizata de Brabus. Nu se cunoaste inca niciun detaliu legat de motorizare, insa este de asteptat sa regasim propulsorul V12 biturbo de 6,0 litri, scrie24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro