Business Report: Copiii sub 3 ani: Bona bate cresa. Guvernul extinde programul tichetelor sociale; Nou val de concedieri la Nokia; Noul regulament de creditare al BNR, care limiteaza accesul romanilor la imprumuturi, da batai de cap si bancherilor
Copiii sub 3 ani: Bona bate cresa. Guvernul extinde programul tichetelor sociale.Unul din doi copiii cu varste sub trei ani din Uniunea Europeana este crescut doar de parinti, si numai unul dintre trei este inregistrat la o institutie de profil, cresa, de stat sau privata. In cazul Romaniei, ponderea celor aflati exclusiv in grija parintilor este similara mediei europene – 55%, fata de 50%, potrivitCurs de Guvernare.
Nou val de concedieri la Nokia.Nokia va concedia 1.032 de angajati in Finlanda, ca parte a programului de reducere a costurilor, in urma achizitionarii Alcatel-Lucent, transmite Reuters. Cea mai mare companie finlandeza a redus pe piata interna sute de locuri de munca in ultimul deceniu deoarece brandul care a dominat piata de telefonie mobila pana in 2012 a ratat trecerea la telefoanele mobile inteligente, relateazaCapital.
Noul regulament de creditare al BNR, care limiteaza accesul romanilor la imprumuturi, da batai de cap si bancherilor.Peste doua zile bancile vor trimite BNR punctele lor de vedere vizavi de modificarile din regulamentul de creditare propus de BNR. Chiar daca amendamentele sunt mai mult formale, dupa cum ne-au declarat reprezentantii BCR, surse din piata bancara povestesc mai mult despre neclaritatile si greutatile pe care le vor intampina in aplicarea noului regulament. Practic, „cerintele sunt atat de multe pentru client, iar personalul bancar va trebui sa cunoasca foarte bine o multime de legi, incat se va ajunge ca patru ofiteri de credite dintr-o banca sa lucreze un dosar de credit”, spune reprezentantul unei institutii de credit, informeazaEconomica.
Test comparativ: Volkswagen Passat 1.4 TSI ACT, Audi A4 1.4, TFSI Mercedes C 180, BMW 318i. Pentru familisti: in ce limuzina se potriveste cel mai bine motorul pe benzina? Audi, Impotriva restului lumii. Dupa ce am testat pe larg noul A4 in cadrul testului international, acum a sosit momentul in care trebuie sa arate cat este de bun, in primul test comparativ, avand sub capota un motor mic pe benzina. Cu motorizarea 1.4 TFSI, acesta se aliniaza impotriva lui VW Passat 1.4 TSI ACT, BMW 318i si Mercedes-Benz C 180, releteazaAuto-Bild.ro.
Pensiile speciale, in medie si de 12 ori mai mari decat in sistemul public, scot 640 mil. lei din buget in 2016.Cele sase categorii profesionale care au pensii de serviciu special reglementate, in afara de cele militare, vor cheltui 640 milioane de lei, in 2016, potrivit datelor furnizate Profit.ro de Ministerul Muncii. In timp ce pensia medie este de 885 de lei in sistemul public, in cazul celor de serviciu porneste de la 2.873 lei, in cazul parlamentarilor, si ajunge la 11.011 lei pentru personalul din aviatie. In acest an, in afara de pensiile militare, pe care le primesc circa 150 de mii de persoane si care inseamna cheltuieli bugetare anuale de circa 5,5 miliarde de lei, exista alte sase categorii de pensii speciale, anuntaProfit.ro.
Punctele nevralgice in prognoza de primavara 2016.Prognoza de primavara 2016 zice sa ne uitam bine la cresterile salariale din acest an si sa ne bucuram de ele cat putem. Deoarece respectivele cresteri salariale ceva mai mici de 10%, acordate (desigur, intamplator) intr-un an electoral, sunt mai mari decat toate cele care vor urma in 2017, 2018 si 2019, luate la un loc. Asta desi PIB-ul pe locuitor ar urma sa se majoreze cu 23% in urmatorii trei ani, potrivitCurs de Guvernare.
Advent International Corp, KKR & Co si BC Partners, interesate de activele din Europa de Est ale SABMiller.Activele din Europa de Est ale SABMiller au atras interesul firmelor de private equity Advent International Corp, KKR & Co si BC Partners Holdings Ltd, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Firmele exploreaza daca vor face o oferta pentru acele active, care ar putea fi evaluate la cinci miliarde de dolari. Ele vor avea nevoie de timp sa evalueze activele iar multi producatori europeni de bere ar putea sa nu fie interesati de aceste active, din cauza cerintelor autoritatilor de reglementare, sustin sursele, citate deCapital.