Business report: Costul indatorarii statului creste si trage si cursul euro dupa el; Romania cumpara armament de miliarde de euro direct de la americani, fara sa ceara alte oferte, fara negociere sau offset; Cum distruge politicul trecutul, prezentul si viitorul TAROM
Costul indatorarii statului creste si trage si cursul euro dupa el. Foamea de bani a guvernului determina o cerere tot mai mare pe piata, ceea ce duce la cresterea costului la care statul se imprumuta si incurajeaza neincrederea in moneda nationala. Ministerul de Finante a imprumutat luni 487,4 milioane de lei, peste volumul programat de 300 milioane, prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni scadente in februarie 2025, iar costul mediu anual al imprumutului este in crestere, pana la 3,59%, cu 13 puncte baza fata de nivelul de la licitatia de la jumatatea lunii iulie. Totodata, curba randamentelor s-a consolidat cu o rata de dobanda la titlurile de stat la 10 ani la un nivel ridicat, de 3,89%. Acum un an rata era de numai 2,8%. endinta de crestere a costurilor de finantare ale guvernului va continua. „In economia financiara previzionam continuarea tendintei de crestere a costurilor de finantare (date fiind perspectivele de politica monetara)”, potrivit scenariului macroeconomic al Bancii Transilvania. Acest scenariu este supus factorilor de risc legati de „mix-ul de politici economice, intensificarea deficitelor gemene si climatul politic pe plan intern” si de „ciclul monetar post-criza (inclusiv reducerea volumului activelor), de inflexiunea politicii monetare in Zona Euro si de tensiunile geo-politice globale”, scrie Curs de Guvernare.
Romania cumpara armament de miliarde de euro direct de la americani, fara sa ceara alte oferte, fara negociere sau offset. Dupa avertismentul dur lansat de Casa Alba dupa victoria presedintelui actual, Donald Trump, ca Statele Unite nu vor mai plati factura pentru securitatea militara a partenerilor sai din NATO, Romania si-a amintit, brusc, ca ne-am angajat sa alocam acestui parteneriat 2% din PIB. Adica miliarde de euro. Sunt, insa, acesti bani cheltuiti cat se poate de bine, in conformitate cu interesul national? Nu putem sti, pentru ca toate achizitiile sunt netransparente, fara dezbateri sau discutii prealabile, prin incredintare directa, doar de la partenerii americani, fara sa vedem daca exista alternative, fie si macar doar pentru a putea negocia ceva mai avantajos cu SUA. Nu a existat nicio dezbatere publica, nicio discutie pe marginea acestui subiect, iar media a consemnat, sec, faptul ca vom cheltui patru miliarde de euro pe rachete Patriot si inca 1,25 miliarde de dolari pe sisteme mobile de rachete de artilerie High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS), potrivit Economica.
Cum distruge politicul trecutul, prezentul si viitorul TAROM. O teorie intens vehiculata, in special dupa izbucnirea noului scandal legat de performantele TAROM, este cea potrivit careia statul este cel mai prost administrator de companii. Desi poate parea corect, nimic mai fals : nu statul, ci oamenii care actioneaza in numele acestuia sunt responsabili de dezastrul TAROM: Radu Vasile, Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc, Victor Ponta, Sorin Grindeanu si, cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista, Mihai Tudose. Toti din aceasta lista au deplans soarta companiei, toti insa, alaturi de ministrii Transporturilor, sunt girantii cumetriilor, contractelor paguboase si aranjamentelor obscure intre „manageri” si sindicate. Ce sa mai spunem de relatiile cu concurenta… Istoria arata ca TAROM – Transporturile Aeriene Romane – a fost infiintata la 18 septembrie 1954. In decembrie 1989, TAROM are o flota de peste 60 de aeronave si curse regulate catre Montevideo, New York, Bangkok, Beijing, Calcutta, Singapore si Sydney, informeaza Curs de Guvernare.
Primariile au luat abia un sfert din banii pentru cadastrarea gratuita a proprietatilor populatiei. Primariile din 1.256 de localitati din Romania au semnat, in primul semestru, contracte de finantare in vederea cadastrarii gratuite a cladirilor si terenurilor din localitate, cu prioritate pe loturile agricole. Chiar daca anul acesta numarul primariilor care au semnat astfel de contracte este aproape dublu fata de cel din 2016, valoarea acestora reprezinta mai putin de un sfert din bugetul pus la dispozitie in acest an de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Pana in prezent, aproximativ 53% dintre primariile care au incheiat contracte de finantare cu oficiile de cadastru si publicitate imobiliara au trecut la etapa urmatoare si au semnat contracte cu persoane fizice sau juridice autorizate sa execute lucrari de cadastru. Pe langa beneficiul adus de gratuitatea acestor lucrari, proprietarii imobilelor cadastrate pot obtine gratuit si actele de mostenitor daca se afla intr-o situatie de succesiune, noteaza Capital.
Mediul de afaceri este mai putin pregatit pentru o criza decat era in 2008. Mediul de afaceri este mai vulnerabil acum decat era in 2008 in fata unui eventual soc extern, reiese dintr-o analiza realizata de Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si lector al Institutului Bancar Roman (IBR). Analistul a identificat cinci puncte-cheie care ilustreaza cel mai bine vulnerabilitatile companiilor din Romania in fata unei potentiale crize internationale. „In esenta, vorbim despre un mediu de afaceri mai slab capitalizat (mai indatorat), polarizat, neexperimentat, vulnerabil (cu o capacitate de autofinantare mai redusa) si mai expus in fata efectului de contagiune, de propagare a riscului comercial (insolventa clientilor). Nu vad cum un asemenea mediu de afaceri poate gestiona mai bine o eventuala criza internationala, comparativ cu ceea ce s-a intamplat in anul 2008 „, avertizeaza Iancu Guda. Cresterea duratei medii de colectare a creantelor (datoriilor) companiilor, de la 60 de zile in 2008 la 105 zile in 2016, ceea ce face ca firmele sa fie mai interdependente, conform NewMoney.
Fred Wangfei, Huawei: „Piata locala de smartphone-uri e suprasaturata”. Huawei, o companie care in urma cu sapte ani era anonima pe piata de smartphone-uri, a devenit, in prezent, al treilea cel mai mare producator, atat la nivel global, cat si in tara noastra. Compania chineza Huawei a cunoscut o dezvoltare remarcabila in ultimii cinci ani. In anul 2012, compania cu sediul in Shenzen, Guangdong, a devenit lider pe piata producatorilor de echipamente de retea, depasind Ericsson. Tot in acel an, chinezii lansau smartphone-ul Ascend P1. Au urmat o serie de noi telefoane inteligente care au prins la public, iar Huawei avea sansa, in trimestrul doi al acestui an, sa depaseasca Apple si sa ajunga pe locul doi in clasamentul global. In trimestrul doi au fost livrate 341,6 milioane de smarthpone-uri. Samsung a vandut 79,8 milioane unitati, iar Apple 41 de milioane de telefoane iPhone. Locul trei a fost ocupat de Huawei, care a livrat 38,5 milioane de telefoane. Fred Wangfei, director Huawei Consumer Group Romania, afirma ca obiectivul companiei este sa ajunga numarul unu, atat la nivel global cat si in tara noastra, potrivit Capital.