Business report: Creditul bancar si creditul furnizor, sursele preferate de antreprenori pentru finantarea afacerilor; Twitter si Yahoo negociaza fuziunea; Proiectele de la Drumuri care inghit zeci de milioane de euro, dar raman doar pe hartie
- Redactia Hotnews
Creditul bancar si creditul furnizor, sursele preferate de antreprenori pentru finantarea afacerilor. Din 10 antreprenori, sase considera ca accesul la finantare s-a imbunatatit in ultimul an si patru intentioneaza sa acceseze credite bancare in urmatoarele 12 luni, conform Barometrului antreprenoriatului romanesc, realizat de EY Romania in colaborare cu Raiffeisen Bank.Procentul antreprenorilor care spun ca accesul la finantare s-a imbunatatit in anul 2015 s-a dublat fata de anul 2014. Daca in 2014 el se situa la 16% si in 2015 la 30%, in 2016 a devenit majoritar, cu 62% dintre raspunsuri. Aceasta tendinta indica o imbunatatire treptata in ultimii ani a finantarilor afacerilor, scrie Adevarul Financiar.
Proiectele de la Drumuri care inghit zeci de milioane de euro, dar raman doar pe hartie. Pe langa proiectele omorate din fasa, precum celebra autostrada catre Alexandria, exista altele pentru care se tot aloca bani, fara a se construi insa nimic. ECONOMICA.NET prezinta o lista a proiectelor pentru care se fac noi studii de fezabilitate, pentru ca cele vechi au expirat inainte sa inceapa sa se contruiasca efectiv ceva. Autostrada Pitesti ¬ Sibiu, cu o lungime de 116 kilometri, este proiectul cel mai important al Romaniei din intreg portofoliul pe infrastructura rutiera pe urmatorii ani, fiind estimat la 1,7 miliarde de euro, anunta Economica.net.
Bulgaria a demarat procedura pentru concesionarea aeroportului din Sofia pe 35 de ani. Guvernul bulgar a lansat vineri o licitatie pentru concesionarea Aeroportului din Sofia pe 35 de ani, cerand firmelor interesate sa faca o plata initiala de 550 milioane leva (281 milioane de euro), informeaza Novinite. Potrivit conditiilor publicate vineri pe pagina de Internet a Ministerul Transporturilor, firmele care doresc sa participe la licitatie trebuie sa aiba o experienta de operator al unui aeroport international cu un trafic de cel putin sase milioane de pasageri pe an, sa dispuna de echipamentul tehnic necesar si personalul calificat, sa aiba experienta in constructia de infrastructuri aeroportuare si sa ofere garantii de finantare, relateaza Capital.ro.
Twitter si Yahoo negociaza fuziunea. Twitter si Yahoo negociaza fuziunea. chipele de management de la Twitter si Yahoo s-au intalnit in mare taina sa dezbata o posibila fuziune intre cele doua companii. Sursele New York Post spun ca ore intregi s-a discutat cu pixul pe foaie despre situatia financiara a celor de la Yahoo, si mai ales daca o simbioza ar avea logica. Concluzia – Twitter atrage vizitatori pentru stiri, iar Yahoo are trafic mare – cumva s-ar putea ajuta unul pe celalalt. Si totusi, Twitter pare neimpresionat, scrie Digi 24.
Ce a fost ieri si ce e azi cooperatia. De la „sectorul capitalist” din comunism la „sectorul comunist” din capitalism. Societatile cooperative erau considerate, inainte de 1989, firmele „capitaliste” ale regimului si cooperatorii erau priviti oarecum piezis pentru independenta lor. Acum pare sa fie invers, sunt un fel de „comunisti” ai capitalismului pentru ca – spre deosebire de actionari – ei mizeaza pe drepturi egale intre detinatori. Cooperativele sunt un model de business despre care nu se prea vorbeste, dar care continua sa-si demonstreze viabilitatea la peste 130 de ani de la aparitie, relateaza Adevarul.
Franta face un pas important in numele ecologiei. Parisul este unul dintre cele mai poluate metropole ale Europei. Pentru a scadea nivelul de poluare, autoritatile au luat o decizie extrem de importanta. Asa se face ca incepand cu 1 iulie 2016, masinile fabricate inainte de 1997 nu vom mai putea circula prin Paris in zilele lucratoare intre orele 8:00 -22:00. Iar pentru a-i educa pe cetateni, autoritatile au stabilit si o serie de amenzi al caror cuantum variaza intre 35 si 450 de euro. Pentru moment, decizia autoritatilor va afecta circa 30.000 de masini, anunta Auto-bild.ro.